P90136079Η νέα BMW i παρουσιάζει την πρώτη σειρά μαζικής παραγωγής της BMW που οδηγείται με ηλεκτρική ενέργεια, προαναγγέλλοντας έτσι την απαρχή μιας νέας εποχής στην ηλεκτροκίνηση.

Η επαναστατική σχεδίαση του οχήματος, συνδυάζει τις καινοτομίες της τεχνολογίας κλέβοντας κάτι από τις εκδόσεις του μέλλοντος, κάνοντας με αυτό τον τρόπο ευχάριστη την οδήγηση, όταν κάθεται κάποιος στο τιμόνι μιας BMW i. Όλα αυτά καθιστούν κάτι παραπάνω από σίγουρη τη βιωσιμότητά του νέου μοντέλου της γερμανικής εταιρείας. Η σχεδίαση που βασίζεται στην υπογραφή της BMW i παρέχει πιστή απεικόνιση της σπορ ικανότητας και της αποτελεσματικότητας, με διακριτικές ωστόσο αναλογίες.

Η BMW i3 αποτελεί μια ασυμβίβαστη αλλά και ταυτόχρονα ελκυστική λύση για τις προσωπικές απαιτήσεις μετακίνησης, τόσο του παρόντος, όσο και του μέλλοντος για τις αστικές περιοχές. Είναι ειδικά σχεδιασμένη  να κινείται με ηλεκτρική ενέργεια, κοινώς χωρίς εκπομπές ρίπων, με την Life Drive αρχιτεκτονική και την eDrive τεχνολογία κίνησης. Η γνωστή από τα παλιά πίσω κίνηση καθώς και η επαναστατική ελαφριά σχεδίαση ενισχύουν την τέλεια ισορροπία του αμαξώματος.

Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά στην όψη της είναι η ελαφρότητα, οι μεγάλες επιφάνειες των παραθύρων, μαζί με τους μικρούς προβολείς, συμπεριλαμβανομένης της μάσκας της BMW. Τα ανθρακονήμματα είναι κατά το 1/3 λιγότερα από αυτά της BMW 118d (Παγκόσμιο Πράσινο Αυτοκίνητο του 2008). Σαν εξτρά επιλογή υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιαστεί είτε με προβολείς και πίσω φώτα LED σε σχήμα U, είτε με ενσωματωμένα τα φώτα στην πίσω πόρτα.

Η τεχνολογία κινητήρων και το σασί σε περίπτωση ατυχήματος ενσωματώνονται στη μονάδα σκληρού δίσκου αλουμινίου. Το απόβαρο είναι 1.195 κιλά και σε συνδυασμό με το χαμηλό κέντρο βάρους, η κατανομή του είναι απόλυτα ακριβής, ενώ ο κύκλος περιστροφής του αμαξώματος είναι 9,86 μέτρα. Τόσο ο εμπρός, όσο και ο πίσω άξονας εξοπλίζονται με γόνατα MacPherson. Ο σύγχρονος υβριδικός ηλεκτροκινητήρας που κατασκευάστηκε ειδικά για την i3 έχει μέγιστη ισχύ 170 ίππους και η μέγιστη ροπή να φτάνει τα 25,3 κιλά. Η επιτάχυνση 0-100 γίνεται στα 7,2” και η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150χλμ/ώρα. Επιπλέον του ηλεκτροκινητήρα, υπάρχει ένας 2λιτρος πετρελαιοκινητήρας, ο οποίος δίνει περαιτέρω αυτονομία 300 χιλιομέτρων.

P90136095Το εσωτερικό του είναι ευρύχωρο με τέσσερις θέσεις, με ελαφρώς υπερυψωμένη τη θέση των καθισμάτων και η διαφορετική πινελιά είναι το αντίθετο άνοιγμα πορτών.  Ο χώρος αποσκευών ξεκινά από τα  260 και φτάνει μέχρι τα 1.100 λίτρα. Είναι σχεδιασμένο με σαφή έμφαση στην άνεση και τη λειτουργικότητα,  φτιαγμένο από ίνες άνθρακα με ενισχυμένο πλαστικό και διαθέτει μεγάλη αναλογία από ανακυκλωμένα υλικά. Η οθόνη ενδείξεων του αυτοκινήτου που είναι πίσω από το τιμόνι είναι φωτεινή και ευδιάκριτη, καθώς επίσης και η οθόνη ελέγχου που δεσπόζει στη μέση του ταμπλό.

Η κατανάλωση ενέργειας είναι 12,9 κιλοβατώρες στον ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών, αποδοτικότερη από κάθε ανταγωνιστή. Η τεχνολογία της BMW, Efficient Dynamics, βελτιώνει κατά πολύ τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, όπως η επαναφόρτιση της μπαταρίας μέσω του πατήματος των φρένων, το ecoproκαι το ecopro+ mode. Η αυτονομία του ηλεκτροκινητήρα φτάνει τα 160 χιλιόμετρα ενώ όταν χρησιμοποιείται το ecoproή το ecopro+ mode, διανύει παραπάνω 20 χιλιόμετρα.

Η υψηλής απόδοσης  μπαταρία ιόντων λιθίου είναι επαναφορτιζόμενη, είτε σε οικιακή πρίζα, είτε σε BMW i Wallbox (προς το παρόν μόνο στη Γερμανία), είτε σε κάποιο δημόσιο σταθμό φόρτισης, όπου παρέχεται προαιρετικά μια κάρτα από τη BMW που δίνει τη δυνατότητα χωρίς μετρητά να επαναφορτιστεί το αυτοκίνητο.

Το BMW Connected Drive συμπεριλαμβάνεται στα standard του αυτοκινήτου και δίνει τη δυνατότητα συνδεσιμότητας μέσω μιας κάρτας sim η οποία τοποθετείται στην κατάλληλη υποδοχή. Διαθέτει επίσης τη δυνατότητα ευφυούς και έκτακτης κλήσης ανάγκης (μέσω των τηλεπικοινωνιών της εταιρείας).

P90136080Το νέο μοντέλο i3 προσφέρεται σε τέσσερις εκδόσεις εξοπλισμού: atelier, loft, lodge και suite. Στο βασικό εξοπλισμό του αμαξώματος προσφέρεται η τεχνολογία iDrive, ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι, DSC (δυναμικός έλεγχος ευστάθειας), tractioncontrol, κουμπί start&stop, cruise control, αισθητήρες παρκαρίσματος με κάμερα οπισθοπορείας, GPS, αναγνώριση πεζών, προειδοποίηση σύγκρουσης, θύρες AUXin, USB, hands-free για τη χρήση κινητού τηλεφώνου, a/c, δερμάτινο τιμόνι, φώτα ημέρας LED, αισθητήρες παρκαρίσματος, ζάντες αλουμινίου 19” και καλώδιο φόρτισης για την οικιακή πρίζα.

Στον προαιρετικό εξοπλισμό είναι το σύστημα υποβοήθησης οδήγησης (driving assistan tplus), αισθητήρας βροχής, αντιθαμβωτικός μεσαίος καθρέφτης και επίσης διατίθενται onlineπληροφορίες μέσω της εταιρείας για διασκέδαση, και άλλες πληροφορίες για τις BMW i, προς το παρόν μόνο στη Γερμανία.

Τέλος, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία, η παραγωγή των ανθρακονημάτων γίνεται στο Moses Lake των ΗΠΑ και η τελική συναρμολόγηση του γίνεται εξ ολοκλήρου στο εργοστάσιο της BMW στη Λειψία, από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.