jeep-cherokee-1Η αμερικανική εταιρεία με τα παραδοσιακά Jeep ανανεώνει το Cherokee, αλλάζοντας την εξωτερική εμφάνιση, προσθέτοντας περισσότερη άνεση στο εσωτερικό, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει τον εξοπλισμό, περισσότερο από κάθε άλλο Jeep. Η τέταρτη γενιά του νέου Cherokee εξελίσσεται σε ένα εντελώς νέο όχημα, με τους ανθρώπους της Jeep να χρησιμοποιούν τη φράση “πηγαίνετε οπουδήποτε, κάνει τα πάντα” προκειμένου να το περιγράψουν. Η νέα κομψή σχεδίαση ενισχύει την οδηγική συμπεριφορά του, μέσω των αεροδυναμικών στοιχείων που εισάγει, κάνοντας επίσης πιο εύκολο το χειρισμό του. 

Πλέον το νέο Jeep Cherokee, πέραν της τετρακίνησης, θα είναι διαθέσιμο και με κίνηση στους εμπρός τροχούς. Παράλληλα προσφέρει τρία διαφορετικά συστήματα τετρακίνησης, Jeep Active Drive I, Jeep Active Drive II και Jeep Active Drive Lock, το οποίο κλειδώνει το πίσω διαφορικό, προσφέροντας τη μέγιστη ασφάλεια. Για πρώτη φορά το αμερικανικό μοντέλο διαθέτει ξεχωριστό άξονα πίσω, λειτουργώντας την κίνηση και στους τέσσερις τροχούς μόνο όταν είναι απαραίτητη. 

jeep-cherokee-4Εξωτερικά αυτό που τραβάει τα βλέμματα είναι η εντυπωσιακή νέα μάσκα, με τις επτά σχισμές για την καλύτερη είσοδο του αέρα. Τα εμπρός φτερά επανασχεδιάστηκαν πλήρως προκειμένου να βοηθήσουν περαιτέρω την αεροδυναμική του αυτοκινήτου και πλέον τα LED φωτιστικά σώματα με xenon προβολείς και τα φώτα ημέρας, τα οποία διατίθενται στο βασικό εξοπλισμό, ολοκληρώνοντας την εντελώς διαφορετική μπροστινή όψη του. Πηγαίνοντας στο πίσω μέρος βλέπουμε τα σύγχρονα LED φωτιστικά σώματα τα οποία προσδίδουν μια πιο ισχυρή εμφάνιση σε συνδυασμό με τις ζάντες αλουμινίου 17 ή 18”. Επίσης, προαιρετικά προσφέρεται και ηλεκτρική ηλιοροφή  σε όλα τα επίπεδα εξοπλισμού προσφέροντας έτσι άπλετη θέα στους επιβάτες.

Προχωρώντας στο σύγχρονο και άνετο εσωτερικό διακρίνουμε τα υψηλής ποιότητας υλικά κατασκευής και τη θέση του ταμπλό, η οποία είναι ρυθμισμένη, έτσι ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από το δρόμο. Τα καθίσματα είναι εργονομικά σχεδιασμένα για να υποστηρίζουν το περίγραμμα του σώματος, αποθηκεύοντας στη μνήμη τις θέσεις που προτιμά ο οδηγός, ενώ είναι θερμαινόμενα, αεριζόμενα και διατίθενται σε δέρμα από nappa. Επιπλέον προσφέρεται δερμάτινο θερμαινόμενο τιμόνι, 7 αερόσακοι, αισθητήρες παρκαρίσματος, έγχρωμη οθόνη αφής 7”, σύστημα Start Stop, ασύρματος φορτιστής για iPad και ηχοσύστημα με 9 ηχεία. 

jeep-cherokee-5Μηχανικά το νέο Cherokee θα διαθέτει αποδοτικούς κινητήρες με τη βασική έκδοση να αποτελεί ο Multijet II turbo diesel κινητήρας χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 140 ίππους και τη μέγιστη ροπή τα 35,3 κιλά. Όμως εκτός του πετρελαίου θα υπάρχουν και δύο ισχυροί βενζινοκινητήρες. Πρόκειται για τον MultiAir Tiger shark κινητήρα χωρητικότητας 2,4 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 177 ίππους και η μέγιστη ροπή τα 23,2 κιλά. Η άλλη βενζινοκίνητη επιλογή είναι ο V6 Pentastar κινητήρας χωρητικότητας 3,2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να αγγίζει τους 272 ίππους και τη μέγιστη ροπή τα 31,8 κιλά. Και οι τρείς κινητήρες συνδυάζονται με το νέο αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων της Jeep.

Εκτός όμως των νέων κινητήρων ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στα συστήματα ασφαλείας, τα οποία περιλαμβάνουν ABS, Rollover Mitigation (ERM), Adaptive Cruise Control-Plus, προειδοποίηση σύγκρουσης, λωρίδα αλλαγής κυκλοφορίας, ανίχνευση οχήματος όταν βρίσκεται σε κίνηση προς τα πίσω και ειδοποίηση για όχημα στο τυφλό σημείο.

jeep-cherokee-7Όπως προαναφέραμε το νέο σύστημα της τετρακίνησης περιλαμβάνει τρία νέα συστήματα. Το Active Drive I λειτουργεί με μια ενιαία μονάδα μεταφοράς ισχύος (PTU), η οποία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, προσφέροντας απρόσκοπτη λειτουργία της τετρακίνησης σε οποιαδήποτε ταχύτητα. Το σύστημα δεν απαιτεί καμία παρέμβαση του οδηγού, βελτιώνοντας τόσο την υποστροφή, όσο και την υπερστροφή ανάλογα τις συνθήκες. Το Active Drive I προσφέρει ισορροπημένη κατανομή ροπής με το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης των φρένων.

Το Active Drive II περιλαμβάνει τη μονάδα μεταφοράς (PTU) δύο ταχυτήτων η οποία διαχωρίζει τη ροπή σε χαμηλές ταχύτητες, κλειδώνοντας τον εμπρός και πίσω άξονα κίνησης ανάλογα τις κακουχίες του οδοστρώματος. Η μείωση της ταχύτητας επιτρέπει την αυξημένη ικανότητα αναρρίχησης, καθώς και εξαιρετικά άνετη οδήγηση σε εκτός δρόμου συνθήκες. Το Active Drive II λειτουργεί σε συνδυασμό με το σύστημα Selec-Terrain τροποποιώντας την κατανομή της ροπής, ενώ ελέγχει τη μετάδοση του κινητήρα και το σύστημα ESC. Τέλος, το Active Drive Lock περιλαμβάνει όλα τα χαρακτηριστικά του Active Drive II, ενώ παράλληλα κλειδώνει το πίσω διαφορικό σε χαμηλή ταχύτητα σε πολύ δύσκολες συνθήκες εκτός δρόμου.

jeep-cherokee-6Όλα τα νέα συστήματα 4×4 του Cherokee διαθέτουν το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης, το οποίο λειτουργεί σε τέσσερις επιλογές Auto, Snow, Sport and Sand/Mud. Το Selec-Terrain συντονίζει ηλεκτρονικά και βελτιστοποιεί έως 12 συστήματα, όπως η μονάδα ελέγχου μετάδοσης, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου φρένων, το ESC, τον ελεγκτή μετάδοσης, τον έλεγχο μετάδοσης κίνησης και  ταχύτητας. Επίσης, το Selec-Terrain επιτρέπει στον οδηγό με το πάτημα ενός κουμπιού στο καντράν να επιλέξει την on ή off-road ρύθμιση, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο την απόδοση σε κάθε συγκεκριμένη επιφάνεια που θα βρεθεί. Το σύστημα ESC ελέγχει τη ροπή του κινητήρα και την πίεση πέδησης για να διατηρηθεί η επιθυμητή ταχύτητα κατά την οδήγηση σε ανηφόρα ή κατηφόρα, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στον οδηγό να επικεντρωθεί στην οδήγηση, κυρίως στις εκτός δρόμου διαδρομές. Βελτιωμένες είναι και οι αναρτήσεις, οι οποίες είναι ανεξάρτητες, με τη μπροστινή να αποτελείται από γόνατα McPherson και την πίσω από πολλαπλούς συνδέσμους. 

Το νέο Jeep Cherokee ήρθε για να μείνει ως ένα από τα οχήματα που περισσότερο ταιριάζει σε εκτός δρόμου διαδρομές προσφέροντας την απόλυτη ευχαρίστηση στον οδηγό και τους επιβάτες. Το νέο μοντέλο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να βρίσκεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στις αρχές Απριλίου.