Η Γαλλική εταιρεία επεκτείνοντας τη γκάμα των DS παρουσίασε στο Carrousel du Louvre, ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία του Παρισιού, την τελευταία προσθήκη της, το Citroen DS 5LS. Πρόκειται για ένα πολυτελές σεντάν μοντέλο, το οποίο θα ξεκινήσει τις πωλήσεις του στην Κίνα το Μάρτιο του 2014. Το νέο μοντέλο της Citroen είναι το δεύτερο κατά σειρά DS που παράγεται στο εργοστάσιο Shenzhen στην Κίνα. Το DS 5LS αποτελεί ένα περαιτέρω βήμα στην ανάπτυξη της γαλλικής εταιρείας στην κινεζική αγορά, αποτελώντας παράλληλα τον πιο σημαντικό παράγοντα στη συνεχόμενη εξέλιξη της γραμμής παραγωγής του DS σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κομψή εμφάνιση με τα σοφιστικέ στοιχεία, όπως τονίζουν οι Γάλλοι, είναι αυτό που του προσδίδει στυλ και ξεχωριστές γραμμές σε συνδυασμό με κάποιες νέες προσθήκες. Το νέο γαλλικό μοντέλο φαίνεται ξεκάθαρα ότι απευθύνεται περισσότερο  σε οικογενειάρχες, παρά σε ανήσυχα νεανικά πνεύματα, κάτι που διακρίνεται από το μακρύτερο μεταξόνιο της κατηγορίας του (2,71 μέτρα) και από τις διαστάσεις του αμαξώματος, αφού το συνολικό μήκος φτάνει τα 4,70 μέτρα, το πλάτος το 1,84 και το ύψος το 1,5 μέτρο. 

Το πολυτελές sedan εισάγει ένα ολοκαίνουργιο εμπρόσθιο μέρος που αποτελεί έμπνευση από τα concept Numero 9 και Wild Rubis. Σε συνδυασμό με την αριστοκρατικά ανάγλυφη μάσκα που ονομάζεται “DS Wings”, η οποία θυμίζει κάτι από το DS του 1955, το γνωστό σε όλους μας βάτραχο, και μαζί με τα φώτα ημέρας δημιουργούν μια δυναμική και ξεχωριστή εμφάνιση. Αυτό που έρχεται να συμπληρώσει το πάζλ της εμφάνισης είναι οι χρωμιομένες πινελιές στο μπροστινό και στο πλαϊνό μέρος του αμαξώματος. Η πίσω όψη του σε κάποιους ίσως να θυμίζει καρχαρία, κάτι που παλαιότερα αποτελούσε χαρακτηριστικό των DS. Ο δυναμισμός του DS 5LS ενισχύεται περαιτέρω από ένα μακρύτερο μετατρόχιο που συνδυάζεται με μεγαλύτερες διαστάσεις ελαστικών που ξεπερνούν τις συνηθισμένες. Το εξωτερικό του μέρος συμπληρώνεται με τα νέα μοναδικά LED φωτιστικά σώματα που περιβάλλονται από χρωμιομένες πινελιές και τα οποία προσφέρουν μια 3D διάσταση, κάνοντας την εμφάνισή του ακόμα πιο εντυπωσιακή.  

Το σοφιστικέ στυλ συνεχίζεται και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δίνοντας έμφαση στα πολυτελή υλικά, όπως το μέταλλο, το ξύλο και το δέρμα. Το DS 5LS διαθέτει ποιοτικά δερμάτινα αξεσουάρ σε ολόκληρο το εσωτερικό, εξασφαλίζοντας μια ευχάριστη εμπειρία, τόσο για τον οδηγό, όσο και τους επιβάτες, κάτι που τονίζεται και από το σχεδιασμό των καθισμάτων, με την υπογραφή των DS μοντέλων, ένα τέλειο παράδειγμα ποιότητας και γαλλικής δεξιοτεχνίας. Τα εμπρός καθίσματα μαζί με τα προσκέφαλα που είναι παρόμοια με αυτά των αεροσκαφών, κάνουν πιο άνετη την παραμονή των επιβατών με την παροχή μασάζ, η οποία συμπληρώνεται από έναν ιονιστή για καθαρό αέρα και από το στερεοφωνικό σύστημα, δημιουργώντας την απόλυτη άνεση. Οι επιβαίνοντες των πίσω καθισμάτων δε θα μπορούσαν να μείνουν παραπονεμένοι, αφού με την κλίση των 29ο το σώμα μένει σε ορθοπεδική στάση, αποφεύγοντας την κούραση ιδίως σε πολύωρη αναμονή. 

Τον εξοπλισμό πέραν από την άνεση έρχεται να συμπληρώσει η εύκολη πρόσβαση χωρίς κλειδί για την εκκίνηση, ο έλεγχος τυφλών σημείων, οι εμπρός και πίσω αισθητήρες παρκαρίσματος, η κάμερα οπισθοπορείας, καθώς επίσης και το πλήρες σύστημα πολυμέσων με dvd player και οθόνη αφής. Οι υποψήφιοι αγοραστές του DS 5LS έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε ένα από τα 9 διαθέσιμα χρώματα που προσφέρονται.

Μηχανικά θα υπάρξει ένας κινητήρας με δυο εκδόσεις. Πρόκειται για τον turbo χωρητικότητας 1,6 λίτρων με 160 και 200 ίππους αντίστοιχα, οι οποίοι διαθέτουν διαδοχικό άμεσο ψεκασμό και τροφοδοτούνται από μια αντλία υψηλής πίεσης. Στην πρώτη περίπτωση η μέση κατανάλωση είναι 7,7 λίτρα/100χλμ, με το 0-100 να γίνεται σε 9,3’’ και την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 212 χλμ/ώρα. Στην άλλη περίπτωση η μέση κατανάλωση είναι 6,4 λίτρα/100χλμ., το 0-100 επιτυγχάνεται σε 7,9’’ και η τελική ταχύτητα σταματάει στα 235 χλμ/ώρα. 

Όπως προαναφέραμε, οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν την άνοιξη του 2014 στα 50 καταστήματα του δικτύου των DS της Citroen στην Κίνα, και μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να επεκταθούν στην ευρωπαϊκή και την αμερικάνικη αγορά.