Toyota FT-1 από το εικονικό μοντέλο στην πραγματικότητα

ByXenofwntas

13/01/2014

Πριν λίγη ώρα η ιαπωνική Toyota παρουσίασε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ το νέο της μοντέλο που από το χαρτί θα βρεθεί ως concept στους αυτοκινητόδρομους. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι το μοντέλο σχεδιάστηκε για την 40η επέτειο του τμήματος σχεδιασμού έρευνας της ιαπωνικής εταιρείας, ανακοινώνοντας επίσης τη συμφωνία με τη Sony για την αποκλειστικότητα του μοντέλου από αύριο στο Gran Turismo 6 με free DLC.

Το σχεδιαστικό τμήμα της Toyota έχει μια σπουδαία κληρονομιά που χρονολογείται από το 1974. Άλλωστε ποιος μπορεί να ξεχάσει τα concept 2000 GT, Celica, Supra, MR2 και πιο πρόσφατα το Scion FRS. Το τελευταίο μοντέλο που σχεδιάστηκε από τους ανθρώπους της ιαπωνικής εταιρείας ξεκίνησε πριν δύο χρόνια από μια παθιασμένη και ταυτόχρονα προικισμένη ομάδα. Ο επικεφαλής του σχεδιασμού Alex Shen δήλωσε “Το FT-1 ήταν ένα όνειρο ζωής για εμένα και καταφέραμε μαζί με την ομάδα μου να το πραγματοποιήσουμε. Σαφώς επηρεαστήκαμε από τα sportμοντέλα του παρελθόντος, όπως η Celica και το Supra. Είναι ένα κομμάτι που εστιάζει στην επιθετική sportοδήγηση, προκαλώντας σοκ και δέος.”

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ξεχωρίζει η επιθετική σχεδίαση του μοντέλου με τους μεγάλους αεραγωγούς στο μπροστινό τμήμα κάτω από τον προφυλακτήρα, οι οποίοι διαχειρίζονται άψογα τη ροή του αέρα. Στο πίσω μέρος αυτό που αμέσως γίνεται αντιληπτό είναι η αναδιπλούμενη πίσω αεροτομή, η οποία ενεργοποιείται στις μεγάλες ταχύτητες.

Η μπροστινή διάταξη του κινητήρα, που μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς, αποτελεί την αιτία που το “πιλοτήριο” βρίσκεται πολύ πίσω, μέσα στο μεταξόνιο για τη βελτίωση της κατανομής του βάρους. Αυτό είναι το στοιχείο που βοήθησε τους σχεδιαστές να δημιουργήσουν τις κλασσικές αναλογίες ενός sports car αμαξώματος. Το παρ-μπριζ και τα πλευρικά ανοίγματα των παραθύρων είναι εμπνευσμένα από το θρυλικό Toyota 2000 GT

Στο εσωτερικό δεσπόζει το πολυλειτουργικό ταμπλό, καθώς το τιμόνι και τα χειριστήρια είναι εμπνευσμένα από τιμόνι της F1. Μια έγχρωμη οθόνη στο ύψος του οπτικού πεδίου του οδηγού κρατά την προσοχή του στο δρόμο, δίνοντάς του παράλληλα ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το αμάξωμα, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς πίσω από το τιμόνι και έτσι ο οδηγός είναι σε θέση ανά πάσα στιγμή να γνωρίζει την κατάσταση του αυτοκινήτου. Η εργονομία της καμπίνας εκμεταλλεύεται το χαμηλό κέντρο βάρους του αυτοκινήτου, βοηθώντας τον οδηγό να απολαύσει στο έπακρο την οδηγική εμπειρία. 

Το μόνο αρνητικό στην κατά τα άλλα παραμυθένια παρουσίαση είναι ότι οι Ιάπωνες δε μας αποκάλυψαν τη χωρητικότητα του κινητήρα, αλλά ούτε και την ιπποδύναμη, αφήνοντας στη φαντασία μας πως κρύβονται πολλά “άλογα” κάτω από το καπό. Η μόνη επίσημη πληροφορία που μας έδωσαν είναι ότι τροφοδοτείται από έναν κινητήρα προηγμένης τεχνολογίας, υψηλής απόδοσης εσωτερικής καύσεως. Αυτό που κάνει το εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γυάλινο κάλυμμα που αποκαλύπτει ένα κομμάτι, αφήνοντας τα υπόλοιπα στη φαντασία μας. 

Για την Toyota εντυπωσιακό εξωτερικό, γρήγορη οδήγηση και άνεση είναι έννοιες ταυτόσημες. Η προκλητική σχεδίαση του νέου FT-1 Concept είναι σίγουρο ότι θα ταρακουνήσει τις μεγάλες εταιρείες, βάζοντάς τους στη διαδικασία “νέων παιχνιδιών”. Εμείς αυτό που διακρίνουμε μέσα από το νέο FT-1 είναι το πραγματικό πάθος, ο ενθουσιασμός και η ενέργεια που αποτυπώνουν οι άνθρωποι της Toyota πάνω στο νέο τους μοντέλο, αποκαλύπτοντας παράλληλα τα μελλοντικά τους σχέδια.