Η Land Rover σκοπεύει να γιορτάσει τα 25α γενέθλια του επιτυχημένου μοντέλου της, Discovery, λανσάροντας μία ειδική έκδοσή του. Ο χαρακτηρισμός επιτυχημένος είναι βασισμένος στα περισσότερα από 1.000.000 Discovery τα οποία έχει πουλήσει η βρετανική φίρμα τα τελευταία 25 χρόνια. Έχοντας την ονομασία Discovery XXV Special Edition, με τους λατινικούς χαρακτήρες να παραπέμπουν στη διάρκεια ζωής του, η νέα ειδική περιορισμένη έκδοση θα διαθέτει βελτιωμένη εξωτερική εμφάνιση και αλλαγές στον εσωτερικό διάκοσμο.

Οι χρωματισμοί που επελέγησαν για να συνοδεύουν το επετειακό μοντέλο είναι τέσσερις, το Causeway Grey, το Santorini Black, το Fuji White και το Indus Silver. Διαφοροποιήσεις στο χρωματισμό, σε σχέση με το υπόλοιπο αμάξωμα, παρατηρούνται στο περίγραμμα της γρίλιας του εμπρός προφυλακτήρα και στα πλαστικά καπάκια των εξωτερικών καθρεπτών, τα οποία θα βαφτούν με το χρώμα Narvik Black, ενώ για τη γρίλια και τους αεραγωγούς που βρίσκονται στα φτερά, δίπλα από τους θόλους των τροχών, θα χρησιμοποιηθεί το Dark Atlas. Στο εξωτερικό προστέθηκε η μεταλλική επένδυση του προφυλακτήρα, οι κατά μήκος της οροφής μπάρες, αλλά και οι χειρολαβές των θυρών στο χρώμα του αμαξώματος. Τέλος, στις εμπρός πόρτες θα τοποθετηθεί το σήμα “XXV” όπως και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, ενώ για τη συγκεκριμένη έκδοση θα χρησιμοποιηθούν νέες ζάντες αλουμινίου 20” βαμμένες με ένα απαλό ασημί.

Στο εσωτερικό, το οποίο βασίζεται στην έκδοση HSE luxury, οι αλλαγές στοχεύουν στην πολυτέλεια. Δέρμα Windsor χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση στο επάνω μέρος των θυρών και στην περιοχή όπου βρίσκονται τα όργανα ελέγχου του κινητήρα. Για όλο το υπόλοιπο εσωτερικό προσφέρονται τρεις επιλογές δέρματος, το ebony, το cirrus και ένας συνδυασμός των δύο. Άλλα σημεία που δέχθηκαν μετατροπές είναι το ξύλινο τιμόνι με τη δερμάτινη επένδυση, ενώ σε αρκετά σημεία του υπάρχει η ονομασία της έκδοσης XXV.

Η μοναδική επιλογή κινητήρα που θα δοθεί από την Land Rover είναι ο SDV6 turbo-diesel κινητήρας χωρητικότητας 3 λίτρων, απόδοσης 252 ίππων. Το 0-100 γίνεται σε 8,8”, ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 180 χλμ/ώρα. Το ίδιο ισχύει και για την κατανάλωση καυσίμου, η οποία ανέρχεται στα 6,6 λίτρα/100 χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων είναι 213 γρ/χλμ.

Το γεγονός ότι πρόκειται για μία ειδική επετειακή έκδοση με περιορισμένη παραγωγή, είναι ενδεικτικό για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τη σχεδόν ίδια έκδοση του HSE luxury. Η τιμή του XXV στη Μεγάλη Βρετανία υπολογίζεται ότι θα ξεκινά από τα 77.000€, δηλαδή τουλάχιστον 4.500€ περισσότερα, από την έκδοση HSE luxury. Βέβαια για τους λάτρεις της Land Rover και του έχοντες, το XXV Special Edition σίγουρα θα αποτελέσει μία δελεαστική πρόταση.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας