Το νέο Citroen Grand C4 Picasso

ByXenofwntas

28/01/2014

Το νέο 7θέσιο Citroën Grand C4 Picasso ξεχωρίζει ως η πιο πρακτική λύση που ζητά ένας οικογενειάρχης και όχι μόνο, που προτιμά ένα μεγάλο αυτοκίνητο με πολλούς χώρους και άνεση. Το νέο μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα EMP2  της γαλλικής εταιρείας, παρέχοντας τον ιδανικό συνδυασμό ευελιξίας και ευρυχωρίας της καμπίνας. Το εξωτερικό και το εσωτερικό του αμαξώματος συνδυάζουν την αποτελεσματικότητα και τη σύγχρονη τεχνολογία ενός αυτοκινήτου. 

Το πολυμορφικό της γαλλικής εταιρείας πλέον διαθέτει πανοραμικό σύστημα 360 μοιρών και μαζί την κάμερα οπισθοπορείας, έτσι ώστε ο οδηγός να έχει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Παρά το γεγονός ότι το νέο μοντέλο έχει σχεδόν το ίδιο μήκος με τον προκάτοχό του 4,59 μέτρα (πλάτος 1,83, ύψος 1,63) η πλατφόρμα EMP2 επέτρεψε στους μηχανικούς της Citroën να επεκτείνουν το μεταξόνιο φτάνοντας τα 2,84 μέτρα, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο στην κατηγορία του. Επίσης, μεγάλωσε και ο χώρος αποσκευών, φτάνοντας τα 632 λίτρα, ενώ αν πέσουν τα καθίσματα ο χώρος μεγαλώνει κατά 161 λίτρα, φτάνοντας συνολικά τα 793. Το βάρος του μειώθηκε κατά 110 κιλά, μειώνοντας παράλληλα και τις εκπομπές ρύπων. 

Εξωτερικά το αμάξωμα εφοδιάζεται με τη νέα μάσκα της Citroen και τα LED φώτα ημέρας. Η εξωτερική σχεδίαση ενισχύεται στο πίσω μέρος με την πίσω  πόρτα, η οποία ανοίγει για να αποκαλύψει τον ευρύ χώρο φόρτωσης και την εύκολη πρόσβαση. Το Grand C4 Picasso διατίθεται σε 8 χρωματισμούς με ζάντες αλουμινίου 16,17 ή 18”.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζει ο λευκός LED φωτισμός, δημιουργώντας μια ζεστή και οικεία ατμόσφαιρα στον οδηγό και τους επιβάτες. Αρκετοί είναι οι χώροι αποθήκευσης, ενώ προσφέρεται διζωνικός κλιματισμός και θύρα USB. Η ασύμμετρη σχεδίαση του ταμπλό συνδυάζει διακριτικά τα διαφορετικά χρώματα και τα υλικά. Επίσης, σχεδιασμένη ασύμμετρα είναι και η ταπετσαρία των εμπρόσθιων καθισμάτων δίνοντας την αίσθηση ενός καναπέ. Τα νέα καθίσματα προσφέρουν λειτουργία μασάζ, τόσο στην πλάτη, όσο και στα προσκέφαλα. Το νέο MPV της γαλλικής εταιρείας προσφέρει μια νέα οθόνη αφής μεγέθους 7” που συνδυάζεται με την οθόνη μεγέθους 12” στο ταμπλό, παρέχοντας σημαντικές λεπτομέρειες για την κατάσταση του αυτοκινήτου στον οδηγό.

Ένα υψηλό επίπεδο εξοπλισμού εξασφαλίζει τη βέλτιστη ασφάλεια και την ευημερία για τους επιβάτες όλων των ηλικιών. Όπως και το C4 Picasso, έτσι και το Grand C4 Picasso έχει βραβευτεί με πέντε αστέρια στις δοκιμές ασφάλειας του EuroNCAP. Εκτός των πίσω αισθητήρων που βοηθούν στο παρκάρισμα υπάρχουν και στο εμπρόσθιο μέρος που ενεργοποιούνται όταν ο οδηγός πλησιάσει το προπορευόμενο όχημα φρενάροντας, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις. Υπάρχει και το σύστημα προειδοποίησης απόκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας, καθώς και τα αυτόματα φώτα πορείας που ενεργοποιούν μόνα τους τη μεγάλη σκάλα, όπου χρειάζεται. Επιπλέον προσφέρεται και το σύστημα αναγνώρισης τυφλού σημείου στους καθρέπτες, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει ο οδηγός και οι επιβάτες από κάποιο όχημα που πλησιάζει.

Για όσους έχουν μπει στη σκέψη απόκτησης αξίζει να αναφέρουμε πως στη βασική έκδοση το νέο CitroenGrandC4 Picasso προσφέρει 6 αερόσακους, ABS με EBD, EBA, ESC, Hill Start Assist, cruise control, ηλεκτρικό χειρόφρενο, πανοραμικό παρμπρίζ, LED φώτα ημέρας, οθόνη αφής 7”, ηλεκτρικά παράθυρα, ηχοσύστημα 6 ηχείων, θύρα USB, Bluetooth, κιτ επισκευής ελαστικού και ζάντες αλουμινίου 16”. 

Μηχανικά το νέο Grand C4 Picasso αρχικά θα διατίθεται με δύο σύνολα κινητήρων βενζίνης και δύο πετρελαίου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους βενζινοκινητήρες VTi και THP χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη απόδοση να είναι 120 και 155 ίππους αντίστοιχα. Οι εκπομπές ρύπων είναι αποτρεπτικές σε σχέση με τους πετρελαιοκινητήρες, αφού εκπέμπουν 145 και 139 γρ/χλμ αντίστοιχα. Από πλευράς πετρελαιοκινητήρων θα υπάρχει ο eHDi κινητήρας χωρητικότητας 1,6 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 90 και 115 ίππους. H μέση κατανάλωση με βάση τον κατασκευαστή ανέρχεται σε 3,8 λίτρα/100χλμ και οι εκπομπές ρύπων είναι 98 γρ/χλμ για την έκδοση των 90 ίππων. Αντίστοιχα για αυτή των 115 η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 4 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων είναι 104 γρ/χλμ. Και οι δύο κινητήρες συνδυάζονται με το 6τάχυτο ETG κιβώτιο της Citroen

Αργότερα το πολυμορφικό μοντέλο θα εφοδιαστεί και με τον BlueHDi κινητήρα χωρητικότητας 2 λίτρων με τη μέγιστη ισχύ των 150 ίππων. Οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 110 γρ/χλμ, ενώ εφοδιάζεται και με σύστημα Start & Stop για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου, όπως και οι υπόλοιποι που το διαθέτουν στο στάνταρ εξοπλισμό, ενώ όλοι οι κινητήρες είναι τεχνολογίας Euro 6.

Κλείνοντας το νέο MPV, Citroen Grand C4 Picasso είναι ήδη προς διάθεση στη Μεγάλη Βρετανία και μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να πωλείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η χώρα μας. Η τιμολογιακή πολιτική ξεκινά στο νησί από 23.150€ για τη βασική έκδοση με τον VTi κινητήρα και καταλήγει στα 33.700€ για την ακριβότερη έκδοση με το BlueHDi κινητήρα.