Έρχεται η νέα Skoda Fabia

ByXenofwntas

03/02/2014

Μετά από την αλλαγή στο σχεδιασμό τον οποίο υιοθέτησαν, τόσο η Octavia και το Rapid, όσο και το ανανεωμένο Yeti, αλλά και την παρουσίαση του Rapid Spaceback, η Skoda ετοιμάζεται να λανσάρει και τη νέα Fabia. Το νέο μοντέλο θα κάνει τη πρώτη επίσημη παρουσία του στο σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης 6 με 16 Μαρτίου.

Η νέα Fabia θα είναι το πρώτο μοντέλο το οποίο θα διαθέτει εξ ολόκληρου τη νέα πλατφόρμα του ομίλου της Volkswagen MQBA. Τη συγκεκριμένη έκδοση της πλατφόρμας χρησιμοποιεί, τόσο η Seat για το νέο Ibiza, όσο και η ίδια η Volkswagen για το Polo. Το πλεονέκτημα της MQBA είναι η αύξηση των διαστάσεων της νέας Fabia, η οποία πλέον θα έχει μήκος 4 μέτρα, πλάτος 1,64, ενώ το ύψος της δε θα ξεπεράσει το 1,5 μέτρο. Σημαντική θα είναι και η αύξηση του χώρου αποσκευών, ο οποίος με τις πίσω θέσεις αναδιπλωμένες θα φτάσει τα 1.180 λίτρα.

Η νέα Fabia είναι πιο νεανική, πιο πληθωρική και με περισσότερο συναίσθημα. Η μεγαλύτερη εμπρός γρίλια σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο σήμα της εταιρείας, είναι αυτά που τη κάνουν να διαφέρει από την απερχόμενη. Επίσης για την ολοκλήρωση του αμαξώματος υιοθετήθηκαν στοιχεία από την αγωνιστική S2000. Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Skoda επιμένουν πως δε θέλουν να αλλάξει το αγοραστικό κοινό της Fabia, η συνδεσιμότητα αλλά και τα τεχνολογικά στοιχεία που θα διατεθούν στο βασικό εξοπλισμό, θα προσδώσουν στη Fabiaσίγουρα μία πιο νεανική αύρα.

Η γκάμα των κινητήρων θα περιέχει δύο βενζινοκινητήρες και ένα πετρελαιοκινητήρα. Πρόκειται για τον TSI χωρητικότητας 1,2 λίτρων και τον TSI των 1,4 λίτρων. Η επιλογή του πετρελαιοκινητήρα αφορά στον TDI κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων. Όλα τα παραπάνω μηχανικά σύνολα είναι συμβατά  με την πλατφόρμα ΜQB. Τέλος, πιθανότατα η γκάμα να εμπλουτιστεί με τον βενζινοκινητήρα του ενός λίτρου που έχουμε δει στο Volkswagen Up.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας