Η θυγατρική εταιρεία εκλεπτυσμένων μοντέλων της Toyota, η Lexus συμπληρώνει τα 25 χρόνια ζωής της και μας αναλύει για πιο λόγο θεωρείται μια από τις πιο αξιόπιστες και τεχνολογικά εξελιγμένες εταιρείες. Οι λόγοι είναι όσα και τα χρόνια της παγκοσμίως και έχουν ως εξής.

Το Lexus LS 600h ήταν το πρώτο πλήρως V8 υβριδικό αυτοκίνητο στον κόσμο κατά την έναρξη της λειτουργίας του, το 2010.

Η Lexus εισάγει πρώτη παγκοσμίως ένα νέο σύστημα κλιματισμού, το οποίο τοποθετείται στο LS 600h. Πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου κλιματισμού της καμπίνας, το οποίο λειτουργεί με υπέρυθρες ακτίνες παρακολουθώντας τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος και ρυθμίζοντας την κατάλληλη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αμαξώματος.

Το LS 400 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που διαθέτει δορυφορικό σύστημα πλοήγησης το 1998.

Το Lexus RC F είναι το πρώτο μοντέλο με ρύθμιση ροπής στους εμπρός ή πίσω τροχούς, χρησιμοποιώντας συμπλέκτες πολλαπλών δίσκων.

Το Lexus 300h NX είναι το πρώτο αυτοκίνητο στην κατηγορία του, το οποίο διαθέτει Clari – Fi, μια τεχνολογία η οποία αναλύει και βελτιώνει την ποιότητα του ήχου όλων των τύπων των συμπιεσμένων, ή ψηφιοποιημένων πηγών μουσικής.

Το 2007 το Lexus GS 450h είναι το πρώτο αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής, το οποίο στους πίσω τροχούς διαθέτει υβριδικό σύστημα κίνησης.

Το 2006 το Lexus LS 460 έκανε το ντεμπούτο του με το πρώτο αυτόματο κιβώτιο οκτώ ταχυτήτων στον κόσμο.

Το εργοστάσιο της Lexus στην πόλη Kokura της Ιαπωνία είναι το πρώτο και μοναδικό με ειδικές εγκαταστάσεις για την παραγωγή υβριδικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

lexus 25 years 2Το 2005, η δεύτερη γενιά αερόσακων τοποθετείται στα μοντέλα της Lexus, τα οποία εφοδιάζονται με αερόσακο διπλού θαλάμου για το συνοδηγό, επιτρέποντας μεγαλύτερη προστασία στον αυχένα και τους ώμους σε περίπτωση σύγκρουσης.

Η πρώτη αερανάρτηση κάνει ντεμπούτο στο LS 430 το 2000. Το σύστημα διατηρεί σταθερό το ύψος της πορείας του οχήματος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των επιβατών ή το επίπεδο φόρτωσης. Μπορεί να αυξηθεί κατά 20 χιλιοστά για ανώμαλους δρόμους και χαμηλώνει αυτόματα στις υψηλές ταχύτητες για βελτίωση της αεροδυναμικής.

Το 2005 το Lexus RX 400h γίνεται το πρώτο πλήρως υβριδικό SUV στον κόσμο. Συνδυάζει ένα V6 βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 3,3 λίτρων, μαζί με ένα ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο παράγει 269 ίππους.

Το 2011 το CT 200h γίνεται το πρώτο πλήρως υβριδικό hatchback στον κόσμο. Λειτουργεί με ένα βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1,8 λίτρων και ένα ηλεκτρικό κινητήρα που αποδίδει 134 ίππους, ενώ οι εκπομπές ρύπων είναι μόλις 87 γρ/χλμ.

Ο αγωγός εισαγωγής του συστήματος μετάδοσης της κίνησης για το CT 200h χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά πορώδες υλικό με την πρώτη πλάκα σιγαστήρα του κόσμου για ένα υβριδικό σύστημα κίνησης. Το αποτέλεσμα είναι να γίνεται το αμάξωμα από τα πιο ήσυχα μοντέλα του κόσμου.

lexus 25 years 3Η σημερινή γενιά GS 450h και GS 300h, ξεκίνησαν το 2012 και το 2013, αντίστοιχα. Διαθέτουν και τα δύο μια ευρεία οθόνη πολυμέσων υψηλής ανάλυσης 12,3”, για πρώτη φορά παγκοσμίως σε όχημα μαζικής παραγωγής.

Η σειρά GS και CT 200h μπορεί να λειτουργήσουν με ένα τιμόνι που κατασκευάζονται από μπαμπού.

Το RX 450h εξοπλίζεται με τη δεύτερη γενιά Remote Touch Interface (RTI), το οποίο διαθέτει διαφάνεια τύπου joystick. Η λειτουργία του χειριστηρίου είναι πολύ απλή όπως ένα ποντίκι του υπολογιστή, ελέγχοντας το σύστημα πολυμέσων.

Το CT 200h ήταν το πρώτο αυτοκίνητο , το οποίο τοποθετήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου αποδεικνύοντας τον αθόρυβο κινητήρα του μέσα σε ένα βελτιωμένο ακουστικό περιβάλλον.

Το 1989 το Lexus LS 400 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που διαθέτει τηλεσκοπικό τιμόνι με κλίση (ρυθμιζόμενο), στο οποίο διατίθεται και αερόσακος.

lexus 25 years 4Η τρίτη γενιά του LS 430 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο της κατηγορίας του, το οποίο διαθέτει χαμηλό παρμπρίζ. Μια ειδική επίστρωση που εφαρμόζεται στο γυαλί βοηθά στη μείωση της αντανάκλασης στη φωτεινότητας του ήλιου, η οποία είναι ιδιαίτερα έντονη σε ανοιχτόχρωμα ταμπλό.

VVT, δηλαδή το πρώτο ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μεταβλητό σύστημα χρονισμού βαλβίδων του κόσμου σχετικά με τους εκκεντροφόρους εισαγωγής, τοποθετήθηκε στην τέταρτη γενιά του LS 460, το 2007.

Laser βίδα συγκόλλησης. Τροφοδοτούνται στα Lexus η τεχνολογία που χρησιμοποιεί απίστευτα ακριβή ακτίνες λέιζερ για να δημιουργήσει το τέλειο σημεία συγκόλλησης γύρω από τις αρθρώσεις για τη βέλτιστη ακαμψία του αμαξώματος. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Lexus LS.

Το 1995 το Lexus LS 400 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο, στο οποίο λειτούργησε το CD autochanger έξι δίσκων.

Τα καθίσματα του LS 400 δεύτερης γενιάς έκαναν το ντεμπούτο τους λειτουργώντας με ένα σύστημα ανάρτησης κάτω από τη σέλα, που διαθέτει πηνίο, ελατήρια και αντιστρεπτικές δοκούς βελτιώνοντας την άνεση και την πλευρική στήριξη, κάνοντας πιο ξεκούραστα τα μεγάλα.

lexus 25 years 5Το Lexus LS 400 δεύτερης γενιάς, ήταν το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που διαθέτει κολόνα τιμονιού. Είχε ένα κυματοειδές σύνδεσμος ατράκτου που μπορεί να απορροφήσει πρωτογενείς και δευτερογενείς επιπτώσεις σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το 2014, η Lexus έγινε η πρώτη μάρκα αυτοκινήτου στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας ύστερα από έρευνα ικανοποίησης πελατών, η οποία είναι στην κορυφή για τις υπηρεσίες και τις τεχνολογίες που προσφέρει στους πελάτες της.