Fiat-Ducato-1Η έκτη γενιά του γνωστού επαγγελματικού μοντέλου της Fiat, έκανε την εμφάνισή της και οι επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο αναμένεται να έχουν ένα διαφορετικό μοντέλο. Το νέο Ducato είναι εξελιγμένο πάνω σε τρεις βασικούς άξονες, στην ευρωστία σε συνδυασμό με την αξιοπιστία, στην αποδοτικότητα σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος χρήσης και τέλος στην εξελιγμένη τεχνολογία. Αλλαγές υπάρχουν, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, ενώ τα μηχανικά σύνολα προσφέρουν χαμηλότερη κατανάλωση και σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, η οδήγηση γίνεται πιο εύκολη και ξεκούραστη, στοιχείο σημαντικό για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Έχοντας στο μυαλό τους την διατήρηση των βασικών στοιχείων ενός LCV (light commercial vehicle), οι άνθρωποι της Fiat Professional σχεδίασαν το Ducato, προσφέροντας στην εξωτερική εμφάνιση τα στοιχεία του δυναμισμού, της ευρωστίας, της ποιότητας και της ασφάλειας. Εκτός βέβαια από τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά, το νέο επαγγελματικό μοντέλο της Fiat, πατά πάνω στο concept μοντέλο, το οποίο θέλει το σχεδιασμό άμεσα συνδεδεμένο με τη λειτουργικότητα. Νέα στοιχεία στην εμφάνιση του Ducato αποτελούν τα δυο νέα χρώματα για την εμπρός γρίλια, οι νέες ζάντες αλουμινίου 16”, τα LED φωτιστικά σώματα καθώς και ο νέος εμπρός προφυλακτήρας που αποτελείται από τρία διαφορετικά μέρη, ώστε να μειωθούν τα έξοδα επισκευής.

Στο εσωτερικό, η Fiat Professional εισήγαγε τρία νέα περιβάλλοντα με τις ονομασίες Classic, Tecno και Lounge, τα οποία χαρακτηρίζονται από την κομψότητα που προσφέρουν. Τα νέα καθίσματα διατηρούν τα εκπληκτικά επίπεδα άνεσης για τους επιβάτες, ενώ η πρακτικότητα βελτιώνεται, τόσο από την ύπαρξη ποτηροθηκών στην κεντρική κονσόλα, όσο και από το νέο Multifunction Holder, που αποτελεί μία βάση στήριξης, η οποία είναι συμβατή με όλες τις νέες ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τα smartphones και τα tablets.

Fiat-Ducato-2Ο δυναμισμός που προέρχεται από την εξωτερική εμφάνιση αλλά και η άνεση που προσφέρεται στο εσωτερικό, ακολουθούνται από τα θετικά χαρακτηριστικά που προσθέτει στο Ducato η γκάμα των κινητήρων και τα μηχανικά σύνολα γενικότερα. Όπως αναφέραμε το Ducato εξελίχθηκε με στόχο την μείωση του κόστους χρήσης. Αυτό βέβαια δε θα σήμαινε τίποτα εάν μειωνόταν ταυτόχρονα και η ισχύς των κινητήρων του.

Σημαντικό ρόλο στην μείωση της κατανάλωσης παίζει και το βάρος, ένας τομέας στον οποίο η Fiat Professional δούλεψε αρκετά για το νέο Ducato. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση του βάρους του επαγγελματικού μοντέλου της ιταλικής φίρμας, χάρη στη χρήση νέων υλικών σε αρκετά σημεία, όπως για παράδειγμα στην πίσω ανάρτηση. Παρά το γεγονός της μείωσης του βάρους η αξιοπιστία και η ευρωστία βελτιώθηκαν μέσω της ενίσχυσης του αμαξώματος, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καλύτερη πέδηση, αλλά και στην πιο άνετη οδήγηση, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και η διάρκεια ζωής της ανάρτησης και του συμπλέκτη. Με αυτό τον τρόπο το αυξημένο μικτό βάρος που φτάνει τους 4,4 τόνους και το ωφέλιμο φορτίο μέγιστου βάρους 2,1 τόνων, μπορεί να μετακινηθεί άνετα και με ασφάλεια.

Τα μόλις 5,8 λίτρα/100χλμ της μέσης κατανάλωσης και τα 158 γρ/χλμ των εκπομπών ρύπων αποτελούν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που προέρχεται από τους καινοτόμους MultiJet II Euro 5+ κινητήρες. Η σειρά αυτή αποτελείται από τρεις κινητήρες. Ο entry level κινητήρας για το Ducato είναι ένας MultiJet χωρητικότητας 2.000 κ.εκ. απόδοσης 115 ίππων και με μέγιστη ροπή που αγγίζει τα 28,3 κιλά και συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων.

Fiat-Ducato-4Ο δεύτερος κατά σειρά χωρητικότητας κινητήρας, με τον οποίο έχει εφοδιαστεί το Ducato είναι ο MultiJet των 2,3 λίτρων, τον οποίο συναντούμε σε δύο εκδόσεις, με μέγιστη ισχύ 130 και 150 ίππους. Αντίστοιχα η μέγιστη ροπή φτάνει τα 32 και 35 κιλά. Τέλος, η ισχυρότερη επιλογή αφορά στο MultiJet κινητήρα χωρητικότητας 3 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 180 ίππων και τη μέγιστη ροπή τα 40,3 κιλά. Οι δύο τελευταίοι κινητήρες συνδυάζονται με το μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων, αλλά και με το κιβώτιο Comfort Matic, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις εξαιρετικές του ρυθμίσεις, οι οποίες βελτιστοποιούν την χρήση του σε όλες τις συνθήκες οδήγησης.

Περαιτέρω βελτίωση της ασφάλειας βέβαια προσφέρουν και τα ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία έχει εφοδιαστεί το Ducato. Για παράδειγμα, όλες οι εκδόσεις διαθέτουν πλέον ως standard στον εξοπλισμό  το ESC, το οποίο έχει βελτιωθεί, αφού διαθέτει πλέον σύστημα πρόληψης ανατροπής, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση στην μετακίνηση, αυξάνοντας το επίπεδο προστασίας των φορτίων από απροσδόκητες κινήσεις. Σε συνδυασμό με το ESC λειτουργούν και τα συστήματα LAC, Hill Holder, ASR και EBA. Στον προαιρετικό εξοπλισμό, προσφέρονται τα συστήματα Traction+ μαζί με το Hill Descent Control system, το Lane Departure Warning system καθώς και το Road Sign Recognition system.

Η τεχνολογία βέβαια δεν περιλαμβάνει μόνο τα συστήματα οδηγικής υποβοήθησης και ασφάλειας. Η ψυχαγωγία αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο στην συγκεκριμένη κατηγορία οχημάτων, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις εκδόσεις του Ducato που αφορούν την μεταφορά ατόμων. Το νέο Infotainment system που διαθέτει το νέο επαγγελματικό μοντέλο της Fiat, προσφέρει, συνομιλία μέσω Bluetooth και MP3 player, ενώ στις κορυφαίες εκδόσεις, διατίθεται οθόνη αφής 5”, κάμερα οπισθοπορείας, δορυφορική πλοήγηση και ψηφιακό ραδιόφωνο.

Το νέο όχημα της Fiat Professional, προσφέρει την μεγαλύτερη προσθιοκίνητη σειρά στην αγορά, μιας και οι συνδυασμοί τους οποίους μπορεί να επιλέξει κανείς ξεπερνούν τους 10.000, συμπεριλαμβανομένων των διαφορετικών μηχανικών, αισθητικών και τεχνολογικών επιλογών καθώς και των επιλογών για μεταφορά φορτίων ή ατόμων.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε με σιγουριά πως η 6η γενιά του Ducato αποτελεί τον επιτυχημένο συνεχιστή της μακράς της ιστορίας του μοντέλου, η οποία ξεκινά από το 1981 και μετρά έως σήμερα περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια πωλήσεις σε περισσότερες από 80 χώρες ανά τον κόσμο. Έτσι το Fiat Ducato αποτελεί μια από τις πιο αξιόπιστε λύσεις για του επαγγελματίες οδηγούς χωρίς να σκέφτονται τι θα συναντήσουν στο δρόμο κρατώντας σταθερό το φορτίο τους.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας