Ο προάγγελος του Honda Civic Type R

ByXenofwntas

06/03/2014

Honda-Civic-Type-R-2Εδώ και λίγο καιρό σας είχαμε ενημερώσει (www.onlydriving.gr/honda-civic) πως η πρώτη παρουσίαση του Honda Civic Type R θα γίνει στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης όπου και θα δοθούν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με το ταχύτερο Civic που θα βγει στην παραγωγή. Σήμερα λοιπόν στην πόλη της Ελβετίας, παρουσιάστηκε το νέο Civic Type R Concept, το μοντέλο που αποτελεί τον προάγγελο του Civic Type R, το οποίο αναμένεται να μπει στην παραγωγή το 2015 και σίγουρα επαληθεύει τη δήλωση της ομάδας που ανέλαβε τον σχεδιασμό του, πως δεν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο δρόμου με υψηλές επιδόσεις, αλλά για ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για το δρόμο, το οποίο θα φέρει μία νέα εποχή στην εταιρεία.

Η εξωτερική εμφάνιση του σκληροπυρηνικού Civic Type R Concept, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις επιδόσεις του. Αρκετά από τα “στιλιστικά” στοιχεία που προστέθηκαν στην εξωτερική εμφάνιση, προσφέρουν πραγματικό όφελος, τόσο αισθητικά, όσο και στις επιδόσεις, γεγονός που επαληθεύεται μέσα από τα τεστ, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο θρυλικό Nürburgring. Ένα από τα στοιχεία της εξωτερική εμφάνισης που σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα, είναι η πίσω αεροτομή, η οποία χάρη στο σχήμα και την κλίση της προσφέρει τα απαραίτητα επίπεδα κάθετης δύναμης, όπως αυτά υπολογίστηκαν μέσα από τα τεστ στην πίστα.

Honda-Civic-Type-R-3Στο εμπρός μέρος, οι γρίλιες που βρίσκονται στο επάνω και κάτω μέρος του προφυλακτήρα έχουν μεγαλώσει, ώστε να επιτρέπουν την καλύτερη ροή του αέρα, με σκοπό τη βελτίωση της ψύξης του πανίσχυρου κινητήρα της Honda. Τα φτερά έγιναν πιο φαρδιά προκειμένου να φιλοξενήσουν τους τροχούς των 20”, ενώ έχουν προστεθεί σε αυτά και αεραγωγοί για την καλύτερη ροή του αέρα. Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αποδόθηκε η μέγιστη βελτίωση της ψύξης, της πρόσφυσης και γενικότερα των επιδόσεων.

Όπως προαναφέραμε, το Civic Type R Concept έχει εφοδιαστεί με έναν πανίσχυρο κινητήρα από τη νέα σειρά της Honda VTEC TURBO, ο οποίος ανήκει στη γκάμα κινητήρων Earth Dreams Technology. Ο 4κύλινδρος χωρητικότητας 2 λίτρων turbo κινητήρας άμεσου ψεκασμού θα αποδίδει 280 ίππους, ενώ ανήκει στους κινητήρες που καλύπτουν τη νόρμα καυσαερίων Euro 6.

Honda-Civic-Type-R-1Ο συγκεκριμένος κινητήρας θα αποτελέσει την επιστροφή των turbo κινητήρων της Honda στην Ευρώπη ύστερα από αρκετό καιρό. Ωστόσο η Honda ποτέ δε σταμάτησε να εξελίσσει τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες της με τους οποίους λάμβανε μέρος σε αγώνες, όπως για παράδειγμα στο WTCC, στο οποίο επέστρεψε επιτυχημένα το 2013. Η συμμετοχή της στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα της απέφερε σημαντική τεχνογνωσία μέσα από τα δεδομένα και τις αναλύσεις, γεγονός που βοήθησε στην εξέλιξη του Type R.

To Honda Civic Type R Concept δεν είναι το μοναδικό αξιόλογο μοντέλο που θα παρουσιάσει η Honda στη Διεθνή Έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, μιας και δίπλα του θα σταθούν η επόμενη γενιά του θρυλικού NSX, καθώς και το ευρωπαϊκό μοντέλο κυψελών καυσίμου FCEV, το οποίο θα κάνει το ντεμπούτο του στη γηραιά ήπειρο, με την εταιρεία να επιβεβαιώνει πως θα μπει στην παραγωγή το 2016.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας