Το πρώτο GP της χρονιάς που έλαβε χώρα στην Αυστραλία ήταν άτυχο για τον Ισπανό οδηγό της McLaren, αφού είχε ένα τρομακτικό ατύχημα, το οποίο έγινε με ταχύτητα 305 χλμ/ώρα. Και εάν η είδηση αυτή είναι ήδη γνωστή, εμείς επανερχόμαστε, αφού η FIA ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Fernando Alonso, όταν ήταν στον αέρα, δέχτηκε πλευρική επιβράδυνση 46G. Πώς ερμηνεύεται αυτό; Ο Ισπανός δέχτηκε μια δύναμη 46 φορές το βάρος του, περίπου δηλαδή 3.500 κιλά.

f1 alonso 2Ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν επιζήσει με περισσότερο από 50G, χωρίς να υποστούν σοβαρό τραυματισμό. Το μονοθέσιο γύρισε στον αέρα 1,5 φορά για 0,9”. Όταν η McLaren ακούμπησε για πρώτη φορά έδαφος η μέγιστη διαμήκης επιτάχυνση ήταν 20G. Το γεγονός ότι ο Ισπανός πιλότος βγήκε μόνο με μικροτραυματισμούς οφείλεται στην τεράστια εξέλιξη που έχει κάνει η FIA στα θέματα ασφαλείας, από το θάνατο του Ayrton Senna και μετά.

Σύμφωνα με την έρευνα και την έκθεση του ατυχήματος που έγινε από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού και την έρευνα της FIA, η τελευταία κατέληξε στο εξής συμπέρασμα “Η αρχική επίδραση των 305 χλμ/ώρα στο μονοθέσιο του Alonso, είχε τη δυνατότητα να διαχειριστεί 3 High G επιβραδύνσεις και μια εναέρια φάση χωρίς να προκύψουν σοβαροί τραυματισμοί για τον οδηγό. Αυτό συνέβη εξαιτίας των συστημάτων ασφαλείας του μονοθεσίου, που απέδωσαν και με το παραπάνω”.

f1 alonso 3Ο Alonso από την πλευρά του ανέφερε “Ήταν μια τρομακτική στιγμή και είμαι ευτυχής που βγήκα από το μονοθέσιο. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς τη FIA για τα πρότυπα ασφαλείας. Είναι ο μόνος λόγος που είμαι ακόμα ζωντανός”. Ο Ισπανός πιλότος είχε πόνους στο γόνατο, αφού χτύπησε στην κολώνα του τιμονιού, αλλά και πάλι ήταν τυχερός. Οι εξετάσεις του ήταν αρκετά ικανοποιητικές σε σχέση με το ατύχημα, όμως οι μικροτραυματισμοί που είχε ανάγκασαν τους γιατρούς να τον αφήσουν για ένα Grand Prix εκτός δράσης. Ο αριθμός των G φαντάζει τρομακτικός στην ανάγνωσή του και μόνο. Φανταστείτε τί θα μπορούσε να επιφέρει στο σώμα σας μια πίεση 3,5 τόνων. Η ιδέα και μόνο μας κάνει να μη θέλουμε καν να βρισκόμασταν εκεί.