100 χρόνια για το φτερωτό βέλος της Skoda

ByXenofwntas

14/12/2023

Το λογότυπο της Skoda συμπλήρωσε 100 χρόνια από την ημέρα που κατοχυρώθηκε. Ήταν 15 Δεκεμβρίου του 1923 όταν το εμβληματικό ιπτάμενο βέλος που φέρει τρία φτερά γινόταν και επίσημα το λογότυπο της Skoda. Για τους Τσέχους το συγκεκριμένο λογότυπο συμβολίζει την ταχύτητα και την πρόοδο, ενώ μπορεί κατά καιρούς να δέχεται κάποιες μικροεπεμβάσεις, αλλά εδώ και 100 χρόνια εξακολουθεί να κοσμεί τα καπό των Skoda.

Τα αυτοκίνητα της Skoda με το νέο λογότυπο ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στο Mlada Boleslav το 1925, αφού μέχρι τότε παρέμεινε το κυκλικό λογότυπο Laurin & Klement. Το νέο λογότυπο ουσιαστικά έφερε και το νέο ξεκίνημα της Skoda Works, μιας εταιρείας μηχανικών με έδρα το Plzen. Η εταιρεία κατοχύρωσε ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας με 5 φτερά και ενσωματωμένα τα γράμματα Skoda, αλλά ουσιαστικά δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ.

Για να καταλήξουν στο τελικό αποτέλεσμα ξεκίνησε διαγωνισμός. Από περίπου 300 σχέδια, κέρδισε μια παραλλαγή που μοιάζει με το κεφάλι ενός Ινδού αρχηγού με κάλυμμα κεφαλής και πούπουλα. Το όνομα του σχεδιαστή του λογότυπου θα παραμείνει πιθανότατα μυστήριο για πάντα. Η μείωση από 5 φτερά, τα οποία κρατούν το βέλος σε πτήση, σε τρία οφειλόταν στο γεγονός ότι το νέο εμπορικό σήμα, που χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, έπρεπε να είναι σαφές ακόμη και όταν ήταν αρκετά μικρό. Για αυτό το λόγο καταργήθηκε και η πρόσθετη λέξη Skoda.

Όταν η εταιρεία αυτοκινήτων Skoda έγινε μέρος του Ομίλου της Volkswagen στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η γραφική έννοια του λογότυπου άλλαξε. Το αρχικό μπλε και άσπρο που χρησιμοποιήθηκε για έντυπα της εταιρείας μέχρι τις αρχές του 1992 και του 1993 και ως έμβλημα στα αυτοκίνητα μέχρι το 1995, άλλαξε με το γνωστό πράσινο που γνωρίζουμε έως και σήμερα. Το νέο λογότυπο εκτός από το πράσινο χρώμα είχε και το όνομα της Skoda στο κυκλικό χείλος με μια νέα γραμματοσειρά.

Αυτό δεν ήταν το τέλος της ανάπτυξης του λογότυπου. Στις 3 Μαρτίου 2011, στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης, δεν παρουσιάστηκαν μόνο νέα προϊόντα στη γκάμα της Skoda. Η εταιρεία μόλις γιόρτασε την 110η επέτειο από την επιτυχημένη ενασχόλησή της με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό με το ντεμπούτο του μοντέλου Fabia Monte Carlo, το οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά στο ομώνυμο Rally τον Ιανουάριο. Παράλληλα, υπήρξε και ένα ενημερωμένο λογότυπο για να ταιριάζει με το νέο εταιρικό σχέδιο.

Το πράσινο χρώμα του φτερωτού βέλους άλλαξε σε μια πιο ανοιχτή απόχρωση που ονομάζεται Skoda Green, ενώ υπήρχε λεπτότερο χρωμιωμένο πλαίσιο. Η χρήση ενός 3D στοιχείου ενίσχυσε επίσης σημαντικά την πλαστικότητα του λογότυπου. Την Τρίτη 1 Μαρτίου του 2012, το παλιό λογότυπο αντικαταστάθηκε από το νέο. Από το 2012, το λογότυπο της Skoda εκτός το καπό εμφανιζόταν πλέον τόσο στο τιμόνι, όσο και στις ζάντες. Το καλοκαίρι του 2023 η Skoda παρουσίασε ένα ολοκαίνουργιο λογότυπο, το οποίο πλέον δείχνει το σύγχρονο δρόμο της Skoda που θα ακολουθήσει στο μέλλον.