Το νέο compact sedan της Ford για την Ινδία

ByXenofwntas

14/02/2014

Στο Νέο Δελχί στις αρχές του μήνα, η Ford παρουσίασε το Ford Figo Concept, το οποίο αποτελεί το όραμα της εταιρείας για ένα παγκόσμιο Compact αυτοκίνητο. Εκτός από το μικρό του μήκος, το νέο compact sedan θα συνδυάζει την πρακτικότητα με την προηγμένη τεχνολογία, με στόχο να ικανοποιήσει τις ανάγκες των καταναλωτών της Ινδίας αρχικά και εν συνεχεία όλων των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Η Ford με το Figo, στοχεύει στο να θέσει νέα δεδομένα στην ποιότητα και το σχεδιασμό, αφού το συγκεκριμένο μοντέλο είναι αισθητικά ασυμβίβαστο, ακολουθώντας τα δεδομένα της Ford, που χαρακτηρίζεται ως ο ηγέτης στον σχεδιασμό Compact αυτοκινήτων.

Εξωτερικά, τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Ford είναι εμφανή, με την εμπρός τραπεζοειδή γρίλια να δίνει τη βάση για το σχήμα του καπό, ενώ συνολικά διαθέτει δυναμική εμφάνιση. Τα εμπρόσθια φωτιστικά σώματα διαθέτουν ένα σκούρο πλαστικό, το οποίο ενισχύει τη σπορ εμφάνιση. Περνώντας στο πίσω μέρος, το παρμπρίζ έχει πάρει αρκετή κλίση προκειμένου να δοθεί ένα κομψό αλλά και πιο “γρήγορο” προφίλ στην εμφάνιση. Τέλος στα πλαϊνά του Figo, ο σχεδιασμός ακολουθεί καμπύλες γραμμές, οι οποίες δίνουν την αίσθηση της συνεχούς κίνησης στο αυτοκίνητο και προσφέρουν μία πιο μυώδη και εύρωστη παρουσία.

Το σχήμα και ο σχεδιασμός του Figo Concept, είναι κάτι παραπάνω από απλή δουλειά στον υπολογιστή και στο χαρτί. Η Ford, ξόδεψε εκατοντάδες ώρες στην αεροδυναμική σήραγγα ώστε να καταφέρει να βελτιώσει την αεροδυναμική του μοντέλου της, με αποτέλεσμα τη μείωση του θορύβου από τον αέρα. Έτσι το νέο Figo θα προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία και ησυχία που χρειάζεται στο εσωτερικό του, η οποία ταιριάζει με την εμφάνισή του.

Στο εσωτερικό, η καμπίνα είναι ευρύχωρη και αποτελείται από πολλούς χώρους, οι οποίοι μπορούν να συνδυάσουν την τοποθέτηση, την αποθήκευση και τη φόρτιση διάφορων ηλεκτρονικών συσκευών. Με τον τρόπο αυτό, τα κινητά, τα MP3 playerκαι τα συστήματα πλοήγησης που έχει κάποιος στην κατοχή του, μπορούν να αποτελέσουν το ψυχαγωγικό πακέτο του αυτοκινήτου.

Η Ford δημιούργησε το συγκεκριμένο μοντέλο, όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος του μηχανικού τμήματος της εταιρίας Kumar Galhotra, έχοντας στο μυαλό της την Ινδική αγορά, γεγονός που φαίνεται και μέσα από τον εξοπλισμό του μοντέλου. Χαρακτηριστικό είναι το σύστημα  των ηλεκτρονικά αναδιπλωμένων καθρεπτών, το οποίο είναι αρκετά πρακτικό βοηθώντας τον οδηγό στους δρόμους της Ινδίας που κύριο χαρακτηριστικό είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επίσης, η ευελεξία πάνω στην οποία βασίζονται οι καθρέπτες του Figo, τους κάνει εύκαμπτους με αποτέλεσμα να αποτρέπεται το σπάσιμο σε περιπτώσεις επαφής τους με άλλο αυτοκίνητο ή δίκυκλο.

Σχεδιασμένο για τις συγκεκριμένες αγορές και έχοντας ένα πακέτο χαρακτηριστικών, όπως ο σχεδιασμός, η ασφαλής τεχνολογία, το χαμηλό κόστος απόκτησης και χρήσης, καθώς επίσης η ποιότητα και η άνεση, κάνουν τη Ford να πιστεύει πως το Figo θα ικανοποιήσει τους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον ζητούν περισσότερα από ένα αυτοκίνητο.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας