Λίγο καιρό πριν, σας είχαμε αναφέρει την απόφαση της Holden να σταματήσει την παραγωγή των οχημάτων της στην Αυστραλία (www.onlydriving.gr/gm-holden) εξαιτίας οικονομικών παραγόντων που αφορούν στην τοπική αγορά και επηρεάζουν την αυτοκινητοβιομηχανία. Μετά την έξοδο από την παραγωγή της Ford και της Holden, η μοναδική εταιρεία που θα συνέχιζε την παραγωγή στην Αυστραλία ήταν η Toyota. Αυτή ήταν η κατάληξη των πραγμάτων περίπου δύο μήνες πριν.  

Ωστόσο, ούτε η Toyota θα παραμείνει στην Αυστραλία. Έως το τέλος του 2017, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία θα έχει αποχωρήσει και αυτή από την χώρα των καγκουρό. Η Toyota έριξε τις ευθύνες για την επιλογή της σε συναφείς οικονομικούς λόγους με αυτούς της Holden, δηλαδή στο υψηλό κόστος παραγωγής, στην ισχύ του Αυστραλιανού δολαρίου και στην χαμηλής οικονομικής κλίμακας παραγωγή οχημάτων.

Ωστόσο, τα αρνητικά στοιχεία από την τρίτη αποχώρηση μετά την Fordκαι την Holden, ίσως να αφορούν περισσότερο στην κοινωνία της Αυστραλίας. Η Toyota φεύγοντας θα αφήσει 2.500 άτομα χωρίς εργασία. Αθροιστικά, οι τρεις επιχειρήσεις θα μεγαλώσουν το ποσοστό της ανεργίας κατά 6.600 άτομα.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας