Πόσοι από τους γεννηθέντες τη δεκαετία του ΄80 έχουν ξεχάσει τον Ιππότη της ασφάλτου που με μια απλή εντολή στο ρολόι του καλούσε τον KITT κοντά του; Πόσοι από εμάς θεωρούσαν επιστημονική φαντασία την ύπαρξη ενός τόσο υπερ – εξελιγμένου μοντέλου με την τεχνητή νοημοσύνη και το εντυπωσιακό ψηφιακό πίνακα οργάνων; Και εάν τότε η Pontiac είχε κάνει τη φαντασία μας να τρέχει με απίστευτες ταχύτητες, σίγουρα δεν είχαμε σκεφτεί πως εν έτη 2014 η τεχνολογία θα είχε κάνει το άπιαστο πραγματικότητα.
Η BMW ανακοίνωσε τα σχέδιά της να παρουσιάσει ένα σύστημα self-parking, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες να καλέσουν το όχημά τους με ένα Smart Watch. Η συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία θεωρείται βοηθός στάθμευσης εξ αποστάσεως, θα παρουσιαστεί στην έκθεση CES 2015 τον επόμενο μήνα, ενώ η τεχνολογία αυτή έχει εφαρμοστεί σε ένα ερευνητικό όχημα, που βασίζεται στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της BMW i3.
Χρησιμοποιώντας τέσσερις ενσωματωμένους σαρωτές λέιζερ, η τεχνολογία επιτρέπει στα οχήματα να περιηγηθούν σε χώρους στάθμευσης κάνοντας τους απαραίτητους ελιγμούς και στροφές. Σε ό,τι αφορά στην ώθηση του οχήματος, τα συστήματα διεύθυνσης και πέδησης είναι αυτοματοποιημένα.
Η BMW ισχυρίζεται ότι τα οχήματα που έχουν εφοδιαστεί με το συγκεκριμένο σύστημα είναι ικανά να ανταποκριθούν στις φωνητικές εντολές που δέχεται η εγκατεστημένη εφαρμογή στο BMW Smart Watch τους, επιβιβάζοντας τον οδηγό και πηγαίνοντάς τον στον προορισμό του κατόπιν εντολής.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν απαιτεί να δαπανηθούν μεγάλα ποσά προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, σύμφωνα με τη BMW. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έχει ήδη πειραματιστεί σε τεχνολογίες που ευνοούν το self-driving, αφού είχε παρουσιάσει ένα πρωτότυπο μοντέλο της πλήρως αυτοματοποιημένο, τη BMW M235i. Το εάν όλα αυτά τα συστήματα μπορούν να αποκτηθούν στα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής μετά από λίγα χρόνια, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε ακόμα. Το μόνο σίγουρο ότι είμαστε μέρος μιας τεράστιας τεχνολογικής εξέλιξης και πιθανώς αυτά που βλέπαμε σε ταινίες, να μπορέσουμε να τα δούμε να παίρνουν σάρκα και οστά.

