nissan-prot-4H Nissan είναι μία εταιρεία που φημίζεται τόσο για τη συμμετοχή της σε διάφορες κατηγορίες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όσο και για τις σχεδιαστικές της “ανησυχίες” όσον αφορά στα αγωνιστικά της οχήματα. Στη Διεθνή Έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης που είναι σε εξέλιξη, η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε το νέο της Concept με την ονομασία BladeGlider, που αποτελεί μία μεταφορά των αγωνιστικών αυτοκινήτων της εταιρείας, στο δρόμο.

Η Nissan στο συγκεκριμένο όχημα ακολούθησε τη σχεδιαστική της τάση που θέλει το εμπρός μέρος να είναι στενό, ενώ όσο περνάμε προς τα πίσω, το αμάξωμα γίνεται όλο και πιο φαρδύ, δίνοντας την εικόνα ενός φτερού, εάν κάποιος το δει ακριβώς από πάνω. Το συγκεκριμένο σχεδιασμό, το BladeGlider το δανείζεται από το ZEOD RC (Zero Emission on Demand RaceCar), το αγωνιστικό όχημα της Nissan, το οποίο είχε παρουσιαστεί στην έκθεση αυτοκινήτου στο Τόκυο και σας είχαμε αναλύσει πριν περίπου 1,5 μήνα (www.onlydriving.gr/nissan-zeod-rc).

nissan-prot-6Όπως δήλωσε και ο Ben Bowlby, ο σχεδιαστής του ZEOD RC, τον οποίο συμβουλεύτηκε η σχεδιαστική ομάδα του BladeGlider, το συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό. Αρκετοί βιάστηκαν να μιλήσουν για πρόβλημα στα κρατήματα, αλλά το ZEOD RC απέδειξε πως μπορεί να κινηθεί ταχύτατα, με το ίδιο αποτέλεσμα να αναμένεται και στο BladeGlider. Εκτός από τα κρατήματα, δύο ακόμα τομείς αναμενόταν να επηρεαστούν από τον ειδικό σχεδιασμό, η επιτάχυνση και το φρενάρισμα.

Όσον αφορά στην επιτάχυνση, η κατανομή του βάρους είναι ιδανική για γρήγορες, αποτελεσματικές και έντονες συγκινήσεις. Το 70% του βάρους του BladeGlider βρίσκεται στο πίσω μέρος, αφού εκεί έχουν τοποθετηθεί οι δύο κινητήρες, οι μπαταρίες λιθίου, αλλά και η θέση του οδηγού. Εκτός από το μικρό βάρος, το BladeGlider διαθέτει και έναν εξαιρετικά αεροδυναμικό σχεδιασμό, με τον συντελεστή Cd να είναι ένας από τους μικρότερους που έχουμε συναντήσει ποτέ σε ένα concept αυτοκίνητο δρόμου. Βασικό ρόλο παίζουν και τα πολύ φαρδιά πίσω ελαστικά, τα οποία προσφέρουν υψηλά επίπεδα πρόσφυσης τόσο στην επιτάχυνση, όσο και στις στροφές.

nissan-prot-1Οι καταπληκτικές επιδόσεις του BladeGlider στις στροφές είναι αποτέλεσμα μίας θεωρίας την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι αποδίδουν λάθος. Παρά το γεγονός πως το μεγαλύτερο βάρος εμπρός θεωρείται ως ένα στοιχείο που βοηθά την αύξηση της πρόσφυσης, στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα είναι περισσότερη υποστροφή. Έτσι το BladeGlider είναι ικανό να αποδώσει, τόση πρόσφυση στους εμπρός τροχούς, όση ένα αυτοκίνητο με περισσότερο βάρος εμπρός και φαρδύτερα ελαστικά, ωστόσο το πρωτότυπο της Nissan το πετυχαίνει αυτό πιο αποτελεσματικά. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η μείωση της μεταφοράς βάρους κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, γεγονός που επιτρέπει τον καλύτερο χειρισμό του αυτοκινήτου. Τέλος, όπως και στην επιτάχυνση, τα πίσω φαρδιά ελαστικά προσφέρουν καλύτερη πρόσφυση στους κινητήριους τροχούς, επιτρέποντας στους εμπρός μικρούς τροχούς να τοποθετούν τη μύτη του οχήματος στη σωστή κατεύθυνση.

Η κατανομή της πέδησης στο BladeGlider, εμφανίζει μία βασική διαφορά σε σχέση με τα συμβατικά αυτοκίνητα δρόμου. Τα φρένα των πίσω τροχών κάνουν την περισσότερη δουλειά, αφού είναι ισχυρότερα και μεγαλύτερα από τα εμπρός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη επίδοση των φρένων εξαιτίας των φαρδύτερων πίσω ελαστικών, τα οποία έχουν και το μεγαλύτερο βάρος πάνω τους, προσφέροντας έτσι καλύτερη πρόσφυση κατά την επιβράδυνση.

nissan-prot-5Υπάρχουν ακόμα δύο στοιχεία, τα οποία ευθύνονται αρκετά για τις καταπληκτικές επιδόσεις του BladeGlider. Αυτά είναι το σασί και η μειωμένη φθορά των ελαστικών. Όσον αφορά στο σασί, η θέση του οδηγού βρίσκεται σε τέτοιο σημείο όπου κατά τις διάφορες κινήσεις του αυτοκινήτου ο οδηγός λαμβάνει πολύ γρήγορα πληροφορίες και έχει αρκετό χρόνο για να αντιδράσει, ενώ η μειωμένη φθορά των ελαστικών, οφείλεται στην εξαιρετική κατανομή των εμπρός και πίσω τροχών. Τι σημαίνει αυτό; Με τους πίσω τροχούς να φορτίζονται κυρίως στην επιτάχυνση και την επιβράδυνση και τους εμπρός μόνο στη διεύθυνση του αυτοκινήτου, τα τέσσερα σημεία επαφής του BladeGlider με το έδαφος δεν επηρεάζονται από αχρείαστη και ανόμοια φθορά, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται συχνή αλλαγή ελαστικών, ακόμα και όταν οδηγείται μονίμως με επιθετικό τρόπο. Αυτά τα δύο τελευταία στοιχεία αποτελούν και το ατού του συγκεκριμένου Concept της ιαπωνικής φίρμας.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας