Η πολυτέλεια του Hyundai Azera

ByXenofwntas

07/01/2014

Το νέο Azera αποτελεί μια προηγμένη προσέγγιση στο παραδοσιακό κομμάτι των premium sedan, παρέχοντας ένα ισχυρό, αλλά οικονομικό κινητήρα, συναισθηματική σχεδίαση και πολυτελή χαρακτηριστικά συνδυασμένα με την πάγια αξία της Hyundai. Το Azera συνεχίζει να προσφέρει στους πελάτες του τα υψηλότερα επίπεδα πολυτέλειας, απόδοσης και αποτελεσματικότητας, συνδυασμένα σε ένα καινοτόμο σχεδιασμό. Έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε να προσφέρει ακόμα περισσότερες επιλογές, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις απαιτήσεις όλων των πελατών. Προσφέρει σημαντικά νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις σε αυτό το βραβευμένο μοντέλο, οι πωλήσεις του οποίου έχουν σημειώσει άλμα της τάξεως του 34% τη χρονιά που πέρασε.

Ο σχεδιασμός του Azera είναι εμπνευσμένος από τους μηχανικούς αεροπλάνων. Το εξωτερικό του είναι μακρύ, ελαφρύ και χαμηλωμένο. Το μπροστινό τμήμα είναι αρκετά άγριο με μια ισχυρή χρωμιομένη μάσκα και διαθέσιμους προβολείς HID με ενσωματωμένες λεπτομέρειες ακριβείας, με τα πίσω LED φώτα να το περιτυλίγουν. Όλο αυτό συμπληρώνεται με τη μεγάλη διάμετρο των τροχών πολλαπλών ακτινών κράμματος αλουμινίου μεγέθους 18’’ με διαστάσεις 245/45 στο στάνταρ εξοπλισμό και προαιρετικά 19’’ με διαστάσεις 245/40.

Το Azera προσφέρει πολυτελή στοιχεία τα οποία ανταγωνίζονται τις καλύτερες μάρκες των premium αυτοκινήτων. Το Azera στηρίζεται σε ένα μεταξόνιο 2,84 μέτρων, με το συνολικό μήκος να είναι 4,90 μέτρα και πλάτος 1,86. Αυτές οι εξωτερικές διαστάσεις το ταξινομούν μεταξύ των Sonata και Genesis. Διαθέτει ευρύχωρη καμπίνα με μεγάλους χώρους για τα πόδια των επιβατών κάτι που δείχνει την άνεση στο εσωτερικό του. Η Hyundai επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε άλλα εσωτερικά στοιχεία, όπως η προαιρετική πανοραμική ηλιοροφή, η οποία επιτρέπει περισσότερο φυσικό φως στην καμπίνα και άλλες 3D λεπτομέρειες με ανθρακονήματα. 

Το τιμόνι του Azera ενισχύεται με καλύτερη δυναμική αίσθησης και ακρίβειας. Εφοδιάζεται με γόνατα MacPherson στην εμπρός ανάρτηση, ελατήρια και μπροστινή μπάρα σταθερότητας 24 χιλιοστών. Η ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση επιτρέπει την ακριβή γεωμετρία για μια βόλτα με premium αίσθηση, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ευελιξία. Η ακρίβεια της προηγμένης εμπρός και πίσω ανάρτησης ενισχύεται μέσω του Sachs Amplitude Selective Dampers (ASD), επιτρέποντας την ευελιξία σε μικρότερες μετατοπίσεις των αμορτισέρ για βέλτιστη άνεση στα μικρά χτυπήματα. Το ASD προβλέπει τη βελτιωμένη οδηγική άνεση με περισσότερο έλεγχο τόσο του αμαξώματος, όσο και των τροχών, ενώ παράλληλα αυξάνει την άνεση, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τους επιβάτες. 

Το Azera περιλαμβάνει ένα σύστημα Διαχείρισης Ευστάθειας (VSM), το οποίο εποπτεύει τον έλεγχο της ηλεκτρονικής ευστάθειας (ESC) και το ηλεκτρικά μηχανοκίνητο υποβοηθούμενο τιμόνι (MDPS). Το VSM ελέγχει πρώτα την ανεπιθύμητη έλξη σε μια κατεύθυνση που είναι μικρότερης σημασίας, όταν το αυτοκίνητο επιταχύνει ή όταν τα φρένα του αυτοκινήτου βρεθούν σε ολισθηρό οδόστρωμα. Επίσης, το VSM εφαρμόζει την κίνηση του τιμονιού στην επιθυμητή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της έλξης από την αντίθετη κατεύθυνση. Επιπλέον το VSM βοηθάει το όχημα να επανέλθει στην πορεία του στην περίπτωση  αλλαγής λωρίδας ή ελιγμού.

Το Azera διαθέτει επίσης ένα πακέτο πέδησης με δισκόφρενα στους τέσσερις τροχούς, μαζί με ABS συμπεριλαμβανομένης και της υποβοήθησης των φρένων, η οποία παρέχει τη μέγιστη δύναμη της πέδησης όταν ανιχνεύεται κατάσταση πανικού με το οδηγό να μην αντιδρά. Επιπλέον το EBD προσαρμόζει αυτόματα την ισχύ της πέδησης στον εμπρός και πίσω άξονα με βάση το φορτίο του οχήματος. 

Η κομψή εμφάνιση συνεχίζεται και στο εσωτερικό, όπου η Hyundai έχει δημιουργήσει μια αριστοκρατική ατμόσφαιρα, χάρη στο ταμπλό και τον πίνακα οργάνων αφήνοντας μια διαφορετική αίσθηση στον οδηγό και τους επιβάτες. Δεδομένης της λειτουργικότητας και του σχεδιασμού του Azera, η ποιότητα και η άνεση των καθισμάτων είναι εξαιρετικής σημασίας προσφέροντας δερμάτινα καθίσματα στο βασικό εξοπλισμό. Το κάθισμα του οδηγού έχει τη δυνατότητα προσαρμογής 10 θέσεων και των επιβατών 8 αντίστοιχα. Η θέση του οδηγού έχει μια προαιρετική επέκταση στο μαξιλάρι και ένα ολοκληρωμένο σύστημα μνήμης, στον άξονα και τους πλαϊνούς καθρέπτες, ενώ το κλιματιστικό του Azera και ο έλεγχος θερμοκρασίας των καθισμάτων κρατούν τους επιβάτες στην απόλυτη άνεση. Επίσης όλες οι εκδόσεις του μοντέλου θα λάβουν το νέο σύστημα τυφλού σημείου στους καθρέπτες για τον οδηγό.

Με την εισαγωγή του άμεσου ψεκασμού η Hyundai δεν είχε να αυξήσει τη μετατόπιση του V6 κινητήρα για να ασκήσει περισσότερη δύναμη. Η βασική έκδοση του Azera θα είναι με τον V6 κινητήρα άμεσου ψεκασμού χωρητικότητας 3,3 λίτρων, ο οποίος παράγει την καλύτερη ισχύ στην κατηγορία του με τους 88,8 ίππους/λίτρο. Η υψηλή πίεση του κινητήρα αυξάνει την ισχύ και τη ροπή, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων. Ο νέος κινητήρας είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένος από αλουμίνιο, τέσσερις βαλβίδες ανά κύλινδρο, υδρόψυκτα πιστόνια, καδένα χρονισμού για τους κυλίνδρους, CrN Physical Vapor Deposition (PVD) και Dual Continuously Variable Valve Timing (DCVVT). Ο κινητήρας συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων SHIFTRONIC της Hyundai, το οποίο προσφέρει την ομαλή αλλαγή σχέσεων με  τη μετάδοση να γίνεται ιδανικά στον κινητήρα. Ο κινητήρας του Azera διαθέτει Active Eco λειτουργία, η οποία τροποποιεί τη μηχανή και τη μετάδοση ελέγχου για περαιτέρω εξοικονόμηση καυσίμου. Βάση των προαναφερθέντων στοιχείων προκύπτει ότι η κατανάλωση εντός πόλης είναι 14,9 λίτρα/100χλμ, εκτός 9,7 λίτρα/100χλμ και η μέση κατανάλωση αντιστοιχεί σε 12,3 λίτρα/100χλμ.

Στον εξοπλισμό του Azera παρέχεται μια έγχρωμη LCD οθόνη αφής 6’’ για το δορυφορικό ραδιόφωνο, 9 αερόσακοι, κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα τυφλού σημείου στους καθρέπτες, εμπρός θερμαινόμενα καθίσματα, διζωνικός κλιματισμός, Bluetooth, θύρες USB, AUXIN, iPod και ψυχόμενο ντουλαπάκι. 

Επιπλέον θα υπάρξει και μια καινούργια περιορισμένη έκδοση που περιλαμβάνει μια νέα οθόνη 8’’ με σύστημα πλοήγησης, ταμπλό ψηφιακών οργάνων με υπολογιστή ταξιδίου, έγχρωμη οθόνη LCD, αεριζόμενα καθίσματα εμπρός, εξωτερικούς αναδιπλούμενους καθρέπτες, ηχοσύστημα με 14 ηχεία (550 watt) συμπεριλαμβανομένου και ενός subwoofer 8’’ με εξωτερικό ενισχυτή, καλύπτοντας έτσι τις προτιμήσεις των αγοραστών για αυτή την περιορισμένη έκδοση στην κατηγορία του. 

Το Azera επίσης αξιοποιεί την πλατφόρμα της BlueLink προσθέτοντας την Assurance Connected Care, που είναι η κορυφαία στον κλάδο των υπηρεσιών τηλεματικής στα προγράμματα της Hyundai. Το BlueLink είναι μια καινοτόμος τηλεματική λύση, η οποία προσφέρει απρόσκοπτα συνδεσιμότητα για την ασφάλεια, την εξυπηρέτηση και τις δυνατότητες ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Προσφέρεται σε τρία πακέτα Assurance, Essentials και Guidance. Η τηλεματική υπηρεσία περιλαμβάνει αυτόματες ενδείξεις σε περίπτωση σύγκρουσης, ενισχυμένη οδηγική βοήθεια, αυτόματο διαγνωστικό έλεγχο βλάβης, μηνιαία έκθεση κατάστασης του οχήματος και εντός του αυτοκινήτου προγραμματισμό συντήρησης. Πλήρως ανασχεδιασμένη η εφαρμογή έχει ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση και μπορεί να υπερηφανεύεται για τη νέα εμπειρία που παρέχεται στο χρήστη, την ταχύτερη πλοήγηση και τα νέα καινοτόμα χαρακτηριστικά. Οι χρήστες των Google Android και Apple iOS μπορούν να τα κατεβάσουν από τα καταστήματά τους, ενώ επίσης διατίθεται και έκδοση για BlackBerry. Οι υπηρεσίες αυτές είναι στάνταρ στο Azerasedan για τρία ολόκληρα χρόνια στην αμερικάνικη αγορά.  

Το νέο Hyundai Azera αρχικά θα πωλείται σε Αμερική και Ασία, ενώ για την ευρωπαϊκή αγορά δεν υπάρχει καμία πληροφορία. Τέλος, η τιμή του αναμένεται να ξεκινά από 22.800€ για τη βασική έκδοση και από τα 25.600€ για την επετειακή με τον περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων.