Δυστύχημα με παραβίαση ερυθρού σηματοδότη θα φτάνει έως την ισόβια κάθειρξη

Ο νέος ποινικός κώδικάς που θα ισχύσει σε δύο μήνες επιφέρει αλλαγές και στις παραβάσεις του ΚΟΚ, με την πιο σημαντική να είναι αυτή της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη. Πλέον, όσοι παραβιάζουν το κόκκινο και προκαλούν βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο, θα έρχονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης που θα μπορεί να φτάσει έως και την ισόβια κάθειρξη.

Βάση του νέου ποινικού κώδικα όσοι παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη θα τιμωρούνται με τις ακόλουθες ποινές:

α) Φυλάκιση έως τρία (3) έτη, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

β) Φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.

γ) Κάθειρξη έως δέκα (10) έτη, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.

δ) Κάθειρξη τουλάχιστον δέκα (10) ετών, αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

Επιπλέον, στην ίδια κατηγορία ποινών ανήκουν όσοι οδηγούν όχημα, μολονότι δεν είναι σε θέση να το πράξουν με ασφάλεια εξαιτίας της κατανάλωσης οινοπνεύματος ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών ή λόγω σωματικής ή πνευματικής εξάντλησης ή οδηγούν όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης ή σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγούν όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο ή προβαίνουν κατά την οδήγηση σε επικίνδυνους ελιγμούς ή μετέχουν σε αυτοσχέδιους αγώνες, ή οδηγούν όχημα σε αυτοκινητόδρομο ή σε οδό ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ/ώρα ή εντός κατοικημένης περιοχής ή σε άλλο οδικό δίκτυο με ταχύτητα που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 40 χλμ/ώρα ή οδηγούν όχημα στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.).

Σίγουρα, οι παραπάνω ποινές θα αποτρέψουν κάποιους να προχωρήσουν μελλοντικά σε τέτοιες παραβάσεις, αλλά εμείς επιμένουμε πως χρειάζεται να ξεκινήσουν όλα από την εκπαίδευση των οδηγών, ενώ για όσους θέλουν να μετέχουν σε διάφορες επιδείξεις ή ακόμα και σε αυτοσχέδιους αγώνες να υπάρχουν ειδικά μέρη όπου θα μπορεί να μπει ο καθένας με το αυτοκίνητο του και να συμμετέχει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του και κατ’ επέκταση τους άλλους οδηγούς.