Με το νέο διευθυντή σχεδιασμού στα ηνία, η Jaguar ετοιμάζει τα νέα της μοντέλα για την επόμενη χρονιά. Το πρώτο μοντέλο που θα βγει από το εργοστάσιο της εταιρείας, από τη στιγμή που ανέλαβε ο Ian Callum θα είναι η XK, με δύο νέες εκδόσεις τη Signature Coupe και τη Dynamic R Convertible.

Βασισμένες στο γνωστό αμάξωμα της XK, οι αλλαγές εξωτερικά και για τις δύο εκδόσεις θα είναι ελάχιστες. Πιο συγκεκριμένα για τη Dynamic R, η Jaguar επέλεξε το Speed Pack, το οποίο εκτός από την αύξηση της τελικής ταχύτητας από τα 250 στα 280 χλμ/ώρα, περιλαμβάνει εμπρός και πίσω διαχύτη, μεγαλύτερα πλαϊνά μαρσπιέ, καθώς και μεγαλύτερη πίσω αεροτομή. Και οι δύο εκδόσεις προσφέρονται με ζάντες αλουμινίου 20”, η Signature με τις Kalimnos και η Dynamic R με τις Vortex, στο εσωτερικό των οποίων διακρίνονται οι κόκκινες δαγκάνες των φρένων. Μεγάλη ποικιλία θα προσφέρει η βρετανική εταιρεία όσον αφορά στα χρώματα της εξωτερικής εμφάνισης, με τους υποψήφιους αγοραστές να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα Polaris White, Ultimate Black, Stratus Grey, Italian Racing Red, Dark Sapphire και British Racing Green.

Στο εσωτερικό, η Signature προσφέρει την πολυτέλεια απλόχερα, αφού τα καθίσματα έχουν επενδυθεί με δέρμα Ivory και Charcoal, ενώ δε λείπει η ξύλινη επένδυση και τα μεταλλικά στοιχεία όπως στα πετάλια. Από την άλλη πλευρά, η DynamicR προδίδει τον αγωνιστικό της χαρακτήρα από τα καθίσματα, τα οποία όμως δεν περιορίζουν την άνεση, αφού ο οδηγός μπορεί να επιλέξει έναν από τους 16 διαφορετικούς τρόπους ρύθμισης για κάθε τμήμα του καθίσματος, καθώς και τη θέρμανσή του.

Όσον αφορά στον εξοπλισμό, στην κεντρική κονσόλα συναντάμε μια οθόνη αφής 7”, η οποία παρέχει στον οδηγό όλες τις πληροφορίες που του είναι απαραίτητες και σε συνδυασμό με την κάμερα οπισθοπορείας διαθέτει τον πλήρη έλεγχο του οχήματος. Στον τομέα της ψυχαγωγίας, μέσω της ίδιας οθόνης ο οδηγός μπορεί να χειριστεί το iPod ή το USB, ενώ προσφέρεται και δορυφορική πλοήγηση.

Και οι δύο εκδόσεις μηχανικά τροφοδοτούνται από τον V8 turboκινητήρα  χωρητικότητας 5 λίτρων. Στην έκδοση Signature, η μέγιστη ισχύς του κινητήρα φτάνει τους 385 ίππους και η μέγιστη ροπή τα 51,8 κιλά. Το 0-100 επιτυγχάνεται στην coupe 5,2” και στην Convertible σε 5,3”. Η τελική ταχύτητα ωστόσο είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 χλμ/ώρα.

Από την άλλη πλευρά, στην Dynamic R, ο κινητήρας αποδίδει 510 ίππους και 62,8 κιλά ροπής με τα πρώτα 100 χιλιόμετρα να έρχονται μόλις σε 4,6”, ενώ η τελική αγγίζει τα 280 χλμ./ώρα. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η μέση κατανάλωση είναι 11,2 λίτρα/100χλμ για την Coupe έκδοση, ενώ για τη Convertible είναι 12,3 λίτρα/100χλμ. Οι εκπομπές ρύπων είναι 264 και 292 γρ/χλμ αντίστοιχα. Για τη μετάδοση της κίνησης η Jaguar επέλεξε ένα ZF αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων με paddles στο τιμόνι, ενώ είναι εφοδιασμένη με το σύστημα Sequential Shift για καλύτερο έλεγχο από τον οδηγό.

Για την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών η Jaguar εφοδίασε τις δύο νέες εκδόσεις με πληθώρα συστημάτων, όπως το ABS με σύστημα ευστάθειας, το Dynamic Stability Control system με τις τέσσερις επιλογές Normal, Winter, TracDSC και DSC Off, το Active Differential Control, το οποίο μεταφέρει την ισχύ στον τροχό για καλύτερη πρόσφυση, αλλά και το Adaptive Dynamics system.

Υψηλή τεχνολογία, υψηλές επιδόσεις, υψηλά επίπεδα άνεσης και διασκέδασης μπορούν να συνοδευτούν μόνο με τις υψηλές τιμές. Παρά το γεγονός ότι η Signature κοστίζει 66.300€ και η Dynamic R 84.400€ για τη Μεγάλη Βρετανία είναι λογικές, όμως στη χώρα μας τα νούμερα είναι απλησίαστα για τους περισσότερους.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας