Η σουηδική Volvo εδώ και πολλά χρόνια δίνει έμφαση στο τομέα της παθητικής ασφάλειας. Προσπαθεί και αναπτύσσει συνέχεια καινούργια συστήματα ασφαλείας τόσο για του επιβάτες όσο και για τους πεζούς. Η Folksam, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη Σκανδιναβία και κατ επέκταση στην Ευρώπη έκανε μια μεγάλη έρευνα που αφορά στην παθητική ασφάλεια.

Τα αποτελέσματα λοιπόν έδειξαν πως τα Volvo S60, V60 και S80 ήταν οι νικητές και μάλιστα με διαφορά 12% από το δεύτερο στην κατηγορία τους. Στη βαθμολογία κατά μέσο όρο και τα τρία έχουν πάνω από 60% γεγονός που αποδεικνύει ότι η Volvo στα θέματα ασφαλείας δεν αστιεύεται.

Η Folksam, ερεύνησε 158.000 τροχαία ατυχήματα που έγιναν στο διάστημα 1994-2013, με εμπλεκόμενα περίπου 240 διαφορετικά αυτοκίνητα. Στην έρευνα η εταιρεία πήρε όλους τους φακέλους ατυχημάτων από τις αστυνομικές αρχές και διαπιστώσε πως υπήρχαν πάνω από 38.000 τραυματίες. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η Volvo διατηρεί τμήμα έρευνας και ανάλυσης τροχαίων ατυχημάτων, περισσότερα από 40 χρόνια.

Η ζώνη τριών σημείων που είναι εφεύρεση της σουηδικής εταιρείας έχει σώσει πάνω από 1.000.000 ζωές. Οι ζώνες ασφαλείας είναι κάτι συνηθισμένο και πλέον εξελίσσονται νέα συστήματα όπως το City Safety, το οποίο ερευνά την περιοχή μπροστά από το όχημα και επεμβαίνει στα φρένα του αυτοκινήτου αν ο οδηγός δεν αντιδράσει σε κινούμενο ή σταθερό όχημα ή ακόμα και πεζούς.