Το 1986 η BMW έκανε το πρώτο βήμα στη σειρά της M3. Κανένας άλλος κατασκευαστής μέχρι τότε δεν είχε αναπτύξει ποτέ την τεχνολογία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σε ένα αυτοκίνητο που μπορούσε να χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του. Έτσι η M3 αποτέλεσε ένα καθαρόαιμο σπορ αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων, το οποίο όμως μπορούσε να ανταπεξέλθει στην καθημερινή χρήση.

bmw m3 30 years m3 2Εν τω μεταξύ, η BMW M έχει βελτιωθεί έχοντας ήδη πέντε γενιές του μοντέλου. Πάνω από όλα όμως όλα αυτά τα χρόνια η BMW M3 έχει διατηρήσει τον αρχικό της χαρακτήρα. Πιθανώς κανένα άλλο αυτοκίνητο μα μη μπορεί να συνδυάσει τα διαφορετικά γονίδια αγώνων, με την καθημερινή χρήση. Έτσι η BMW για αυτό το λόγο δημιούργησε μια επετειακή έκδοση της M3 για να γιορτάσει τα 30 χρόνια της ιστορίας του μοντέλου.

Η BMW M3 30 Years M3, όπως ονομάζεται θα προσφέρεται στο θρυλικό μπλε χρώμα της BMW, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη σειρά το 1986. Το νέο μοντέλο έχει βελτιστοποιηθεί διαθέτοντας νέα ελατήρια και αποσβεστήρες, ενώ έχουν τροποποιηθεί ο  δυναμικός έλεγχος ευστάθειας και το Active διαφορικό M στον πίσω άξονα. Η εν λόγω έκδοση είναι ακόμα πιο συναρπαστική με τις ζάντες αλουμινίου μεγέθους 20”, με τις διαστάσεις των ελαστικών να είναι 265/30 μπροστά και 285/30 πίσω. Ο χρωμιομένος σωλήνας της εξάτμισης παράγει το χαρακτηριστικό αλλά και ισχυρός ήχο, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην οδηγική εμπειρία.

bmw m3 30 years m3 3Μηχανικά παραμένει ο κινητήρας χωρητικότητας 3 λίτρων, όμως αυξήθηκε η ισχύς του κινητήρα κατά 19 ίππους, φτάνοντας συνολικά τους 450, με τη μέγιστη ροπή να είναι 55,9 κιλά, ενώ το 0 – 100 επιτυγχάνεται μόλις σε 4”. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η μέση κατανάλωση είναι 8,8 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 194 γρ/χλμ. Ο κινητήρας συνεργάζεται με το 7τάχυτο M κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ενώ υπάρχει και το 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο για όποιον θέλει κάτι γνώριμο.

Η BMW M3 30 Years M3 είναι ήδη διαθέσιμη στη γερμανική αγορά, αλλά όποιος θέλει να την αποκτήσει θα πρέπει να βιαστεί, αφού κυκλοφόρησαν μόλις 500 κομμάτια σε όλο τον κόσμο. Όσο για την τιμή το κόστος φτάνει τα 95.500€, με τις βελτιώσεις που υπάρχουν στην επετειακή έκδοση να κοστολογούνται στα 10.000€. Εσείς τι λέτε αξίζει;