Την παγκόσμια πρεμιέρα του ετοιμάζει η Skoda για ένα ακόμα μοντέλο της. Η νέα Octavia Scout λοιπόν, το δυναμικό και σπορ off-road μοντέλο, θα κάνει το ντεμπούτο της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης τον ερχόμενο μήνα. Η off-road εμφάνιση, η νέα βελτιωμένη τετρακίνηση, η άνεση και η ευρυχωρία είναι μερικά από τα στοιχεία που διαθέτει το νέο “έξυπνο off-roader”, όπως το χαρακτήρισε ο Dr. Frank Welsch, μέλος του συμβουλίου διαχείρισης για την τεχνική εξέλιξη της Skoda.

Η βασισμένη στην έκδοση Combi, Octavia Scout, διαθέτει πλέον μία νέα δυναμική εμφάνιση. Στο εμπρός μέρος συναντάμε το μαύρο προφυλακτήρα που έχει εφοδιαστεί με ασημί off-road λεπτομέρειες, όπως και στον πίσω αντίστοιχα. Στα δύο άκρα του προφυλακτήρα έχουν τοποθετηθεί οι προβολείς ομίχλης, ενώ ανεβαίνοντας προς τα πάνω θα συναντήσουμε τη μεγάλη εισαγωγή αέρα. Το ίδιο μαύρο χρώμα του προφυλακτήρα, διαθέτουν και οι θόλοι των τροχών, όπου πλέον φιλοξενούνται οι νέες ζάντες αλουμινίου 17”, καθώς και οι χειρολαβές στο άνοιγμα των θυρών, ενώ στα πλαϊνά, υπάρχουν πλέον και μαύρα προστατευτικά. Τέλος, η απόσταση από το έδαφος έχει αυξηθεί σε σχέση με την Octavia, με το πάτωμα της Scout να απέχει πλέον 33 χιλιοστά από το οδόστρωμα, γεγονός που ενισχύει τον off-road προσανατολισμό του μοντέλου. Στο εσωτερικό, θα συναντήσουμε το γνώριμο τριάκτινο πολυλειτουργικό δερμάτινο τιμόνι, ενώ αρκετά στοιχεία έχουν προστεθεί ειδικά για την έκδοση Scout.

Το ατού της νέας Scout σίγουρα είναι το νέο σύστημα τετρακίνησης, το οποίο έχει επιλέξει η Skoda και βασίζεται στο Haldex-5 coupling. Η πρόσφυση έχει αυξηθεί κατά 25%, γεγονός που βελτιώνει τις επιδόσεις της εκκίνησης, καθώς και της ικανότητας της νέας Octavia να “σκαρφαλώνει” σε ανισόπεδα εμπόδια.

Όσον αφορά στα μηχανικά μέρη, η νέα Scout θα διαθέτει στη γκάμα των κινητήρων δύο πετρελαιοκινητήρες και έναν βενζίνης. Τα μηχανικά σύνολα που θα χρησιμοποιηθούν για τη νέα έκδοση της Octavia θα είναι κατά 20% πιο αποδοτικά σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιούνταν από την εταιρία για τις προηγούμενες Scout εκδόσεις.

Ολοκληρώνοντας, η νέα Scoda Octavia Scout διαθέτει όλα τα στοιχεία όπως ευρυχωρία, άνεση, λειτουργικότητα, πρακτικότητα, καθώς και η απαραίτητη ασφάλεια και τεχνολογία, τα οποία χαρακτηρίζουν την ήδη επιτυχημένη πορεία της Octavia. Έτσι λοιπόν, από τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται πώς το τελικό αποτέλεσμα δύσκολα θα απέχει από εκείνο του sedan μοντέλου.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας