Νέο Subaru Legacy

ByXenofwntas

06/03/2014

subaru-legacy-1Πριν λίγο καιρό στην Έκθεση Αυτοκινήτου που διεξήχθη στο Σικάγο, η Subaru παρουσίασε για πρώτη φορά το νέο Legacy. Πρόκειται για την έκτη γενιά του μοντέλου, το οποίο συμπληρώνει αισίως 25 χρόνια στην αγορά αυτοκινήτου, με την πρώτη γενιά να κάνει την εμφάνισή της το 1989. Οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας έριξαν το μεγαλύτερο βάρος στο να κατασκευάσουν ένα μοντέλο φιλικό προς το περιβάλλον, την ποιότητα κύλισης, καθώς και τα επίπεδα ασφαλείας, αφού για πρώτη φορά χρησιμοποιείται το οπίσθιο σύστημα radar με κάμερα. Παρ’ όλα αυτά, το νέο μοντέλο κρατάει το sport sedan χαρακτήρα του, εμπνέοντας ενθουσιασμό σε όποιον βρίσκεται πίσω από το τιμόνι του.

Εξωτερικά διακρίνουμε την εξάγωνη μάσκα σε σχήμα γερακιού, ενώ  τη μορφή του συμπληρώνουν τα νέα φωτιστικά σώματα. Οι γραμμές του παραμένουν δυναμικές, με την εμπρός γρίλια να έχει εμφανή τα σημάδια του τρισδιάστατου σχήματος. Στο πίσω μέρος τα LED φωτιστικά σώματα, μαζί με τα φώτα των φρένων, έχουν βοηθήσει στη βελτίωση της ορατότητας τη νύχτα. 

subaru-legacy-4Μπαίνοντας στο εσωτερικό, ο σχεδιασμός και η ποιότητα έχουν αλλάξει εντελώς, βελτιώνοντας παράλληλα και την άνεση. Η ευρύχωρη καμπίνα των πέντε επιβατών συνδυάζεται άψογα με όλες τις λειτουργίες και την οθόνη αφής που υπάρχει στο ταμπλό. Αυτό που δεσπόζει στο εσωτερικό είναι το μαύρο χρώμα. Το νέο συστήματα που προσφέρεται στο Legacy είναι το Infotainment, το οποίο λειτουργεί στην οθόνη αφής που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό και παρέχει τις πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου, το ραδιόφωνο, καθώς και το σύστημα πλοήγησης. Το ταχύμετρο και το στροφόμετρο που βρίσκονται στο ταμπλό είναι σε τρισδιάστατη μορφή, με έντονο μπλε φωτισμό. 

Το σασί, το σύστημα διεύθυνσης, οι αναρτήσεις και τα φρένα έχουν ανασχεδιαστεί πλήρως, έτσι ώστε το νέο Subaru Legacy να έχει την υπεροχή στην κατηγορία του. Ο συνδυασμός  ωστόσο όλων των παραπάνω έχει ως αποτέλεσμα τη μεταξύ τους σταθερότητα, κάτι που επιφέρει και καλύτερη ποιότητα κύλισης. Στις αναρτήσεις χρησιμοποιείται το σύστημα STABLEXRide, το οποίο επιτρέπει την ύπαρξη μεγαλύτερων φιαλών, βελτιώνοντας έτσι την απόσβεση των κραδασμών, προσφέροντας παράλληλα σταθερότητα. Η πίσω ανάρτηση λειτουργεί ως ένα εξάρτημα που ενισχύει την ακαμψία του αμαξώματος, ενώ βελτιωμένο είναι και το σύστημα διεύθυνσης, επιτυγχάνοντας με ακρίβεια την αίσθηση του τιμονιού. 

subaru-legacy-6Το νέο Legacy, όπως προαναφέραμε, εξοπλίζεται για πρώτη φορά με οπίσθια κάμερα, αλλά μαζί με αυτό έχουν αναβαθμιστεί, τόσο τα επίπεδα της ενεργητικής, όσο και αυτά της παθητικής ασφάλειας. Στο βασικό εξοπλισμό των συστημάτων ασφαλείας περιλαμβάνονται BSD (προειδοποιεί τον οδηγό με μια LED λυχνία για τα τυφλά σημεία), LCA (προειδοποιεί σε περίπτωση αλλαγής λωρίδας, χωρίς τη χρήση φλας), RCTA (εκπέμπει ηχητική προειδοποίηση όταν υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης, είτε εμπρός, είτε πίσω από όχημα που πλησιάζει) και SRF (ενεργοποιεί αυτόματα τους προβολείς ομίχλης, αφού ακολουθεί την πορεία του αυτοκινήτου, βελτιώνοντας κατά 40% την ορατότητα, ιδίως τη νύχτα). 

Τη βασική επιλογή από πλευράς κινητήρων θα αποτελέσει ο 4κύλινδρος DOHC Boxer κινητήρας χωρητικότητας 2,5 λίτρων. Παρά το γεγονός ότι διατηρεί τη βασική δομή της προηγούμενης πολλαπλής εισαγωγής, έχει βελτιωθεί η οικονομία καυσίμου. Εκτός όμως από τη βασική επιλογή, θα υπάρξει και ο 6κύλνδρος DOHCEZ Boxer κινητήρας, χωρητικότητας 3,6 λίτρων. Η μετάδοση στους τροχούς θα γίνεται μέσω του μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων Lineartronic 6 σχέσεων. Προαιρετικά παρέχονται και paddle shifts στο τιμόνι. 

subaru-legacy-2Το νέο Subaru Legacy παρουσιάστηκε στην Ευρώπη για πρώτη φορά στη Διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης, ενώ η παραγωγή του θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. Στην ελληνική αγορά πιθανότατα να το δούμε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.