Land-rover-discovery-vision-concept-4Με την παρουσίαση ενός νέου concept μοντέλου στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης, θέλησε η Jaguar – Land Rover να φέρει σε επαφή το κοινό με τα νέα τεχνολογικά συστήματα, τα οποία έχει εξελίξει. Το Land Rover Discovery Vision Concept, περιλαμβάνει μία σειρά από συγκεκριμένα συστήματα, τα οποία προορίζονται, τόσο για την βελτίωση της κίνησης εντός, όσο και εκτός δρόμου. Οι νέες αυτές τεχνολογίες, πρόκειται να βοηθήσουν τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία να δημιουργήσει τα μελλοντικά μοντέλα βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο αποτελείται από πέντε βασικά στοιχεία.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος έρευνας και τεχνολογίας της Jaguar-Land Rover, Dr Wolfgang Epple, τα μελλοντικά μοντέλα της εταιρίας θα είναι πιο έξυπνα, πιο καθαρά, πιο ελκυστικά και πιο ικανά ενώ θα χρησιμοποιούν όλων των ειδών τις συνδεσιμότητες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί χάρη στα τεχνολογικά άλματα που έγιναν. Επίσης, πρόσθεσε πως το Discovery Vision Concept είναι ένα αυτοκίνητο που διαθέτει τεχνολογίες, μερικές από τις οποίες δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, ενώ άλλες ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα.

Land-rover-discovery-vision-concept-7Ξεκινώντας την ανάλυση των εξελιγμένων συστημάτων της Jaguar – Land Rover, θα αναφερθούμε στο Terrain Response. Η νέα γενιά του συγκεκριμένου συστήματος έχει βελτιωθεί χάρη στο Terrain Scanning, το οποίο διαθέτει υπέρυθρα laser που βρίσκονται στους προβολείς ομίχλης του Discovery Vision Concept μέσω των οποίων σκανάρεται το έδαφος. Με τον τρόπο αυτό αναλύεται η κάθε επιφάνεια και προβλέπεται η αντίδραση του αυτοκινήτου όταν αυτό βρεθεί στο συγκεκριμένο σημείο. Το όχημα τότε μπορεί να επιλέξει αυτόματα τις κατάλληλες ρυθμίσεις, προσφέροντας πάντα την καλύτερη δυνατή πρόσφυση. Η χαρτογράφηση του εδάφους μπορεί να αποδοθεί στην υψηλής ανάλυσης οθόνη που βρίσκεται στο εσωτερικό του Discovery Vision Concept, έτσι ώστε ο οδηγός να μπορεί να βλέπει όλες τις πληροφορίες.

Με τον ίδιο σχεδόν τρόπο λειτουργεί και το σύστημα Wade Aid, το οποίο μέσω της λειτουργίας μιας σειράς laser μπορεί να εκτιμήσει το βάθος του νερού στα διάφορα σημεία, για να γνωρίζει ο οδηγός εάν μπορεί να περάσει μέσα από αυτό ή ακόμα και να κινηθεί σε αυτό.

Land-rover-discovery-vision-concept-2Σκληρή δουλειά έχει γίνει από την Jaguar – Land Rover και στον τομέα της ανάπτυξης αυτόνομων οχημάτων, τα οποία θα αναλαμβάνουν δράση όταν το ταξίδι γίνεται βαρετό και κουραστικό, επιτρέποντας στον οδηγό, είτε να συμμετέχει στην οδήγηση, είτε να δουλεύει πάνω σε κάτι άλλο, ή ακόμα και να ξεκουράζεται. Ωστόσο η εταιρία υποστηρίζει πως ένα έξυπνο αυτοκίνητο που θα μπορεί να κινείται αυτόνομα, δε θα πρέπει να στερεί τη χαρά της οδήγησης από τον οδηγό. Για αυτό το λόγο η βρετανική φίρμα ανέπτυξε ένα σύστημα, ώστε ο οδηγός να μπορεί να χειρίζεται το αυτοκίνητο μέσω τηλεχειρισμού. Το σύστημα All-Terrain Progress Control, επιτρέπει ημιαυτόνομη οδήγηση εκτός δρόμου με χαμηλές ταχύτητες. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα cruise control σύστημα για κίνηση σε όλες τις επιφάνειες με την ταχύτητα που έχει επιλέξει ο οδηγός. Το σύστημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον οδηγό εντός ή εκτός του οχήματος, όπου θα κινεί το αυτοκίνητο μέσω του συστήματος Remote Control με τη βοήθεια tablet ή smartphone. Για όσους βέβαια αναρωτιούνται για ποιο λόγο είναι το συγκεκριμένο σύστημα χρήσιμο; Την απάντηση θα τη βρουν σκεπτόμενοι το παρκάρισμα σε μικρούς χώρους.

Η εμπλοκή της Jaguar – Land Rover στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων έχει μεγάλη ιστορία η οποία μπορεί να μας πάει σχεδόν 20 χρόνια πίσω, όταν για πρώτη φορά η βρετανική φίρμα εφοδίασε με Adaptive Cruise Control την XK το 1996. Στόχος της εταιρίας από την έρευνα της στον συγκεκριμένο τομέα, είναι η μείωση των λαθών του ανθρώπινου παράγοντα κατά την οδήγηση, αφού το 99% των ατυχημάτων προκαλούνται από λάθος του οδηγού. Για το μέλλον η εταιρία έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των ατυχημάτων στο απόλυτο 0. Η επίτευξη του στόχου περιλαμβάνει την περαιτέρω εξέλιξη των συστημάτων χωρίς ωστόσο η λειτουργία τους να θυμίζει ρομποτική διαδικασία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Dr. Epplem το πρώτο “έξυπνο” όχημα θα γίνει πραγματικότητα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Land-rover-discovery-vision-concept-3Αφήνοντας τα μελλοντικά σχέδια και τους στόχους της Jaguar-Land Rover, θα αναφερθούμε σε ένα νέο σύστημα, το οποίο έχει εγκατασταθεί στο Discovery Vision Concept, το Radical Human Machine Interface, το οποίο λειτουργεί μέσω του Smart Glass και βρίσκεται σε όλα τα γυάλινα σημεία, όπως στα παράθυρα, στο παρμπρίζ, στην ηλιοροφή, αλλά και στο Heads-Up Display. Οι λειτουργίες του είναι πολλές, όπως η εμφάνιση φωτογραφιών από κάμερες που βρίσκονται στο αυτοκίνητο, η εμφάνιση πληροφοριών για το αυτοκίνητο, τα αξιοθέατα και η εμφάνιση της σελίδας του Wikipedia, η οποία προσφέρει όλες τις πληροφορίες για τα σημαντικά κτίρια που βρίσκονται κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Το Human Machine Interface, θα είναι εύκολο στη χρήση του, αφού ο τρόπος λειτουργίας του υιοθετείται από τα smartphone και τα tablet. Οι άνθρωποι της Jaguar-Land Rover πιστεύουν πως όλα τα αυτοκίνητα θα στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση μειώνοντας τους διακόπτες και τα κουμπιά στο εσωτερικό τους, προσθέτοντας μια επιφάνεια αφής μέσα από την οποία θα διαχειρίζονται οι επιβάτες τα διάφορα συστήματα. Εξάλλου μη ξεχνάμε πως δύο μοντέλα της εταιρίας, το Range Rover και το Range Rover Sport, ήδη έχουν μειώσει τον αριθμό των κουμπιών στο εσωτερικό κατά 50%. 

Land-rover-discovery-vision-concept-6Η Jaguar – Land Rover, προσπαθώντας να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες του ΗΜΙ, έχει προσθέσει τη δυνατότητα χρήσης φωνητικών εντολών και χειροκίνητων κινήσεων, έτσι ώστε να εκτελούνται διάφορες ενέργειες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των θυρών, οι οποίες δε διαθέτουν χειρολαβές, αφού ανοίγουν όταν οι επιβάτες χρησιμοποιήσουν την αντίστοιχη χειρονομία. Ωστόσο οι κινήσεις των χεριών και των δακτύλων που αναγνωρίζονται είναι συγκεκριμένες, ώστε να αποφευχθούν οι λανθασμένες ενέργειες.

Όλα τα προηγούμενα συστήματα έχουν ως στόχο τη διευκόλυνση στην κίνηση, την απόλαυση της οδήγησης, αλλά και την ασφάλεια. Ίσως το πιο ενδιαφέρον τεχνολογικό σύστημα που έχει εγκατασταθεί στο Discovery Vision Concept, είναι το Transparent Bonnet. Η καινοτομία αυτή αφορά την απεικόνιση του δρόμου και των λοιπών επιφανειών πάνω στις οποίες βρίσκεται το αυτοκίνητο, στο Heads-Up Display που βρίσκεται στο παρμπρίζ. Πως λειτουργεί; Μία σειρά από κάμερες, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί κάτω από την εμπρός γρίλια, καταγράφουν σε βίντεο την απεικόνιση του εδάφους, η οποία στη συνέχεια αναπαράγεται στο HUD. Το πλεονέκτημα της χρήσης Transparent Bonnet είναι η πλήρης επίγνωση της θέσης του αυτοκινήτου στο δρόμο, καθώς και της κατεύθυνσης που έχουν στραφεί οι τροχοί. Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την οδήγηση σε πίστα από τα μοντέλα της Jaguar, όπου θα εμφανίζεται και η αγωνιστική γραμμή για τη διευκόλυνση του οδηγού.

Land-rover-discovery-vision-concept-8Ολοκληρώνοντας την ανάλυση των νέων τεχνολογιών που θα εισαγάγει η Jaguar – Land Rover, θα αναφερθούμε σε ένα ακόμη σύστημα που λειτουργεί με laser, το Laser Referencing. Μέσω αυτού του συστήματος, ο οδηγός θα μπορεί να δημιουργεί εικόνες στο οδόστρωμα, με τις οποίες θα επικοινωνεί με τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Κλασικό παράδειγμα για την επεξήγηση της λειτουργίας του συστήματος αυτού, είναι η εμφάνιση του προειδοποιητικού τριγώνου σε περίπτωση στάσης από βλάβη, αλλά και η εμφάνιση του αντίστοιχου συμβόλου για την κίνηση σε ομίχλη. Τέλος, το σύστημα αυτό βοηθά τον οδηγό να εκτιμά και τους χώρους στάθμευσης, ώστε να γνωρίζει εάν μπορεί να παρκάρει ή όχι.

Εκτός βέβαια από το πολύ ικανό τμήμα έρευνας και τεχνολογίας, η Jaguar – Land Rover διαθέτει έναν εξαιρετικό σχεδιαστή, τον υπεύθυνο σχεδιασμού Gerry McGovern. Στο συγκεκριμένο κύριο οφείλεται η επιλογή του δέρματος αλλά και του ξύλου, που έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό του Discovery Vision Concept. Γιατί σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη πληροφορία; Πολύ απλά διότι ο McGovern, έχει καταφέρει να συνδυάσει την πολυτέλεια με την πρακτικότητα, την οποία προσφέρει το συγκεκριμένο μοντέλο. 

land-rover-Discovery_Vision_Concept_1Παρά το γεγονός της πολυτελούς πλευράς του Discovery Vision Concept, και γενικότερα των μοντέλων της εταιρίας, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για τους παγκόσμιους πρωτοπόρους στην κίνηση εκτός δρόμου. Έτσι η επιλογή του δέρματος που προσφέρει την ανάλογη πολυτέλεια, δεν αρκεί εάν αυτό δεν είναι αδιάβροχο και δε μπορεί να καθαριστεί εύκολα, όπως ακριβώς συμβαίνει με το Foglizzo leather, το οποίο χρησιμοποιείται στο εσωτερικό του concept μοντέλου. Όσον αφορά στο ξύλο στο οποίο αναφερθήκαμε, αποτελεί μία εκπληκτικά πρακτική λύση, ώστε να αντικαταστήσει τα πατάκια, αφού και το ασυνήθιστο λεπτό φύλλο ξύλου που χρησιμοποιήθηκε, καθαρίζεται πιο εύκολα.

Το Discovery Vision Concept, θα είναι ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της Jaguar-Land Rover στην έκθεση της Νέας Υόρκης, η οποία άνοιξε τις πύλες για το κοινό στις 18 Απριλίου και όσοι φίλοι μας βρίσκονται εκεί προλαβαίνουν να το δουν από κοντά μέχρι τις 27 του μήνα όπου και διαρκεί.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας