toyota yaris 2Πριν λίγο καιρό η Toyota ανακοίνωσε την έλευση του νέου Yaris, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα γνωστά Yaris που έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Το νέο μοντέλο είναι εντελώς αλλαγμένο με νέο σχεδιασμό που συνδυάζει την ποιότητα κατασκευής, με τους κινητήρες της ιαπωνικής εταιρείας. Αυτό όμως που περιμένουν οι ιθύνοντες των Ιαπώνων είναι αν θα δουν στην αγορά να αναπτύσσεται το Yaris Hybrid, το οποίο αποτελεί και την πιο οικονομική πρόταση του μοντέλου.

Το νέο μοντέλο ακολουθεί την τάση που έθεσε το νέο Aygo, με τη νέα διάταξη και τους νέους προβολείς, τους προφυλακτήρες, τον διαχύτη και ολόκληρο το πίσω μέρος. Οι σημαντικότερες όμως αλλαγές έχουν γίνει στην καμπίνα με εξαιρετική ποιότητα υλικών όπως το δέρμα στα καθίσματα, η μείωση θορύβου στην καμπίνα και οι βελτίωση της ανάρτησης, μειώνοντας τους κραδασμούς στο εσωτερικό.

toyota yaris 3Στον εξοπλισμό προσφέρονται τα LED φώτα ημέρας με τα LED φωτιστικά σώματα, δερμάτινο τιμόνι, κλιματισμός, πίσω φιμέ τζάμια, cruise control, αυτόματους προβολείς και υαλοκαθαριστήρες, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέπτες και ζάντες αλουμινίου 15 ή 16”. Βελτιωμένα είναι τα συστήματα ασφαλείας που υπάρχουν μέσα στο νέο Yaris με τις κάμερες να απλοποιούν την οδήγηση και να ξεκουράζουν ακόμα περισσότερο τον οδηγό. Η κονσόλα στο εσωτερικό έχει αυξηθεί κατά 7 χιλιοστά, φτάνοντας συνολικά τα 30 από 23 που ήταν στο απερχόμενο μοντέλο. Η οθόνη αφής 6,1”, με το σύστημα πολυμέσων Toyota Touch 2, προσφέρει ακόμα περισσότερη ευκολία στον οδηγό. Επίσης, στο εσωτερικό υπάρχουν νέες επιλογές χρωμάτων για το σαλόνι, όπως κόκκινο, μπεζ, μαύρο και σκούρο γκρι.

Βελτιωμένη είναι η οδηγική συμπεριφορά του νέου Yaris, στην οποία ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στη στήριξη του σώματος. Η ακαμψία του αυτοκινήτου έχει αυξηθεί και σε συνδυασμό με τη νέα τιμονιέρα και την βελτιωμένη απόκριση του τιμονιού, η οδήγηση φτάνει στα όρια της απόλαυσης. Τα μαλακότερα ελατήρια που διαθέτουν οι μπροστινές αναρτήσεις βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την ακαμψία του αυτοκινήτου, μειώνοντας ακόμα και το ποσοστό κλίσης στις στροφές. Η νέα τεχνολογία βαλβίδων στα αμορτισέρ μειώνει τις δονήσεις από το οδόστρωμα βελτιώνοντας την ποιότητα κύλισης, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο το χειρισμό και την ευκινησία του οχήματος.

toyota yaris 4Μηχανικά η επιλογή κινητήρων παρέμεινε αμετάβλητη, με τους δύο κινητήρες βενζίνης και ντίζελ, καθώς και τον υβριδικό. Η βασική επιλογή αποτελείται από το βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 1 λίτρου, με τις εκπομπές ρύπων να μη ξεπερνούν τα 100 γρ/χλμ. Αυτό όμως που έχουν να προτείνουν οι Ιάπωνες μηχανικοί είναι ο υβριδικός κινητήρας με τη μέση κατανάλωση να φτάνει τα 3,3 λίτρα/100χλμ και τις εκπομπές ρύπων να ανέρχονται μόλις σε 79 γρ/χλμ. Το Yaris Hybrid ξεχωρίζει επίσης για την αθόρυβη λειτουργία του, την άνεση και την ευκολία χειρισμού, ιδιαίτερα  μέσα στην πόλη, όπου το υβριδικό σύστημα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να οδηγείται για ορισμένες αποστάσεις με ηλεκτρική ενέργεια.

Επίσης υπάρχουν και οι επιλογές του VVT – i κινητήρα βενζίνης χωρητικότητας 1,33 λίτρων, καθώς και του D – 4D  πετρελαιοκινητήρα χωρητικότητας 1,4 λίτρων, οι οποίοι έχουν δεχθεί τροποποιήσεις για μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου και μικρότερες εκπομπές ρύπων.

toyota yaris 1Το νέο Yaris ήδη διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου από τον περασμένο μήνα. Στη χώρα μας όσοι ενδιαφέρονται μπορούν το βρουν στις ελληνικές αντιπροσωπείες της Toyota με τιμές που ξεκινούν από 12.400€ για τους βενζινοκινητήρες, 14.800€ για τους πετρελαιοκινητήρες και 16.200€ για τη Hybrid έκδοση του μοντέλου. Το Yaris είναι ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα της αγοράς αυτοκινήτου και οι Ιάπωνες με τις νέες βελτιώσεις που έκαναν ευελπιστούν πως οι πωλήσεις του νέου μοντέλου θα είναι ακόμα καλύτερες. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην Ελλάδα θα πετύχει, αφού ήδη έχει αρχίσει και πουλάει με τα νούμερα να είναι ήδη άκρως ικανοποιητικά.