Μπορεί να χρειάστηκαν τέσσερις γύροι στο φετινό πρωτάθλημα, και την αποχή της στον τρίτο, για να μεταφέρει η Subaru και η BMR team την δυναμική του Levorg, στην πίστα, γεμίζοντας χαμόγελα του θαυμαστές της ομάδας. Επειδή λοιπόν το καλό Σαββατοκύριακο από την πρώτη μέρα φαίνεται, ο Colin Turkington φρόντισε να ξεκινήσει το αγωνιστικό του διήμερο καταλαμβάνοντας την Pole Position, που αποτελεί και την πρώτη για την ομάδα.

btcc oulton park 7Έτσι στον πρώτο αγώνα στην πίστα του Oulton Park, o Βρετανός ξεκίνησε πρώτος διατηρώντας την θέση του στην εκκίνηση, με τον team mate του Jason Plato να κάνει εντυπωσιακή εκκίνηση ανεβαίνοντας στην 5η θέση. Όπως είναι λογικό οι μάχες στους πρώτους γύρους ήταν πολλές μιας και οι αποστάσεις μεταξύ τον οχημάτων είναι μικρές. Ο μοναδικός που δεν έδειξε να πτοείται ήταν ο πρωτοπόρος Turkington, που από τον πρώτο γύρο κιόλας άρχισε να ανοίγει την διαφορά του από του υπόλοιπους.

Με τρομερό ρυθμό ξεκινήσανε και τα δύο Civic της Yuasa Racing με τον Shedden, ωστόσο να έχει καταφέρει να αναρριχηθεί στην τρίτη θέση από τον 3ο γύρο, ενώ ο Matt Neal είχε μείνει λίγο πιο πίσω. Η πρώτη έξοδος στον αγώνα ήρθε στον τρίτο γύρο από τον Rob Collard, τον πρωτοπόρο του Πρωταθλήματος ο οποίος έχασε τον έλεγχο της BMW. Μία από τις καλύτερες μάχες που έχουμε δει έως τώρα σε όλο το πρωτάθλημα ήταν αυτή μεταξύ των Moffat και Austin, οι οποίοι οδηγούσαν δίπλα δίπλα για πάνω από ένα γύρο, με τον πρώτο τελικά να υποκύπτει και να δέχεται την προσπέραση.

btcc oulton park 1Ο 7ος γύρος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ο γύρος του Jason Plato, αφού μετά τον ταχύτερο γύρο που έκανε κατόρθωσε με υπερβολική πίεση, αλλά και με μία επαφή να προσπεράσει τον Lloyd και να πιέσει τον Shedden κυνηγώντας την τρίτη θέση, την οποία κατέκτησε τελικά στον 13ο γύρο έπειτα από επική μάχη μεταξύ των δύο. Έτσι έληξε ο πρώτος αγώνας στο Oulton Park, με την Subaru να κάνει το 1 – 3, με τον Turkington στην πρώτη θέση και τον Plato στην τρίτη. Ανάμεσα τους βρέθηκε ο Tordoff με την BΜW, ενώ 4ος τερμάτισε ο Shedden ακολουθούμενος από τους Ingram, Lloyd, Cook, Aron Smith, Neal και Andrew Jordan κλείνοντας έτσι η βαθμολογούμενη δεκάδα.

Με την σειρά αυτή έγινε και η εκκίνηση στον δεύτερο αγώνα του 4ου γύρου του BTCC με τον Colin Turkington ωστόσο να μην μπορεί στην εκκίνηση να διατηρήσει την θέση του, αφού ο Tordoff με την BMW ξεκίνησε εκπληκτικά τον αγώνα και κατάφερε από την πρώτη κιόλας στροφή να βρεθεί στην πρώτη θέση. Η έντονη δράση διήρκησε ελάχιστα όμως αφού ύστερα από επαφή που δέχτηκε ο Aiden Moffat στο πίσω δεξιά μέρος, βρέθηκε εκτός πίστας με σπασμένη πίσω ανάρτηση, σε πολύ επικίνδυνο σημείο και οι αγωνοδίκες αποφάσισαν να εισέλθει στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας.

btcc oulton park 2Ένα γύρο μετά, η δράση ξεκίνησε ξανά με τις αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων να εξισορροπούνται, με εξαίρεση τον πρωτοπόρο Tordoff που συνεχώς άνοιγε την διαφορά του από τον Turkington, ο οποίος δεχόταν την πίεση από τον team mate του Jason Plato. Στον 6ο γύρο, ο Plato προσπάθησε να προσπεράσει τον Turkington αλλά η επιλογή της εξωτερικής γραμμής του κόστισε σε χρόνο και βοήθησε τον Gordon Shedden, αλλά και τον Tom Ingram που ακολουθούσαν να πλησιάσουν ακόμη περισσότερο τα δύο Subaru.

Στις πιο πίσω θέσεις, ο Rob Collard κάνοντας συνεχόμενες προσπεράσεις κατόρθωσε να αναρριχηθεί κατά 15 θέσεις στην κατάταξη με μοναδικό οδηγό που του προκάλεσε προβλήματα να είναι ο Goff επίσης με BMW. Θετική όμως αποδείχτηκε και η μάχη που διεξαγόταν ακριβώς μπροστά από τον Collard ανάμεσα στους Neal και Cook, που του έδωσε τη δυνατότητα στον 10ο γύρο να περάσει τον Neal αλλά έπειτα από αγωνιώδη μάχη με τον Josh Cook, το ένα ελαστικό της BMW του Collard παρέδωσε πνεύμα, καταστρέφοντας έναν εξαιρετικό αγώνα για τον Βρετανό. Αυτή ήταν και η τελευταία αξιοσημείωτη στιγμή του αγώνα, με την καρό σημαία να βρίσκει στην πρώτη δεκάδα τους: Tordoff, Turkington, Plato, Shedden, Ingram, Cook, Neal, Andrew Jordan, Goff και Jackson.

btcc oulton park 4Ο τρίτος αγώνας ξεκίνησε με πρώτο στο grid τον Matt Neal, ακολουθούμενο από τους Cook, Shedden, καθώς και τα δύο Subaru που πρωταγωνίστησαν στους δύο προηγούμενους αγώνες. Ο πολύπειρος Neal κατάφερε με ευκολία στην εκκίνηση να  διατηρήσει τη θέση του όπως και ο Cook που έπρεπε να αμυνθεί από τους Ingram και Shedden ταυτόχρονα, με τον Shedden τελικά να προσπερνά το νεαρό Ingram, ενώ λίγες στροφές αργότερα, κατόρθωσε να περάσει και τον Cook.

Από το δεύτερο γύρο έχουμε τα δύο Civic της Halfords Yuasa Racing στις δύο πρώτες θέσεις με τον Shedden να δείχνει έτοιμος για εμφύλιο πόλεμο. Για αρκετούς γύρους μετά την έναρξη του τελευταίου αγώνα του Oulton Park, οι προσπεράσεις ήταν ελάχιστες και κυρίως γινόταν στις πιο πίσω θέσεις, βασισμένες σε οδηγικά λάθη. Από τον 10ο γύρο όμως η μάχη για την τρίτη θέση αφορούσε πολλά οχήματα με τον Tom Ingram να αμύνεται υπό την πίεση του Cook και του Plato.

btcc oulton park 3Για μία ακόμη φορά όμως την διαφορά έκανε ο Rob Collard, ο οποίος με την μαλακή γόμα στα ελαστικά του κατόρθωσε να ανεβεί ξανά αρκετά ψηλά, κερδίζοντας πάνω από 12 θέσεις. Στον 13ο γύρο οι προσπάθειες των Cook και Plato για την διεκδίκηση της τρίτης θέσης εντάθηκαν, με τους δυο τους όμως ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες να χάνουν από μία θέση ο καθένας από τον Sam Tordoff που έκανε εξαιρετικό αγώνα.

Ωστόσο, ο αγώνας μας κρατούσε τις εκπλήξεις για το τέλος, αφού ο Gordon Shedden αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω κλαταρίσματος, ενώ λίγο πιο πίσω ο Tordoff προσπερνούσε και τον Ingram, ο οποίος στην τελική ευθεία έχασε μία ακόμη θέση από τον Jason Plato. Από τον πανικό που προκλήθηκε στην τελευταία στροφή της πίστας κερδισμένος κατόρθωσε να βγει και ο Collard που κατάφερε να προσπεράσει τους Jordan και Turkington. Έτσι η τελική βαθμολογούμενη δεκάδα στον τρίτο αγώνα ήταν Neal, Tordoff, Plato, Ingram, Cook,  Collard, Turkington, Jordan, Hill και Morgan.

btcc oulton park 6Για μία ακόμη φορά, το BTCC απέδειξε ότι αποτελεί ένα από τα πιο θεαματικά αθλήματα στον μηχανοκίνητο τομέα, με τις προσπεράσεις και τις μάχες να μας κρατούν πάντα σε αγωνία. Σημαντική είναι και η βελτίωση της εικόνας της ομάδας της Subaru, από την οποία περιμένουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Επόμενο ραντεβού με το Βρετανικό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού θα έχουμε στις 18 – 19 Ιουνίου στην πίστα του Croft.

Δημήτρης Τσιάρας