Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ΜετακίνησηςΣτα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου, οι συγκοινωνίες Αθηνών έχουν προγραμματίσει διάφορες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν από έκθεση φωτογραφίας μέχρι και graffiti. Το νόημα της συγκεκριμένης δράσης είναι να προωθηθούν τρόποι μετακίνησης φιλικοί προς το περιβάλλον. Η καμπάνια ξεκίνησε σαν ιδέα το 2002 με τη συμμετοχή 427 πόλεων με διάφορες δραστηριότητες, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, ενώ το 2005 οι συμμετέχουσες πόλεις έφταναν τις 964, γεγονός που αποδείκνυε ότι ο θεσμός τείνει να καθιερωθεί, αφού ο κόσμος συμμετέχει. Η τελευταία ημέρα είναι η Μέρα Χωρίς Αυτοκίνητο, η οποία έχει ως στόχο τη χρήση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Φέτος λοιπόν οι Συγκοινωνίες Αθηνών θα φιλοξενήσουν μια έκθεση φωτογραφιών από τους ίδιους τους επιβάτες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό “Είμαι Μέσα”. Το αμαξοστάσιο Αττικής, αλλά και ο σταθμός του Μετρό Συντάγματος είναι οι χώροι που επιλέχθηκαν για να κοσμούν τα έργα, δίνοντας μια διαφορετική πνοή από σήμερα και έως τις 30 Σεπτεμβρίου στις καθημερινές μετακινήσεις των επιβατών. Το Μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηροδρόμων που βρίσκεται στο σταθμό του Πειραιά σε συνεργασία με το Πειραϊκό σύνολο “Libro C’ Oro” στις 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 θα δώσουν μια μουσικοθεατρική παράσταση.

Οι δραστηριότητες συνεχίζονται στο αμαξοστάσιο στο Γκάζι όπου 19 – 21 Σεπτεμβρίου η καλλιτεχνική ομάδα θα συνεχίσει τη δημιουργική της φαντασία με graffiti που ως κύρια ιδέα έχει το συνδυασμό φύσης, ποδηλάτου και μέσων μαζικής μεταφοράς.

Όσοι λοιπόν κινούνται καθημερινά στην Αττική και το Σύνταγμα μπορούν να αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους, κάνοντας νοητά ταξίδια μέσα από τις φωτογραφίες του κοινού, ενώ οι γονείς μπορούν να κατέβουν μια βόλτα στον Πειραιά για να απολαύσουν μουσικό θέαμα συνδυασμένο με μια επίσκεψη στο Μουσείο. Για το Σαββατοκύριακο τί καλύτερο από μια βόλτα στο Γκάζι όπου καλλιτέχνες θα δημιουργούν στους γκρίζους τοίχους, δίνοντας μια άλλη εικόνα στην Αθήνα. Η οικολογική συνείδηση έχει αυξηθεί και καλό θα είναι να προωθούμε με όλους τους τρόπους τη μετακίνηση με λιγότερο ρυπογόνα μέσα. Ο πλανήτης είναι από τα λίγα που μένουν κληρονομιά στις επόμενες γενιές, ας τον προστατέψουμε όπως μπορούμε.