Τέλος εποχής για τον Montezemolo

ByXenofwntas

10/09/2014
Τέλος εποχής για τον Montezemolo

Στο τελευταίο Gran Prix της F1 που έγινε στην Monza της Ιταλίας βλέποντας όλοι τις αγκαλιές και τις φωτογραφίες του Luca Di Montezemolo Προέδρου της Ferrari και του Fernando Alonso, όλοι πίστεψαν πως τελείωσε οριστικά η ανανέωση συνεργασίας του Ισπανού πιλότου με τη Scuderia και πως σταμάτησε η πίεση που εξασκείτω εδώ και δύο εβδομάδες για την παραίτηση του Προέδρου της.

Και όμως τα φαινόμενα απατούν. Μπορεί οι δύο άνδρες να χαμογελούσαν παντού, αλλά τελικά φαίνεται πως επιβεβαιώνεται το γνωστό ρητό του λαού μας, πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στο Montezemolo έπιασαν τόπο και ο ισχυρός άνδρας της Ferrari υπέβαλε την παραίτηση του. Μετά από αυτό θα αλλάξει η Ferrari; Ακόμα παραμένει άγνωστο, αλλά οι φήμες λένε για μεγάλες αλλαγές.

Ο Luca Di Montezemolo ανέλαβε τα ινία της ιταλικής εταιρείας το 1991 μετά την τοποθέτησή του από τον Gianni Agnelli για να την ανεβάσει και πάλι στην κορυφή μετά το θάνατο του Enzo Ferrari. Φυσικά δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Agnelli, αφού ο Montezemolo ήταν το δεξί του χέρι του Enzo, από το 1973 έως και το 1988, όπου και έφυγε από τη ζωή. Η Ferrari σε μια τριετία κόντεψε να διαλυθεί, αλλά η κίνηση Agnelli έφερε τα πάνω κάτω. Ο Montezemolo διοικεί την ιταλική φίρμα εδώ και 23 χρόνια με επιτυχία, όμως οι τελευταίες αποτυχίες ιδίως στην F1, έφεραν γκρίνια και απογοήτευση με αποτέλεσμα οι πιέσεις στο πρόσωπο του να είναι έντονες.

Η επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης του Montezemolo αναφέρει: “Η Ferrari έχει σημαντικό ρόλο στο γκρουπ της FIAT, το οποίο μπαίνει στο χρηματιστήριο της Wall Street. Ανοίγει μια καινούργια εποχή για τον όμιλο που πρέπει να έχει ως αιχμή το διευθύνοντα σύμβουλο. Είναι το τέλος μιας εποχής για μένα, αφού αποφάσισα να αφήσω τη θέση μου ως πρόεδρος της εταιρείας μετά από 23 αξέχαστα χρόνια και ακόμη περισσότερα στο πλευρό του Enzo. Ευχαριστώ όλο το προσωπικό της εταιρείας. Η Ferrari είναι η πιο υπέροχη εταιρεία στον κόσμο, ήταν τιμή μου και μεγάλο προνόμιο για μένα να βρίσκομαι επικεφαλής της. Μαζί με την οικογένειά μου, ήταν το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου”.

Ο Montezemolo θα παραμείνει στη θέση του ως τις 13/10 και αμέσως μετά θα αναλάβει ο Sergio Marchionne, με πρωταρχικό στόχο την επαναφορά της ομάδας στους τίτλους της F1. Συγκεκριμένα ο Marchionne δήλωσε: “Εγώ και ο Luca συζητήσαμε εκτενώς το μέλλον της Ferrari. Επιθυμούμε και οι δυο να κερδίζει στην πίστα, όμως υπήρξαν σοβαρά προβλήματα, όπως φάνηκε ξεκάθαρα το Σαββατοκύριακο στη Monza”.

Τέλος, όπως όλα δείχνουν θα υπάρξουν αλλαγές στα πρόσωπα που θα αναλάβουν σημαντικά πόστα στην ιταλική ομάδα, καθώς βέβαιη θεωρείται η αλλαγή του αγωνιστικού διευθυντή Marco Mattiacci, με τον Ross Brawn. Το μόνο που απομένει είναι να δούμε τί θα γίνει στην πράξη.