Επέκταση παραγωγής της Renault στη Βραζιλία

ByXenofwntas

22/05/2014

renault-brazil-1Με τις επιτυχίες των μοντέλων της να διαδέχονται η μία την άλλη (όπως το εκατομμυριοστό Duster στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί πριν λίγο καιρό (www.onlydriving.gr/dacia-duster) και με τη ζήτηση να αυξάνεται, η Renault αποφάσισε να επεκτείνει το ήδη υπάρχων βιομηχανικό της σύμπλεγμα στην Κουριτίμπα της Βραζιλίας, το οποίο έχει πάρει το όνομα του θρύλου της F1, Ayrton Senna.

Ας μιλήσουμε όμως με αριθμούς, καθώς η Renault πρόκειται να ξοδέψει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ύψους 162.000.000€ από φέτος μέχρι και το 2019. Εάν για κάποιους το συγκεκριμένο νούμερο δεν είναι αρκετό, καλό θα ήταν να γνωρίζετε πως τη συγκεκριμένη επένδυση θα ακολουθήσει μία ακόμη ύψους 78.000.000€ τα επόμενα 10 χρόνια.

Ξεκινώντας με το πρώτο ποσό, το οποίο αναφέρεται και στην κύρια επένδυση, η Renault σκοπεύει να ξοδέψει αυτά τα χρήματα επεκτείνοντας τις παραγωγικές μονάδες, με σκοπό την εξέλιξη δύο νέων μοντέλων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο πρόεδρος του Renault Group, Carlos Ghosn, η Βραζιλία αποτελεί για τα μοντέλα της Renault τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά μετά την Γαλλία και ύστερα από την προηγούμενη επιτυχημένη επένδυση, τώρα οι άνθρωποι της γαλλικής εταιρίας φιλοδοξούν να κερδίσουν μεγαλύτερο κομμάτι της τοπικής αγοράς.

Η επένδυση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Carlos Ghosn, αφορά τα 485.000.000€ τα οποία ξόδεψε η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, ώστε να αυξήσει την ετήσια παραγωγή από 280.000 σε 300.000 μονάδες και να επεκτείνει τη γραμμή παραγωγής, έτσι ώστε να παράγονται και τα Master και New Logan από το 2013 και μετά, ενώ παράλληλα θέλει να υποστηρίξει την αύξηση της παραγωγής, με 100 νέες αντιπροσωπείες.

Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο ποσό των 78.000.000€, που θα εγκαταλείψουν το ταμείο της Renault μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, ώστε να υποστηριχθεί η κύρια επένδυση με την δημιουργία ενός κέντρου διανομής ανταλλακτικών στην πόλη του Quatro Barras. Η κίνηση αυτή της Renault θα προσφέρει 250 νέες θέσεις εργασίας, ενώ από το δεύτερο μισό του 2015, όταν και θα ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου διανομής ανταλλακτικών, μηνιαίως θα απασχολούνται πάνω από 200 βαρέα οχήματα. Οι προορισμοί των οχημάτων αυτών θα είναι η Αργεντινή, η Χιλή, η Κολομβία, το Μεξικό, η Παραγουάη, το Περού, η Ουρουγουάη, η Βενεζουέλα και η Κεντρική Αμερική. Ωστόσο εξαρτήματα και ανταλλακτικά θα αποστέλλονται και στη Νότια Αφρική, αλλά και στη Γαλλία.

Μέτα από 15 χρόνια παραγωγής στην Βραζιλία, η Renault κατέχει το 6,7% της τοπικής αγοράς και την πέμπτη θέση ανάμεσα στις πωλήσεις αυτοκίνητων στη χώρα. Τέλος ο επόμενος στόχος των ανθρώπων της Renault, είναι η αύξηση του συγκεκριμένου ποσοστού σε 8% έως το 2016.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας