Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν πλήρες από δράση στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και σίγουρα εκτός δε θα μπορούσε να μείνει και το Βρετανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού. Τρεις αγώνες πριν το τέλος λοιπόν και όλοι βρέθηκαν στην πίστα του Rockingham για τον 8ο γύρο του BTCC. Το Σάββατο, στις κατατακτήριες δοκιμές, ο Gordon Shedden έδειξε ότι το Civic είναι ίσως ένα από τα καλύτερα οχήματα στη φετινή σεζόν και σε συνδυασμό με τις αδιαμφισβήτητες οδηγικές του ικανότητες, κατόρθωσε να πάρει την Pole Position. Σε απόσταση μικρότερη του 1”, πίσω του βρέθηκαν οι Mat Jackson, Josh Cook, Jason Plato, Colin Turkington και Ashley Sutton.

btcc rockingham 3Αυτοί ήταν και οι οδηγοί που πρωταγωνίστησαν στον πρώτο αγώνα, αφού κατά την εκκίνηση ο Mat Jackson πίεσε πάρα πολύ τον Shedden για να πάρει την πρώτη θέση, αλλά δεν κατάφερε να κάνει κάποια προσπέραση με τον οδηγό του Civic να παραδίδει μαθήματα αμυντικής οδήγησης. Πιο πίσω τα δύο Subaru κατάφεραν να περάσουν το MG του Josh Cook, ενώ λίγες στροφές αργότερα το άλλο MG του Sutton συγκρούστηκε με τον Ingram και εξαιτίας των πολλών θραυσμάτων, ο αγώνας τέθηκε σε καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας.

Μετά την επανεκκίνηση, ο Shedden άνοιξε την διαφορά από τους υπόλοιπους, ενώ πίσω του ο Jackson πέρασε σε αμυντική στάση ώστε να κατορθώσει να αποφύγει μία προσπέραση από το Subaru του Plato. Στον 7ο γύρο εντυπωσιακή ήταν η μάχη μεταξύ Neal και Hill με τον δεύτερο, αφού έμεινε αρκετή ώρα δίπλα δίπλα με το Civic του Matt Neal να καταφέρνει εν τέλη να περάσει τον πολύπειρο βρετανό. Εκτός από την μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ των Jackson, Plato και Turkington, εκπληκτικά στιγμιότυπα μας χάρισαν και οι Neal και Tordoff, οι δύο πρωτοπόροι στο πρωτάθλημα που κέρδιζαν τη μία θέση μετά την άλλη. Έτσι η τελική δεκάδα στον πρώτο αγώνα ήταν Shedde, Jackson, Plato, Turkington, Cook, Sutton, Jordan, Neal, Newsham και Tordoff.

btcc rockingham 2Στον δεύτερο αγώνα, οι οδηγοί εκκίνησαν από την θέση στην οποία ολοκλήρωσαν τον πρώτο αγώνα, ωστόσο από την πρώτη κιόλας στροφή πολλοί εγκατέλειψαν εξαιτίας μιας μικρή καραμπόλας, με πολλές επαφές ανάμεσα σε πολλά οχήματα. Ο Shedden άντεξε την πίεση του Jackson μόλις για ένα γύρο, αφού ο οδηγός του Ford Focus, με μία εκπληκτική κίνηση κατάφερε να βρεθεί μπροστά από το Civic της Yuasa Racing. Πιο πίσω ο Sam Tordoff υπομονετικά πραγματοποιούσε την μία προσπέραση μετά την άλλη και γρήγορα βρέθηκε πίσω από τον Mat Jackson, πιέζοντας για την πρώτη θέση.

Στους πρώτους γύρους οι προσπεράσεις ήταν πολλές, κατά συνέπεια και το θέαμα, αλλά από τον 6ο γύρο και μετά τα πράγματα ηρέμησαν. Στον 9ο γύρο ο Sam Tordoff έκανε την κίνηση του και κατάφερε να περάσει τον Jackson κατακτώντας μία πολύ σημαντική για την εξέλιξη του πρωταθλήματος, πρώτη θέση. Σημαντική μάχη δόθηκε και για την δεύτερη θέση με τον Jordan να περνά τον Jacskon στον 12ο γύρο, ενώ την ίδια ώρα πίσω τους ο Collard έκανε τον ταχύτερο γύρο του αγώνα και ένα γύρο μετά πέρασε και αυτός τον Jackson. Το τρενάκι Neal, Moffat, Morgan, Smith, μας προσέφερε πολλές προσπεράσεις, αλλά τελικά κερδισμένος ήταν ο Matt Neal. Μετά από 16 γύρους αγώνα, ο Tordoff πήρε την νίκη ακολουθούμενος από τους Jordan, Collard, Jackson, Sutton, Neal, Aron Smith, Moffat και Shedden.

btcc rockingham 1Ο τρίτος αγώνας αποτέλεσε την έκπληξη της ημέρας, αφού σε αυτόν ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ο 12ος διαφορετικός νικητής για την φετινή σεζόν (ρεκόρ νικητών στον θεσμό), ο Aron Smith με το Volkswagen CC της BKR. Ο Ιρλανδός εκκινούσε από την Pole Position και χρειάστηκε να αντέξει την πίεση από τον Shedden στο δεύτερο μισό του αγώνα αλλά και να διαχειριστεί και τα τρία αυτοκίνητα ασφαλείας που μπήκαν στην πίστα. Πολλές οι προσπεράσεις ανάμεσα στους οδηγούς, αλλά για τον αγώνα του, εκτός από τον νικητή Smith ξεχώρισε και ο Colin Turkington, ο οποίος με υπομονή και εξαιρετική οδήγηση κατόρθωσε να φτάσει στην τρίτη θέση. Έτσι η βαθμολογούμενη 10άδα έκλεισε με τους Smith, Shedden, Turkington, Neal, Jackson, Collard, Morgan, Hill, Moffat και Plato.

Φτάνοντας όπως είπαμε και πριν, στους τελευταίους αγώνες της σεζόν για το BTCC 2016, το επόμενο ραντεβού με τον Βρετανικό θεσμό είναι στις 17 – 18 Σεπτεμβρίου στην πίστα του Silverstone, με τους Tordoff και Neal να έχουν μόλις 5 βαθμούς διαφορά, γεγονός που ανεβάζει την θερμοκρασία στην μάχη για την διεκδίκηση του τίτλου.

Δημήτρης Τσιάρας