Όχημα με κυψέλες υδρογόνου από Έλληνες

ByXenofwntas

19/11/2013

Μέσα στα πλαίσια της Ανάπτυξης Καινοτόμων Δράσεων που προωθεί και υλοποιεί η δημοτική αρχή του Ηρακλείου Κρήτης, ο Δήμαρχος κος Κουράκης σε συνεργασία με το Διευθυντή του 6ου Επαγγελματικού Λυκείου κ. Αρχοντάκη και τον καθηγητή του ίδιου Σχολείου κ. Μανόλη Καγιαμπάκη, ζήτησαν τη βοήθεια του Δήμου, προκειμένου να μπορέσουν να κατασκευάσουν ένα υβριδικό αυτοκίνητο πόλης. Το όχημα αυτό θα έχει ως αποκλειστικό καύσιμο το υδρογόνο και θα υπάρχει η συμβολή ενός μικρού ηλεκτροκινητήρα ούτως ώστε να γίνονται οι απαραίτητες μετατροπές. 

Η ανταπόκριση του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων  ήταν άμεση, αφού προσπαθούν να στηρίζουν πρωτοβουλίες που αφορούν σε νέες τεχνολογίες, και έτσι οι μαθητές του 6ου ΕΠΑΛ θα μπουν γρήγορα στην αρένα της κατασκευής. Δεδομένου ότι το υβριδικό όχημα αναμένεται να είναι έτοιμο στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές είναι πρόθυμοι να το παραχωρήσουν στο δήμο για τις υπηρεσιακές του ανάγκες, αφού θα εξοικονομεί ενέργεια και θα είναι και φιλικό προς το περιβάλλον.

Μια κυψέλη καυσίμου με την αντίστοιχη συστοιχία φιαλιδίων υβριδίων μετάλλων κατάλληλης χωρητικότητας αναμένεται να τοποθετηθεί στο όχημα έτσι ώστε να τροφοδοτείται απευθείας από τον κινητήρα με ηλεκτρική ενέργεια, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα φορτίζονται και οι μπαταρίες. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι η πλήρης αυτονομία κινητικότητας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα δεκαπλάσια χιλιομετρική απόσταση από αυτήν που παρέχεται εργοστασιακά. 

Το τελικό παραδοτέο υλικό στο πλαίσιο του προγράμματος θα είναι το υβριδικό υδρογονοκίνητο όχημα, στα πλαϊνά του οποίου θα αναγράφεται η συνεργασία του δήμου Ηρακλείου  με τα ΕΠΑΛ Ηρακλείου για το σχολικό έτος 2013-2014. Απώτερος σκοπός της όλης αυτής προσπάθειας είναι η δημιουργία επιχειρήσεων έντασης γνώσης για περαιτέρω ενίσχυση του εθνικού συστήματος καινοτομίας.