60 χρόνια ιστορίας για το Volvo Amazon

60 χρόνια ιστορίας για το Volvo Amazon

Το 2016 αποτελεί έτος εορτασμών για τη Volvo. Μέσα στους τελευταίους μήνες, η αυτοκινητοβιομηχανία γιόρτασε την 25η επέτειο από τη σειρά 850 και την 50η της 140, ενώ τώρα έρχεται μια μεγάλη και σημαντική επέτειος. Ο Σεπτέμβριος του 2016 σηματοδοτεί την 60η επέτειο ή αλλιώς τη διαμαντένια επέτειο του Amazon, ενός από τα εμβληματικότερα και σημαντικότερα μοντέλα της Volvo.

volvo-amazon-3

Ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου του 1956 όταν η Volvo παρουσίασε το Amazon στο Orebro της Σουηδίας. Ο σχεδιασμός ήταν διαφορετικός από οποιοδήποτε άλλο μοντέλο, με επιρροές που προέρχονταν από αμερικανικά, βρετανικά και ιταλικά αυτοκίνητα. Ο άνθρωπος πίσω από το σχεδιασμό ήταν ο 26χρονος Jan Wilsgaard, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε πριν από την επέτειο του Amazon στα 86 του, ενώ θα γινόταν επικεφαλής σχεδιασμού της Volvo και θα αποτελούσε την πένα των 140, 240 και 700 σειρών, μια ομάδα οχημάτων που ετοιμάζονται για την αναβίωσή τους.

Η Volvo χρησιμοποιούσε το Amazon στις σκανδιναβικές αγορές, ενώ άλλες αγορές είχαν τα 121, 122 (Sport μοντέλα), 221 (Station Wagon) και 222 (Station Wagon με ένα προαιρετικό κινητήρα). Ο λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν επειδή ένας Γερμανός κατασκευαστής μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών, ο Kreidler, λάνσαρε ένα μοτοποδήλατο με την ονομασία Amazon. Μετέπειτα οι δύο τους ήρθαν σε συμφωνία, με την οποία η Volvo θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Amazon σε ορισμένες αγορές.

volvo-amazon-2

Ορισμένα από τα σημαντικότερα ορόσημα τους Amazon είναι τα ακόλουθα:

  • 1958: το Amazon Sport λανσάρεται με 85 ίππους, γεγονός που οφείλεται στον τετρακύλινδρο κινητήρα που έλαβε τα διπλά SU καρμπυρατέρ και ένα νέο εκκεντροφόρο.
  • 1959: Οι ζώνες ασφαλείας τριών σημείων έγιναν στάνταρ σε όλα τα Amazon.
  • 1962: Λανσάρεται το Amazon Station Wagon.
  • 1967: Λανσάρεται το 123 GT μοντέλο, με χαρακτηριστικό τον κινητήρα 115 ίππων που είχε λάβει από το 1800S.
  • 1970: Η Volvo ολοκληρώνει την παραγωγή του Amazon με το τελευταίο να τοποθετείται στο μουσείο της εταιρείας. Σε 14 χρόνια η Volvo παρήγαγε συνολικά 667.791 Amazons.

volvo-amazon-4

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για το Amazon, που πρέπει να είναι κοινοποιηθεί είναι ότι η Volvo σχεδίαζε να προσφέρει ένα V8 κινητήρα στο Amazon. Ο εν λόγω κινητήρας ήταν ένας εξελιγμένος V8 από ένα φορτηγό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Volvo δημιούργησε πέντε πρωτότυπα του Amazon V8 πριν οι ιθύνοντες αποφασίσουν να αποσύρουν το σχέδιο. Η επιχειρηματολογία τους; Η Amazon δεν είχε 6κύλινδρο κινητήρα και το άλμα από τους τέσσερις στους 8 θα ήταν λίγο δύσκολο να πραγματοποιηθεί.