Η απάντηση των Ιαπώνων στα τσουνάμι

ByXenofwntas

01/04/2014

fomm-concept-one-1Οι καινοτόμες ιδέες προκύπτουν από την επιθυμία ικανοποίησης διάφορων αναγκών, όπως ο εύκολος τρόπος μετακίνησης. Για τους Ιάπωνες, στη μνήμη των όποιων έχει χαραχτεί βαθιά το τσουνάμι του 2011, η ανάγκη για οτιδήποτε πλωτό θα βοηθούσε στη διαφυγή σε περίπτωση ανάγκης, έχει αρχίσει να γίνεται βασική. Η ικανοποίηση της συγκεκριμένης ανάγκης έχει ως στόχο το παρθενικό δημιούργημα της ιαπωνικής εταιρείας Fomm, το οποίο ονομάζεται Concept One.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, εκτός από το γεγονός ότι είναι το μικρότερο τετραθέσιο ηλεκτροκίνητο που κατασκευάστηκε πότε, διαθέτει ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό. Μπορεί να επιπλεύσει στο νερό. Προσπάθειες για δημιουργία αμφίβιων αυτοκινήτων έχουμε δει και στο παρελθόν, ωστόσο το Concept One δε μπορεί να θεωρηθεί πλήρως αμφίβιο, μιας και έχει την ικανότητα να κινείται μόνο στην επιφάνεια του νερού, χάρη σε μία γεννήτρια νερού, η οποία έχει εγκατασταθεί σε αυτό.

fomm-concept-one-2Οι μικρές του διαστάσεις, 2,5 μέτρα μήκος, περίπου 1,3 μέτρα πλάτος και 1,55 μέτρα ύψος δικαιολογούν και το μικρός του βάρος, το οποίο δε ξεπερνά τα 460 κιλά. Η κίνηση στους εμπρός τροχούς δίνεται από δύο ηλεκτροκινητήρες που έχουν τοποθετηθεί στον εμπρός άξονα και ο καθένας παράγει ισχύ 5kW, ενώ η μέγιστη ροπή φτάνει τα 28,3 κιλά. Το εσωτερικό ναι μεν έχει τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου, αλλά ο οδηγός χειρίζεται το όχημα μέσω ενός τιμονιού, ίδιου με αυτό των μοτοσυκλετών.

Τέλος, τόσο το όνομα, όσο και η εμφάνιση κάνουν εύκολα κατανοητό το γεγονός ότι  το Concept One της Fomm βρίσκεται ακόμα αρκετά μακριά από την είσοδο του στην παραγωγή. Παρά ταύτα, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο-αμφίβιο μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για κάποιον που θα βρεθεί τη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας