Νέο Citroen C1

ByXenofwntas

25/02/2014

Μέτα την αποκάλυψη της Peugeot για το νέο 108, όπως αναμενόταν, παρουσιάστηκε και το νέο Citroen C1. Φυσικά όπως γνωρίζουμε τα δύο μοντέλα είναι μια από κοινού συνεργασία της Citroen με την Peugeot και την Toyota, αφού την τριάδα των μικρών μοντέλων κλείνει το νέο Aygo. Το νέο C1, σύμφωνα με τους Γάλλους, είναι το μοντέλο που θα γεμίσει τις πόλεις, αφού εξυπηρετεί στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις.

Το C1 έχει νέους προφυλακτήρες και νέα φωτιστικά σώματα, τα οποία μαζί με τα LED φώτα ημέρας ολοκληρώνουν τις αλλαγές. Επίσης, διατίθεται και με διχρωμία, η οποία εστιάζεται στην οροφή και στους καθρέπτες του αμαξώματος. Το νέο μοντέλο θα υπάρξει τόσο σε 3θυρο, όσο και 5θυρο, με την κάθε έκδοση να προσφέρεται σε κόκκινο, μαύρο ή γκρι χρώμα. Το μικρό μοντέλο της γαλλικής εταιρείας έχει συνολικό μήκος 3,46 μέτρα, πλάτος 1,62 και ύψος 1,45, με το συνολικό βάρος να είναι μόλις 840 κιλά, διαθέτοντας φαρδύτερα μετατρόχια, τόσο εμπρός, όσο και πίσω. Αυξημένος είναι και ο χώρος αποσκευών, αφού φτάνει τα 196 λίτρα. 

Στο εσωτερικό δεσπόζει η οθόνη αφής 7” που συνδέεται εύκολα με το smartphone, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο οδηγός το τηλέφωνό του, χωρίς εν τω μεταξύ να αποσπάται η προσοχή του από το δρόμο. Επιπλέον στον εξοπλισμό προσφέρεται ράδιο CD με MP3 player, hill start assist, υπολογιστής ταξιδίου, κάμερα οπισθοπορείας, Bluetooth, σύστημα Start & Stop, LED φώτα ημέρας, θύρα USB και ζάντες αλουμινίου 14” ή 15”. Στον προαιρετικό εξοπλισμό συμπεριλαμβάνεται αυτόματος κλιματισμός, θερμαινόμενα καθίσματα και αποθήκευση μνήμης για τη θέση των εμπρός καθισμάτων. 

Μηχανικά, όπως αναμενόταν, θα τροφοδοτηθεί με τους 3κύλιδρους κινητήρες χωρητικότητας 1 λίτρου, με τη μέγιστη ισχύ να φτάνει τους 68 ίππους και τον 1,2 λίτρων, με τη μέγιστη ισχύ των 82 ίππων και τη μέγιστη ροπή των 12,1 κιλών. Στην περίπτωση του δεύτερου κινητήρα το 0-100 γίνεται σε 11”, η μέση κατανάλωση δε ξεπερνά τα 4,3 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων ανέρχονται μόλις σε 99 γρ/χλμ. Τόσο στην έκδοση των 68 ίππων, όσο και σε αυτή των 82, ο συνδυασμός του κινητήρα γίνεται με το 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή με το αυτόματο ETG 5 σχέσεων. 

Το νέο C1 όπως και τα Peugeot 108 και Toyota Aygo θα τα δούμε στη Διεθνή Έκθεση της Γενεύης 6-16 Μαρτίου. Τέλος, υπολογίζεται ότι και τα τρία μοντέλα θα βρίσκονται στην αγορά αυτοκινήτου πριν το τέλος της χρονιάς που διανύουμε, και για όσους αναρωτιούνται για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι εταιρείες για τα μικρά μοντέλα, αυτή είναι ακόμα άγνωστη.