Πριν λίγες ημέρες είχαμε αναφερθεί στα λιγοστά στοιχεία που είχαν διαρρεύσει από τη Jaguar για τη νέα FType Coupe (www.onlydriving.gr/jaguar-f-type-coupe). Τώρα σας παρουσιάζουμε τα πλήρη στοιχεία της μετά την επίσημη αποκάλυψή της στο Διεθνές Σαλόνι αυτοκινήτου στο Λος Άντζελες. Το βρετανικό μοντέλο είναι έτοιμο να καταπλήξει τόσο τον οδηγό, όσο και αυτόν που θα βρεθεί στο δρόμο του.

Η νέα F-Type Coupe είναι η πιο δυναμική από ποτέ. Αυτό φαίνεται από την εξ ολοκλήρου κατασκευή του αμαξώματος από αλουμίνιο, κάτι που εστιάζει στο ελαφρύτερο βάρος προσφέροντας με αυτό τον τρόπο υψηλότερες ταχύτητες. To νέο μοντέλο είναι διαθέσιμο σε τρείς εκδόσεις (F-Type, F-Type S και F-Type R). Η τεχνογνωσία των ανθρώπων της Jaguar στην αρχιτεκτονική του οχήματος υπήρξε απαραίτητη προκειμένου να αποδώσουν απαράμιλλη αισθητική, παρέχοντας ταυτόχρονα δυναμικά χαρακτηριστικά που αποτελούν το απαραίτητο συστατικό για κάθε σπορ αυτοκίνητο.

Η σειρά των F-Type Coupe ενσαρκώνει το ασυμβίβαστο όραμα της βρετανικής εταιρείας. Και τι εννοούμε με αυτό; Ο οδηγός μπορεί να νιώσει μια μοναδική εμπειρία οδηγώντας αυτό το σπορ αυτοκίνητο που συνδυάζει την ελκυστική σχεδίαση με τις νέες τεχνολογίες. Η τεχνογνωσία των μηχανικών της Jaguar φάνηκε από την πρώτη στιγμή, αφού αύξησαν την ακαμψία του αμαξώματος δημιουργώντας έτσι ένα πολύ ισχυρό όχημα. Η οροφή είναι διαθέσιμη, είτε σε αλουμίνιο, είτε σε πανοραμική μορφή γυαλιού, ενώ μια μικρή αεροτομή βρίσκεται στην οροφή της γυάλινης πίσω πόρτας. Το πίσω μέρος ομορφαίνει ακόμα περισσότερο με τα LED φωτιστικά σώματα που το πλαισιώνουν. Οι συνολικές διαστάσεις είναι 4,47 μέτρα το πλάτος 1,76 και το ύψος 1,30. Το βάρος της φτάνει τα 1.577 κιλά με το χώρο αποσκευών να είναι 407 λίτρα, ενώ η πίσω πόρτα ανοίγει με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Προκειμένου να επιτευχθεί τόσο η απαιτούμενη αισθητική, όσο και η αεροδυναμική του αυτοκινήτου στο πίσω μέρος η F-Type Coupeδιαθέτει μια κρυφή αεροτομή, η οποία αυξάνεται ανάλογα με την ταχύτητα και η οποία είναι σε θέση να κρατήσει σταθερό το αυτοκίνητο ακόμα και σε υψηλές ταχύτητες. Οικολογικά συνειδητοποιημένη η Jaguar στη σειρά της FType χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμα υλικά που φτάνουν ακόμα και το 50% του αμαξώματος, έχοντας ως αποτέλεσμα μέχρι και 80% λιγότερες εκπομπές ρύπων. 

Στο εσωτερικό όλα τα μοντέλα της σειράς F-Type, έχουν εστιάσει στο να κάνουν την οδήγηση μια απόλαυση για τον οδηγό. Τα δερμάτινα καθίσματα με τις διακριτικές ραφές έχουν χαραγμένο στα προσκέφαλα το λογότυπο “R”. Επίσης, διαφορετική αίσθηση έχει το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι και ο πίνακας οργάνων στο ταμπλό ο οποίος προσφέρεται σε τρείς διαφορετικές αποχρώσεις cream, red ή firesand. Η γκάμα των μοντέλων F-Type Coupé διατίθεται με τρία συστήματα ήχου, που προσφέρουν  10 ή 12 ηχεία με απόδοση 380W και 770W αντίστοιχα. 

Η F-Type και F-Type S συνδυάζονται με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα V6 της Jaguar χωρητικότητας 3  λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 340 και 380 ίππους αντίστοιχα. Η μέγιστη ροπή είναι 45,3 και 46,3 κιλά ενώ το 0-100 επιτυγχάνεται σε 5,1” και 4,8” με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 260 και 275 χλμ/ώρα αντίστοιχα για κάθε μοντέλο. Η μέση κατανάλωση είναι 8,8 και 9,1 λίτρα/100χλμ, με τις εκπομπές ρύπων να είναι 205 και 213 γρ/χλμ. 

Η FType R κάτω από το καπό κρύβει τον υπερτροφοδοτούμενο V8 κινητήρα της Jaguar χωρητικότητας 5 λίτρων με τη μέγιστη ισχύ να αγγίζει τους 550 ίππους και τη μέγιστη ροπή τα 68,3 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 4” και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 300 χλμ/ώρα. Η μέση κατανάλωση σύμφωνα με τον κατασκευαστή είναι 11,1 λίτρα/100χλμ και οι εκπομπές ρύπων 259 γρ/χλμ. Όλες η F-Type Coupe συνδυάζονται με το 8τάχυτο Quickshift κιβώτιο ταχυτήτων, είτε χειροκίνητο, είτε σειριακό, προσφέροντας εξτρά τα paddles στο τιμόνι, το κουμπί Start & Stop και ζάντες αλουμινίου 18”, 19” και 20”.

Λόγω των 550 ίππων έχει σεταριστεί στην FType R ένα εύρος λειτουργιών για την ασφάλεια του αυτοκινήτου, όπως τα συστήματα ΕΕΑ (ηλεκτρονικής ενεργής διαφοροποίησης), EAD (η ροπή του κινητήρα μοιράζεται αυτόματα μεταξύ των πίσω τροχών έτσι ώστε να διασφαλίζεται η άριστη κατανομή του φρεναρίσματος) και μαζί με τα κεραμικά φρένα (CCM) προσφέρει απόλυτη συνέπεια στην απόδοση και εξαιρετική αντοχή, μειώνοντας το βάρος κατά 21 κιλά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη σπορ ανάρτηση προσφέρουν μια συναρπαστική οδηγική εμπειρία. Επίσης η F-Type R Coupe είναι εξοπλισμένη με το σύστημα Adaptive Dynamics της Jaguar που ελέγχει ενεργά την κάθε κίνηση του σώματος, προσαρμόζοντας ανάλογα τα ποσοστά απόσβεσης των αναρτήσεων μέχρι και 500 φορές το δευτερόλεπτο προκειμένου να  βελτιστοποιηθεί η σταθερότητα του οδηγού και των επιβατών. 

Η νέα σειρά Jaguar FType αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα στο 2014 και οι τιμές προς το παρόν στη Βρετανία θα είναι 61.400€ για την FType Coupe, 72.150€ για την Ftype Coupe S και 101.850€ για την FType Coupe R.