Το νέο Doblo της Fiat

fiat doblo 1Την πρώτη του εμφάνιση μπροστά στο κοινό έκανε το νέο Fiat Doblo, στην 65η Διεθνή Έκθεση του Ανόβερο. Η τέταρτη γενιά του δημοφιλούς επαγγελματικού μοντέλου της ιταλικής φίρμας έρχεται με πλήρως ανανεωμένη εσωτερική και εξωτερική εμφάνιση και υπόσχεται να είναι πιστός συνεργάτης σε οποιαδήποτε αποστολή του τεθεί.

Εκτός από τις αισθητικές επεμβάσεις όμως, σημαντική προσπάθεια έχει γίνει και στο μηχανικό κομμάτι με το πρώτο θέμα που θα μας απασχολήσει να είναι τα κρατήματα. Οι άνθρωποι της Fiat, υπόσχονται το καλύτερο κράτημα της κατηγορίας καθώς και την μεγαλύτερη δυνατή άνεση στην οδήγηση εξαιτίας των νέων αναρτήσεων διπλού συμπλέκτη που χρησιμοποιήθηκαν. Η μετακίνηση φορτίων πλέον γίνεται πιο άνετα και πιο εύκολα, ενώ σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει και η κατά 40% καλύτερη απόκριση της ισχύος, όπως ο μεγαλύτερος σε χωρητικότητα και όγκο, χώρος φορτώσεως.

fiat doblo 2Για να αποκτήσει το κοινό μια γενικευμένη εικόνα της γκάμας του νέου Doblo, η Fiat παρουσίασε στο Ανόβερο 6 εκδόσεις του νέου της επαγγελματικού. Οι 5 από τις 6 εκδόσεις αφορούν το Doblo Cargo, και ονομάζονται Cargo, Cargo Maxi, Cargo XL και Work Up, ενώ το έκτο και τελευταίο μοντέλο που παρουσιάστηκε ήταν το Combi, στην έκδοση που συνδυάζει τη χρήση πετρελαίου και μεθανόλης. Εκτός από τους δύο αυτούς τύπους αμαξώματος, το Doblo θα διατίθεται και στις εκδόσεις Truck και Flatbed, καθώς και σε δύο διαφορετικά ύψη και σε δύο διαφορετικά μήκη μεταξονίου.

Όσον αφορά τους κινητήρες, εξαιρουμένου του 1.400άρη Natural Power, με τους 120 ίππους, ο οποίος χρησιμοποιεί τόσο το πετρέλαιο, όσο και μεθανόλη για καύσιμο, οι υπόλοιποι κινητήρες που θα συναντήσουμε ανήκουν στην σειρά MultiJet. Έχουμε λοιπόν τρεις κινητήρες της συγκεκριμένης σειράς με την χωρητικότητα τους να είναι 1.300, 1.600 και 2.000 κ.εκ., ενώ ανάλογα με την έκδοση η ισχύς κυμαίνεται μεταξύ των 75 και των 135 ίππων.

fiat doblo 3Αξίζει να αναφέρουμε πως το νέο Doblo έχει εφοδιαστεί με αρκετές λύσεις για την καλύτερη μεταφορά, τόσο των επιβατών, όσο και των φορτίων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και η πρακτικότητα που το χαρακτηρίζει ως μοντέλο. Οι υποψήφιοι αγοραστές, θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στις δύο πλήρως αναδιπλούμενες θέσεις, στις τρεις θέσεις επιβατών, αλλά και στο ενιαίο εμπρός κάθισμα. Επίσης, σε συγκεκριμένες εκδόσεις, ο πίσω χώρος διαθέτει κοντρα πλακέ δάπεδο συνολικής επιφάνειας 4,2 τ.μ., ενώ στα πλαϊνά μπορεί να επιλεγεί η πλήρης αναδίπλωση ή η ύπαρξη ραφιών, ανάλογα με τις ανάγκες.

Τέλος, σε επίπεδο εξοπλισμού το νέο Doblo προσφέρει επιλογές όπως τους ηλεκτρικά αναδιπλούμενους και θερμαινόμενους καθρέφτες και το σύστημα Uconnect NAV και Uconnect radio, τα οποία διαχειρίζονται οι επιβάτες μέσω μιας οθόνης αφής 5”.

H Fiat έχει κατασκευάσει ένα πρακτικό και άνετο επαγγελματικό όχημα, το οποίο μέσα από τις εκπληκτικές επιλογές που προσφέρει η εταιρία σίγουρα θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην κατηγορία του. Περιμένουμε λοιπόν την είσοδο του νέου μοντέλου στην ελληνική αγορά ώστε να μάθουμε και την τι9μολογιακή πολιτική της εταιρείας.

Δημήτρης Τσιάρας