Στο στόχαστρο τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα

ByXenofwntas

04/04/2014

anasfalista-1Στην χώρα μας τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αύξηση των ανασφάλιστων οχημάτων λόγω κρίσης, αφού υπάρχουν αρκετοί που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να μην ασφαλίζουν το αυτοκίνητο τους, έστω και με τη βασική ασφάλεια. Από σήμερα εντείνονται τα μέτρα στους δρόμους για να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός που φτάνει συνολικά τις 830.000.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου μαζί με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ολοκλήρωσαν το πρώτο στάδιο της ταυτοποίησης των δεδομένων, με τα ασφαλισμένα και τα νόμιμα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα. Από εδώ και περά πλέον θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα ειδοποιητήρια στους κατόχους ανασφάλιστων οχημάτων με σκοπό την ασφάλιση τους.

Ταυτόχρονα οι άντρες της Τροχαίας θα βρίσκονται στους δρόμους εντείνοντας τους ελέγχους με το πρόστιμο να ανέρχεται σε 500€ για τα αυτοκίνητα και 250€ για τις μοτοσυκλέτες. Τέλος, υπενθυμίζουμε πως οι παραβάτες έχουν το περιθώριο 30 ημερών για την εξόφληση του προστίμου και την ασφάλιση του αυτοκινήτου τους. Σε διαφορετική περίπτωση οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλουν: 

  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας οδήγησης του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 10 ημέρες.
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για 3 χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα.

Εκτός όμως από τις διοικητικές κυρώσεις υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις οι οποίες είναι:

  • Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο.
  • Χρηματική ποινή μέχρι €3.000.