Νέος κινητήρας για το Opel Adam

ByXenofwntas

18/02/2014

Την παγκόσμια πρεμιέρα του θα κάνει το γνωστό αυτοκίνητο πόλης της Opel, το Adam, με έναν 3-κύλινδρο, turbo κινητήρα 1.000 κ.εκ κάτω από το καπό του. Το μηχανικό σύνολο άλλαξε εξ ολοκλήρου, αφού εκτός από τις δύο εκδόσεις του νέου κινητήρα με απόδοση 89 και 114 ίππους αντίστοιχα, η Opel εισήγαγε ένα καινούργιο 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο.

Παρά τη διαφορά στην απόδοση των δύο εκδόσεων του νέου κινητήρα, η μέγιστη ροπή είναι ίδια και ίση με 16,9 κιλά ροπής που προσφέρεται στον οδηγό από τις 1.800 σ.α.λ., γεγονός που επιφέρει χαμηλό θόρυβο και απώλεια των γνωστών δονήσεων των 3κύλινδρων κινητήρων. Μάλιστα η Opel σύγκρινε τα επίπεδα θορύβου του νέου κινητήρα της, τα οποία σε διαδικασία πλήρους επιτάχυνσης, είναι μικρότερα από εκείνα του ατμοσφαιρικού κινητήρα χωρητικότητας 1,6 λίτρων με την ίδια ιπποδύναμη.

Με στόχο τη μικρότερη κατανάλωση καυσίμου και τη μείωση των εκπομπών ρύπων, χωρίς ωστόσο την έλλειψη δύναμης, η Opel κατασκεύασε το συγκεκριμένο κινητήρα, ο οποίος με την απόδοση των 89 ίππων, έχει μέση κατανάλωση μόλις 4,3 λίτρα/100χλμ, ενώ εκπέμπει 99 γρ/χλμ.

Μαζί με τον κινητήρα, η Opel προσθέτει στη γκάμα του Adam νέες επιλογές χρώματος, νέο σχεδιασμό στον εσωτερικό διάκοσμο και νέα διακοσμητικά στοιχεία, τα οποία θα γίνουν γνωστά στην παρουσίαση του μοντέλου στο Έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης. Αξίζει να σημειωθεί πως αθροιστικά οι χρωματικές επιλογές για την εξωτερική εμφάνιση θα αυξηθούν και θα γίνουν 16, ενώ υπάρχουν 6 ακόμα χρώματα που αφορούν στην οροφή και συνδυάζονται με τα υπόλοιπα. Στο εσωτερικό οι αλλαγές είναι αρκετές και οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρία νέα υφάσματα, τρείς σχεδιασμούς και τρείς χρωματισμούς, συμπληρώνοντας με τα νέα σχέδια τα καπάκια των καθρεφτών.

Οι παραγγελίες για το νέο Adam θα ξεκινήσουν στα τέλη της άνοιξης, ενώ οιο παραδόσεις θα αρχίσουν από το καλοκαίρι. Σε ό,τι αφορά στην ελληνική αγορά, οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στα μέσα του καλοκαιριού, με την τιμή να είναι κάτι λιγότερο από τα ήδη υπάρχοντα μοντέλα που ήδη κυκλοφορούν.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας