Οι Ιάπωνες φαίνεται ότι σιγά σιγά αρχίζουν και αποκτούν ευρωπαϊκές ρίζες, αφού το νέο τους Honda Civic Tourer σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στο εργοστάσιο της Honda στο Swindon της Μεγάλης Βρετανίας με σκοπό την ευρωπαϊκή αγορά. Το νέο τους μοντέλο συνδυάζει το διακριτικό στυλ με την προηγμένη τεχνολογία, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια εντυπωσιακή ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και οικονομίας καυσίμου. 

Το συνολικό μήκος του οχήματος είναι 4,53 μέτρα, το πλάτος 1,77 και το ύψος 1,48. Εξωτερικά ξεχωρίζει η νέα μάσκα όπου στο κέντρο της δεσπόζει το σήμα της Honda συνδυαζόμενη από τα νέα φωτιστικά σώματα, μαζί με τα LED φώτα ημέρας. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η αεροτομή στην οροφή της πίσω πόρτας και τα φωτιστικά σώματα. Μπαίνοντας στο εσωτερικό, αυτό που τραβάει με την πρώτη ματιά τα βλέμματα είναι ο πίνακας οργάνων με τον LED μπλε φωτισμό. 

Civic_Tourer-25282-2529Με βάση τη φιλοσοφία των Ιαπώνων μηχανικών της Honda “Ασφάλεια για όλους” υπάρχουν νέα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, τα οποία βασίζονται σε ένα συνδυασμό καμερών, μαζί με μικρής εμβέλειας ραντάρ λέιζερ (cross traffic monitor), επιτρέποντας σε όλες τις συνθήκες πλήρη ηρεμία στον οδηγό και τους επιβάτες. Εκτός από αυτό το σύστημα που προαναφέραμε, προαιρετικά με κόστος στην Ελλάδα περίπου 1.000€, προσφέρονται και τα ακόλουθα συστήματα ασφαλείας: προειδοποίηση για αποφυγή σύγκρουσης, ανίχνευση και προειδοποίηση για εμπόδια στο δρόμο, προειδοποίηση για αλλαγή λωρίδας, σύστημα αναγνώρισης κυκλοφοριακής συμφόρησης, έτσι ώστε να υπάρχουν εναλλακτικές στον οδηγό και αναγνώριση τυφλού σημείου. 

Το νέο Tourer παρότι είναι μόλις 235 χιλιοστά μακρύτερο από το hatchback Civic προσφέρει άπλετους χώρους και αυτό αποδεικνύεται από τα 624 λίτρα του χώρου αποσκευών. Εάν κάποιος χρειαστεί ολόκληρο το πορτ μπαγκάζ, ρίχνοντας ακόμα και τα πίσω καθίσματα, τότε ο χώρος φόρτωσης φτάνει τα 1.668 λίτρα. Το σημαντικότερο στο χώρο αποσκευών είναι ότι υποστηρίζεται από ένα νέο σύστημα ADS (Adaptive Damper) το οποίο ρυθμίζει αυτόματα την πίσω ανάρτηση (comfort, normal και sport), έτσι ώστε να μένει το φορτίο σταθερό, ακόμα και σε απότομες στροφές.

Civic_Tourer-25285-2529Πλούσιος είναι ο εξοπλισμός του Honda Civic Tourer, αφού προσφέρει ψηφιακό ραδιόφωνο, θερμαινόμενα καθίσματα, σύστημα πλοήγησης, αισθητήρες παρκαρίσματος, BiXenon προβολείς, Bluetooth, υποδοχή USB, πλυστικά προβολέων και ζάντες αλουμινίου 16, 17 ή 18″. 

Μηχανικά το νέο Civic Tourer εξοπλίζεται με δυο σύνολα κινητήρων, έναν πετρελαίου και ένα βενζίνης. Ο πρώτος είναι ο iDTEC diesel χωρητικότητας 1,6 λίτρων με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 120 ίππους και τη μέγιστη ροπή να αγγίζει τα 30,3 κιλά. Το 0-100 γίνεται σε 10,1’’, με την τελική ταχύτητα να είναι 195 χλμ/ώρα, ενώ η μέση κατανάλωση καυσίμου είναι 3,8 λίτρα/100χλμ. με τις εκπομπές ρύπων να ανέρχονται μόλις σε 99 γρ/χλμ. Το απίστευτο είναι ότι με βάση τα στοιχεία που δίνει ο κατασκευαστής, το νέο Honda Civic Tourer μπορεί να διανύσει με ένα ντεπόζιτο 1.307 χιλιόμετρα. Ο δεύτερος είναι ο iVTEC χωρητικότητας 1,8 λίτρων με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 142 ίππους και τη μέγιστη ροπή τα 17,7 κιλά. Το 0-100 γίνεται σε 9,2’’, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 210 χλμ/ώρα. Η μέση κατανάλωση είναι 6,2 λίτρα/100χλμ. και οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται σε 146 γρ/χλμ. 

Civic_Tourer-25283-2529Το νέο Honda Civic Tourer θα είναι διαθέσιμο για παραγγελίες από τις αρχές Δεκεμβρίου και τα πρώτα θα αρχίσουν να παραδίδονται το Φεβρουάριο του 2014 στην ευρωπαϊκή αγορά, με τιμές από 25.500€ έως 31.500€, ανάλογα την έκδοση. Στην ελληνική αγορά ωστόσο υπολογίζεται περίπου την άνοιξη του 2014.