Η Porsche Panamera S και σε υβριδική έκδοση

ByXenofwntas

16/12/2013

Η νέα Porsche Panamera S E-Hybrid, είναι το πρώτο υβριδικό σεντάν στην οικογένεια της γερμανικής εταιρείας, έχοντας ήδη κερδίσει το βραβείο του OLEV για τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Η Panamera S E-Hybrid είναι ένα τετράθυρο σπορ αυτοκίνητο το οποίο συνδυάζει τη δύναμη και την οικονομία καυσίμου.

Η νέα Porsche βασίζεται σε μια πλήρη υβριδική πλατφόρμα, με ένα πιο ισχυρό ηλεκτροκινητήρα, μια μπαταρία υψηλής απόδοσης που παρέχει περισσότερη ενέργεια, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να επαναφορτίζεται εξωτερικά από το ηλεκτρικό δίκτυο διαθέσιμο προς το παρόν μόνο στη Γερμανία. Μια πλήρης φόρτιση χρειάζεται μόλις δυόμισι ώρες, μέσω του ολοκληρωμένου φορτιστή της Porsche Universal, ενώ θέλει  λιγότερες από τέσσερις, όταν συνδέεται με μια οικιακή πρίζα.

774314_73809-c-por1Μηχανικά συνδυάζεται από έναν καινούργιο κινητήρα V6 χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 333 ίππους και έναν ηλεκτροκινητήρα με νέα μπαταρία ιόντων λιθίου 9,4 kWh. Η συνδυαστική δύναμη και των δύο κινητήρων είναι 416 ίπποι με τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 59,3 κιλά. Συνδυαζόμενη με το 8τάχυτο αυτόματο Tiptronic S κιβώτιο ταχυτήτων, το 0-100 γίνεται σε 5,5”, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 268 χλμ/ώρα. Η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα φτάνει τους 95 ίππους και μόνο με αυτόν μπορεί να διανύσει μια απόσταση 35 χιλιομέτρων με την τελική ταχύτητα να σταματάει στα 135 χλμ/ώρα. Οι εκπομπές ρύπων είναι μόλις 71 γρ/χλμ κάτι το οποίο σημαίνει πως ο κάθε νέος ιδιοκτήτης στην ελληνική αγορά απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η υβριδική τεχνολογία δεν θα παραμείνει μόνο στην Porsche Panamera S E-Hybrid αλλά θα επεκταθεί και στην 918 Spyder που θα συνδυαστεί από έναν V8 βενζινοκινητήρα και δύο ηλεκτροκινητήρες φτάνοντας τη συνδυαστική ισχύ στους 887 ίππους. Το 0-100 θα επιτυγχάνεται μόλις σε 2,6” και η τελική ταχύτητα θα αγγίζει τα 343 χλμ/ώρα. Όσο για τις εκπομπές ρύπων για αυτό το supercar; αναμένεται να μην ξεπερνούν τα 70 γρ/χλμ. Τέλος η Porsche Panamera S E-Hybrid διατίθεται ήδη και η τιμή της στη βρετανική αγορά είναι 106.200€.