Οι Κινέζοι μας εκπλήσσουν με το Qoros 3 Hatchback

ByXenofwntas

18/01/2014

Η μόλις ενός έτους αυτοκινητοβιομηχανία Qoros, μετά το μοντέλο της που είχε την ονομασία “3 Sedan”, αποφάσισε να μπει και στον χώρο των Hatchback με το Qoros 3 Hatch. Πρακτικό, έξυπνο και ευρύχωρο, είναι οι λέξεις με τις οποίες χαρακτηρίστηκε το αναμενόμενο μοντέλο της εταιρείας που θα κάνει το ντεμπούτο του στην 84η Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το Μάρτιο.

Με το μακρύ μεταξόνιο και τη σιλουέτα ενός coupe μοντέλου, το νέο 3 Hatch με συνολικό μήκος 4,43 μέτρα θα προσφέρει έναν ασυνήθιστα μεγάλο χώρο στο εσωτερικό, αφού ανήκει στην compact κατηγορία. Βασισμένο στην ίδια πλατφόρμα με το 3 Sedan, στο νέο Hatchback της κινέζικης εταιρείας χρησιμοποιήθηκαν κολώνες σε σχήμα C στην οροφή, στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος, ενώ προστέθηκαν δύο τμήματα διαγωνίως διασταυρωμένων κολόνων στην οροφή, προκειμένου να διατηρηθεί η στρεπτική ακαμψία του αυτοκινήτου. Όλα τα παραπάνω στοιχεία, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό του σασί, αλλά και του εξαιρετικά ισχυρού ατσαλιού που χρησιμοποιήθηκε, μετέτρεψαν το Qoros 3 Hatch σε ένα εξαιρετικά ασφαλές αυτοκίνητο.

Το 3 Hatch, εκτός από τις σαφείς επιρροές και ομοιότητες με το 3 Sedan, έχει υιοθετήσει αρκετά στοιχεία από τα ευρωπαϊκά hatchback. Έχοντας ένα νεανικό αέρα στο σχεδιασμό και ακολουθώντας πάντα τη σχεδιαστική σφραγίδα της Qoros, του έχει αποδοθεί μια πιο sportεμφάνιση, γεγονός που το κατατάσσει στα δημοφιλή μοντέλα στοχεύοντας σε νεανικό κοινό ή σε νέες ηλικιακά οικογένειες.

Παρόλο που βασίζεται στο 3 Sedan, τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα έχουν φτιαχτεί ειδικά για τη hatchback έκδοση, ενώ αρκετές είναι και οι διαφορές στο εμπρός μέρος. Νέος προφυλακτήρας που εφοδιάστηκε με νέα γρίλια, αλλά και οι προβολείς ομίχλης είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη sport εμφάνιση που προαναφέραμε, κάνοντας το σχεδιασμό λίγο πιο δυναμικό και τολμηρό σε σχέση με το πιο συντηρητικό Sedan.

Στο εσωτερικό, το κλειδί είναι η εργονομία. Ο εξοπλισμός και η ποιότητα των υλικών είναι κοινή με το μεγαλύτερο μοντέλο της εταιρείας, ωστόσο για το hatchback θα διατεθούν νέοι χρωματισμοί για τις ταπετσαρίες. Το σύστημα Qoros MMH που συναντάμε στο εσωτερικό προσφέρει οθόνη αφής 8” για τη δημιουργία της οποίας υπήρξε συνεργασία των κορυφαίων ειδικών του κόσμου, αποτέλεσμα του οποίου είναι η εύκολη χρήση του με μικρές κινήσεις από τον οδηγό, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του. Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει την προσπάθεια της Qoros να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που συμπορεύεται με την τεχνολογία της εποχής του, είναι το σύστημα Qoros Qloud το οποίο επιτρέπει τη συνεχή σύνδεση μέσω 3G στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και την εξελιγμένη πλοήγηση.

Το μηχανικό σύνολο που χρησιμοποιεί η Qoros για το νέο της μοντέλο αποτελείται από turbo ή ατμοσφαιρικούς κινητήρες χωρητικότητας 1,6 λίτρων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από την υψηλή αποδοτικότητα και συνδυάζονται με κιβώτια ταχυτήτων 6 σχέσεων, χειροκίνητα ή αυτόματα διπλού συμπλέκτη. Η υψηλή αποδοτικότητα δε χαρακτηρίζει όμως μόνο τους κινητήρες της Qoros, αλλά και την παραγωγική της μονάδα στο Changshu της Κίνας, όπου συναρμολογούνται και τα δύο μοντέλα της εταιρίας.

Με το Qoros 3 Sedan, η κινέζικη φίρμα εξέπληξε τους πάντες και έβαλε ισχυρά θεμέλια για την ύπαρξή της στον χώρο της αυτοκίνησης. Μη ξεχνάμε βέβαια και την διάκριση του Qoros 3 Sedan ως το πιο ασφαλές αυτοκίνητο για το 2013 από το EuroNCAP. Ας περιμένουμε να δούμε αν και το 3 Hatch θα έχει την ίδια επιτυχία.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας