land rover discovery 2Οι Άγγλοι ανέκαθεν γνώριζαν πως να δημιουργούν πετυχημένα SUV και αυτό μας το έχει αποδείξει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες με μοντέλα στην κατηγορία αυτή. Ποια είναι αυτή; Μα φυσικά η Land Rover. Στις αρχές του Σεπτέμβρη οι άνθρωποι της εταιρίας κλήθηκαν να παρουσιάσουν ένα από τα πιο ευέλικτα και άνετα SUV που έφτιαξαν ποτέ και αναφερόμαστε σαφώς στο Discovery Sport που αποτελεί το πρώτο μέλος της οικογένειας Discovery.

Οι βελτιστοποιημένες αναλογίες και ο όγκος του αμαξώματος, καθώς και η γενικότερη στάση του οχήματος στο δρόμο προσφέρουν στο σχεδιασμό του μία αυθεντικότητα καθώς επίσης και έναν δυναμισμό. Παρά τις αλλαγές ωστόσο και τις 5+2 θέσεις στο εσωτερικό, εξωτερικά το μέγεθος του δε ξεπερνά εκείνο των πενταθέσιων SUV. Αυτή ήταν και οι πρόκληση για τους ανθρώπους της εταιρίας όπως δήλωσε και ο διευθυντής σχεδιασμού της Land Rover, Gerry McGovern, ο συνδυασμός δηλαδή του premium σχεδιασμού με την ευελιξία, και το γεγονός ότι ο στόχος επετεύχθη κάνει την εταιρία υπερήφανη.

land rover discovery 1Μέσα από μία σειρά καινοτομιών η Land Rover κατόρθωσε να κάνει το εσωτερικό περιβάλλον ιδανικό για 7 άτομα. Μία εξ αυτών είναι και ο νέος πίσω άξονας πολλαπλών συνδέσμων, ο οποίος όχι μόνο δίνει χωροταξικά τη δυνατότητα να τοποθετηθεί μία ακόμη σειρά καθισμάτων, αλλά επιτρέπει και στους επιβάτες να έχουν ένα άνετο ταξίδι, τόσο εντός, όσο και εκτός δρόμου. Σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά τα αμορτισέρ μεγάλης διαδρομής, ενώ για την εκτός δρόμου χρήση σημαντικό ρόλο παίζουν οι γωνίες προσέγγισης και αποφυγής που ισούνται με 25 και 30 μοίρες αντίστοιχα και συνδυάζονται με το Terrain Response technology.

Περνώντας στο εσωτερικό του νέου Discovery Sport, δε λείπει το πνεύμα της περιπέτειας, με το σχεδιασμό του να βασίζεται στις ανάγκες των καταναλωτών. Τα υψηλής ποιότητας υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί και η κεντρική κονσόλα μεταφέρουν την φιλοσοφία του εξωτερικού σχεδιασμού στον εσωτερικό διάκοσμο, ενώ χάρη στις πολλές αποθηκευτικές λύσεις, στις τέσσερις θύρες παροχής ρεύματος 12V και στις 6 θύρες USB, οι οποίες επιτρέπουν την ταυτόχρονη φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών, τονίζεται για ακόμη μια φορά η πρακτικότητα και η ευελιξία που προσφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο.

land rover discovery 4Όσον αφορά στην ασφάλεια, οι επιβάτες, μπορούν να είναι ήσυχοι όταν βρίσκονται στο εσωτερικό, καθώς η Land Rover έχει ενισχύσει το πλαίσιο με πολύ ισχυρό κράμα από ατσάλι και αλουμίνιο προσθέτοντας ισχύ με το πρώτο στοιχείο και μειώνοντας το βάρος με το δεύτερο. Από την άλλη πλευρά, λιγότερο θα πρέπει να ανησυχούν και οι πεζοί, αφού το νέο Discovery Sport θα διαθέτει αερόσακο για τους πεζούς, γεγονός που το καθιστά το πρώτο μοντέλο στην κατηγορία του που αφομοιώνει την συγκεκριμένη καινοτομία, καθώς και σύστημα αυτόνομου φρεναρίσματος.

Με τους κινδύνους να μειώνονται, οι επιβάτες θα μπορούν να στραφούν στην διασκέδαση και την ψυχαγωγία μέσω του νέου infotainment system, το οποίο μπορούν να διαχειριστούν οι μπροστά επιβάτες μέσω μιας οθόνης αφής μεγέθους 8”.

land rover discovery 3Για το τέλος αφήσαμε το σημαντικότερο, την καρδιά του αυτοκινήτου. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε αναφέρονται στην εισαγωγή του στην Βρετανική αγορά, η οποία θα γίνει αρχικά με τον ισχυρότατο SD4 turbo diesel κινητήρα των 2.200 κ.εκ., που αποδίδει 190 ίππους. Ναι, και εδώ βλέπουμε τη λύση του πετρελαιοκινητήρα, καθώς ένας εκ των βασικών στόχων είναι η χαμηλή κατανάλωση, η οποία επιτυγχάνεται και μέσα από την χρήση μιας σειράς συστημάτων όπως το Start & Stop, ο υψηλής πίεσης άμεσος ψεκασμός, η χρήση υλικών χαμηλών τριβών για τα “εντόσθια” του κινητήρα και τέλος ένα έξυπνο σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Για τη μετάδοση της κίνησης με τον SD4 κάτω από το καπό, οι επιλογές είναι δύο. Είτε το αυτόματο κιβώτιο των 9 σχέσεων, είτε το μηχανικό των 6 σχέσεων. Και οι δύο λύσεις βέβαια προσφέρουν χαμηλή κατανάλωση και εκπληκτικές αποδόσεις, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Για όποιον βέβαια θέλει κάτι ακόμη πιο οικονομικό στην μετακίνηση, θα πρέπει να κάνει υπομονή έως τα μέσα του 2015, όταν και θα λανσαριστεί ο νέος eD4 πετρελαιοκινητήρας υψηλής απόδοσης. Θέλοντας να αφήσουμε υποσχέσεις για την οικολογική πλευρά του κινητήρα αυτού, θα σας αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι οι εκπομπές ρύπων δε θα ξεπερνούν τα 119 γρ/χλμ.

Το Discovery Sport, το οποίο θα παράγεται στις βραβευμένες εγκαταστάσεις της Land Rover στο Halewood του Liverpool, θα ξεκινήσει τις πωλήσεις από τον Ιανουάριο του 2015 και θα διατίθεται μαζί με το ήδη υπάρχων 7θέσιο Discovery. Η τιμή του στην Αγγλία σύμφωνα με έγκυρες πηγές θα ξεκινούν από τις 32.395£, δηλαδή από τα 41.500€. Ωστόσο η τιμή του eD4 που θα εισαχθεί όπως προαναφέραμε αργότερα στην αγορά, θα βρίσκονται κάτω από τις 30.000£ ή αν προτιμάτε κάτω από τα 39.000€.

land rover discovery 5Προσωπικά πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο, διαθέτοντας όλα τα θετικά χαρακτηριστικά της Land Rover, μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλές οικογένειες, χάρη στην πρακτικότητα που το χαρακτηρίζει. Για τη χώρα μας βέβαια, εκτός του ότι οι τιμές των αυτοκινήτων αυτών είναι συνήθως πολύ υψηλές για τις περισσότερες οικογένειες, έχουμε και κάποιες αμφιβολίες για το πόσο εύχρηστο μπορεί να είναι εντός πόλης. Ας περιμένουμε να το δούμε επί ελληνικού εδάφους, ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε.

Δημήτρης Τσιάρας