subaru wrx s4 1Πριν λίγη ώρα η Subaru στην Ιαπωνία αποκάλυψε το νέο sport sedan μοντέλο με την ονομασία Subaru WRX S4. Είναι η συνέχεια του Impreza ή μήπως είναι ένα νέο μοντέλο που οι Ιάπωνες θέλουν να δείξουν κάτι διαφορετικό; Η προσωπική μας άποψη είναι πως είναι η συνεχεία του Impreza, αφού δε διαφέρει και πολύ από το γνωστό σε όλους μας μοντέλο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Το νέο WRX S4 έχει μήκος 4,59 μέτρα, πλάτος 1,79 και ύψος 1,47 μέτρα. Συνδυάζει το σύστημα all – wheel – drive (AWD) με τις δυνατές επιδόσεις, την ασφάλεια, την εκλεπτυσμένη ποιότητα και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά είναι που μας κάνουν όλους να θέλουμε να βρεθούμε πίσω από τιμόνι του νέου ιαπωνικού μοντέλου.

subaru wrx s4 2Αυτό που κάνει το νέο μοντέλο να ξεχωρίζει είναι ότι το WRX S4 προσφέρει τον απόλυτο έλεγχο στον οδηγό (νομίζουμε ότι σε όσους αρέσουν οι “στραβοτιμονιές” ήδη τρίβουν τα χέρια τους), έτσι ώστε να απολαύσει τη μέγιστη ιπποδύναμη και τη ροπή που προσφέρει το αυτοκίνητο. Το σασί του WRX S4 είναι τόσο καλά δουλεμένο που οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας μόνο ευχαριστημένοι μπορούν να είναι. Η εργασία επάνω στη γεωμετρία της ανάρτησης δημιουργεί την απόλυτη σταθερότητα του αυτοκινήτου, ακόμα και στις υψηλές επιδόσεις. Το Multi – mode Vehicle Dynamics Control (VDC) και το Active Torque Vectoring είναι τα συστήματα που κάνουν το WRX S4 ακόμα πιο σταθερό.

Το ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με τον άκαμπτο άξονα, ενώ το σύστημα διεύθυνσης είναι ακόμα πιο σταθερό, προσφέροντας την απόλυτη ασφάλεια στον οδηγό και τους επιβάτες. Επίσης, το νέο WRXS4 είναι το πρώτο μοντέλο της Subaru που θα εφοδιαστεί με ηλεκτρικό χειρόφρενο.

subaru wrx s4 4Εξωτερικά το νέο μοντέλο δημιουργεί μια εξαγωνική μορφή με τα νέα LED φωτιστικά σώματα σε σχήμα αετού, ενώ οι αεραγωγοί, τα μαρσπιέ και τα σπόιλερ δείχνουν την sportμορφή του. Ο διαχύτης μαζί με τους προφυλακτήρες, αναδεικνύουν το χαμηλό κέντρο βάρους, ενώ η πίσω αεροτομή ενισχύει την αεροδυναμική απόδοση. Οι ζάντες αλουμινίου 18” με διαστάσεις ελαστικών 225/45 έρχονται να συμπληρώσουν την εξωτερική εμφάνιση του νέου WRX S4. Επίσης, στη γκάμα του χρωματισμού θα υπάρξουν και δύο νέα χρώματα. Το WR Blue Pearl και Crystal White Pearl.

Το WRX S4 στο εσωτερικό του ξεχωρίζει από το κάθισμα του οδηγού, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να είναι σαν σε πιλοτήριο, από τη στιγμή που ο οδηγός θα ανοίξει την πόρτα για να μπει στο εσωτερικό του. Για πρώτη φορά, το τιμόνι παίρνει ένα σχήμα D για πιο σπορ αίσθηση. Διαθέτει μικρότερη διάμετρο για βελτιωμένη λειτουργικότητα και καλύτερη οπτική, κάνοντας ακόμα πιο ελκυστική την εμπειρία οδήγησης. Το μαύρο δέρμα με τις κόκκινες ραφές τονίζουν τον αγωνιστικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχει και η 3,5” οθόνη υγρών κρυστάλλων, που δένει αρμονικά με τον κόκκινο φωτισμό και τα δαχτυλίδια αλουμινίου που υπάρχουν στο ταμπλό.

subaru wrx s4 3Φυσικά από το νέο μοντέλο δε θα μπορούσαν να λείπουν τα συστήματα ασφαλείας, όπως οι τέσσερις κάμερες που προσφέρουν την απόλυτη ασφάλεια στον οδηγό από τα οχήματα που το πλησιάζουν. Επίσης, υπάρχουν το σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης, το Pre – Collision Reverse, το Pre – Collision Braking και το Adaptive Cruise Control. Εκτός όμως από την ενεργητική ασφάλεια, υπάρχει και η παθητική ασφάλεια με την κατασκευή του μοντέλου να είναι από υψηλής αντοχής χάλυβα, ενισχύοντας τη μείωση του βάρους του οχήματος και προστατεύοντας τους επιβάτες από πιθανή σύγκρουση. Αυξημένη είναι και η προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζούς.

Μηχανικά το νέο Subaru WRX S4 συνδυάζει το 7τάχυτο κιβώτιο Sport Lineartronic, με τον DIT Boxer turbo κινητήρα άμεσου ψεκασμού χωρητικότητας 2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να αγγίζει τους 300 ίππους και τη μέγιστη ροπή να φτάνει τα 40,8 κιλά. Αυτό που ισχυρίζονται οι Ιάπωνες μηχανικοί της Subaru είναι ότι το νέο τους μοντέλο μπορεί να διανύσει με ένα λίτρο βενζίνης 13,2 χιλιόμετρα, κάτι που αναμένεται να ταράξει τα νερά ακόμα και στο ομόσταυλο Impreza. Το Sport Lineartronic όπως αναφέραμε συνεργάζεται άψογα με το DIT Boxer κινητήρα, ενώ επιλέγοντας τη λειτουργιά Sport mode τότε το 7τάχυτο κιβώτιο δίνει τα μέγιστα στον οδηγό, έτσι ώστε να απολαύσει μια πιο γρήγορη οδήγηση.

subaru wrx s4 5Το νέο μοντέλο φαίνεται πως θέλει να επισκιάσει τη δημοτικότητα του Impreza και να δείξει πως είναι ένα αυτοκίνητο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα το “αδερφάκι” του. Το αν το καταφέρει η όχι θα το δείξει ο χρόνος. Αρχικά αναμένεται να κυκλοφορήσει στην εγχώρια αγορά της Ιαπωνίας όπου και παρουσιάστηκε, ενώ αργότερα θα το δούμε στην Ευρώπη, χωρίς όμως να γνωρίζουμε την τιμολογιακή πολιτική του.