Ανανέωση για το Volkswagen Golf

Το Golf συμπληρώνει φέτος τα 50 χρόνια ζωής και η Volkswagen το γιορτάζει με το καλύτερο τρόπο, παρουσιάζοντας την ανανέωση της 8ης γενιάς του γερμανικού μοντέλου. Το ανανεωμένο Golf αν και δεν έχει τεράστιες αλλαγές, δείχνει λίγο διαφορετικό, έχοντας όμως πολύ περισσότερα συστήματα ασφαλείας από το απερχόμενο μοντέλο. Η μάσκα έχει επανασχεδιαστεί, ενώ τα LED φωτιστικά σώματα διαθέτουν μια λευκή μπάρα από τη μια άκρη στην άλλη που τα ενώνει. Στο πίσω μέρος και εδώ υπάρχουν τα νέα LED φωτιστικά σώματα, καθώς και η αεροτομή στο τελείωμα της οροφής.

Μπαίνοντας στο εσωτερικό δεσπόζουν οι δύο ψηφιακές οθόνες, μια μεγέθους 10,4”, για τον πίνακα οργάνων και μια αφής μεγέθους 12,9”, με το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας MIB, ενώ υπάρχει και η head-up display οθόνη για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο. Τα δερμάτινα καθίσματα με τις κόκκινες ραφές (GTI), το δερμάτινο τριάκτινο τιμόνι με τα χειριστήρια και τα πεντάλ αλουμινίου ανεβάζουν τον πήχη της πολυτέλειας. Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας περιλαμβάνει το ChatGPT και τον έξυπνο φωνητικό βοηθό Ida, ενώ οι αναβαθμίσεις γίνονται μέσω του over-the-air.

Από μηχανικής πλευράς υπάρχουν κινητήρες βενζίνης, πετρελαίου, ήπια υβριδικά συστήματα, καθώς και Plug-in Hybrid. Οι εκδόσεις βενζίνης είναι με τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 116 και τους 150 ίππους. Παράλληλα, υπάρχουν και οι εκδόσεις eTSI με το ήπιο υβριδικό σύστημα των 1.500 κ.εκ., με τη μέγιστη ισχύ και εδώ να είναι 116 και 150 ίππους. Για όσους δεν αρκούνται στα παραπάνω υπάρχει η έκδοση με τον TSI κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 204 ίππους, καθώς και η έκδοση GTI που φτάνει τους 265 ίππους.

Από πλευράς πετρελαίου υπάρχει ο TDI κινητήρας χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 115 και τους 150 ίππους. Επιπλέον, υπάρχουν και οι Plug-in Hybrid εκδόσεις, οι οποίες αποτελούνται από τον eTSI Evo κινητήρα χωρητικότητας 1,5 λίτρων και από έναν ηλεκτροκινητήρα, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 204 ίππους και τους 272 ίππους στην έκδοση GTE. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις η αυτονομία μόνο με τη χρήση του ηλεκτροκινητήρα είναι 100 χιλιόμετρα, ενώ με έναν ταχυφορτιστή 50 kW, η μπαταρία φορτίζει από το 10% στο 80% σε 25’.

Στα νέα συστήματα ασφαλείας του ανανεωμένου Golf υπάρχει η βελτιωμένη λειτουργία Park Assist Plus που κάνει πιο εύκολο το παρκάρισμα, με το Park Assist Pro να επιτρέπει στους οδηγούς να καθοδηγούν το αυτοκίνητο τους ακόμη και αν δεν βρίσκονται στο εσωτερικό του, μέσω του smartphone. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την ανανεωμένη έκδοση του Golf, η οποία θα βρεθεί στις αγορές ανά τον κόσμο το καλοκαίρι. Όσο για τις τιμές; Αυτές πιθανότατα θα είναι πιο αυξημένες από το απερχόμενο μοντέλο.