Πλησιάζει ο καιρός για το νέο Mazda MX-5

ByXenofwntas

24/01/2014

Ήταν στο Chicago Auto Show το 1989, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένα από τα καλύτερα roadster που έχει δημιουργήσει ποτέ η αυτοκίνηση. Το MX-5, το γνωστό μοντέλο της Mazda, πρόκειται να παρουσιαστεί, στην τέταρτη πλέον γενιά του στην ίδια έκθεση, το 2015.

Η επόμενη γενιά του διθέσιου cabrio ιαπωνικού, είναι ίσως ένα από τα πιο συζητημένα μοντέλα, εδώ και δύο περίπου χρόνια, όταν και ανακοινώθηκε η από κοινού εξέλιξη του με την Spider της Alfa Romeo, πάνω στην ίδια πλατφόρμα. Όλοι περιμένουν την ομορφιά και τη φινέτσα της Ιταλίδας να επηρεάσει το MX-5, γεγονός που ίσως και να ισχύει, μιας και οι άνθρωποι της Mazda κάνουν λόγο για το ομορφότερο όχημα που έφτιαξε ποτέ η εταιρεία.

Ένα είναι σίγουρο ωστόσο, η Mazda έχει κάνει δίαιτα στο νέο της “ξεσκέπαστο” μοντέλο και παρά τα συνεχώς προστιθέμενα βάρη (συστήματα, αμάξωμα, ασφάλεια) που απαιτεί η εποχή και γενικότερα η τάση στην αυτοκίνηση, το επόμενο MX-5 θα είναι πολύ ελαφρύ. Με το στόχο να έχει τεθεί αρκετά χαμηλά, στα 1.000 κιλά, κατά τις φήμες, η Mazda δεν τον πέτυχε, κυρίως εξαιτίας του κόστους. Βέβαια τα 1.100 κιλά που ισχυρίζονται οι άνθρωποι της Mazda πως τελικά θα ζυγίζει το επόμενο MX-5, το καθιστά ελαφρύτερο στην κατηγορία του. Με τις επιλογές βέβαια για την οροφή να είναι δύο, η μαλακή και η hardtop, δε γνωρίζουμε ποια θα είναι η μεταβολή στο βάρος για κάθε μία. Ωστόσο, όσον αφορά στην hardtop έκδοση, το βάρος της οροφής έχει μειωθεί, καθώς επίσης και ο χώρος τον οποίο καλύπτει όταν αυτή είναι διπλωμένη.

Εμφανείς θα είναι οι σχεδιαστικές ομοιότητες του νέου roadsterμε τα υπόλοιπα μοντέλα (Mazda 3, 6) της εταιρείας, αφού και το MX-5 θα υιοθετεί τις πιο απλές και καθαρές γραμμές μέσα από τις οποίες θα διακρίνονται οι μυώδεις αναλογίες του.

Συνδυάζοντας το μικρό βάρος, με τους επίσης ελαφρούς κινητήρες της σειράς Skyactiv, είναι σίγουρο πως η απολαυστική οδήγηση που χαρακτήριζε τα προηγούμενα MX-5 δεν θα λείψει και από το νέο. Οι πληροφορίες θέλουν την Mazda να το τροφοδοτεί με ατμοσφαιρικούς κινητήρες 1,5 και 2 λίτρων, ενώ αναμένεται να προστεθούν στη γκάμα του και οι δύο νέοι κινητήρες Skyactiv που πρόκειται να εξελίξουν οι Ιάπωνες.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας