Δύο Γερμανίδες με αντοχές

ByXenofwntas

12/03/2014

porsche-919-rsr-1Εδώ και ένα χρόνο περίπου, η Porsche είχε δηλώσει πως δεν ενδιαφερόταν να συμμετάσχει στη Formula 1, αλλά η επιστροφή της στους αγώνες αντοχής και στην κατηγορία των πρωτοτύπων ήταν αντικείμενο πάνω στο οποίο δούλευε. Με την εξέλιξη δύο αυτοκινήτων για δύο διαφορετικές κατηγορίες, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα συμμετάσχει το 2014 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, το WEC.

Όσον αφορά στα πρωτότυπα, η Porsche εξέλιξε το μοντέλο 919 Hybrid, αποτελώντας πλέον το πιο πολύπλοκο αγωνιστικό όχημα της εταιρείας. Οι αλλαγές στους κανονισμούς, αλλά και η αξιολόγηση των οχημάτων μέσω της ενεργειακής αποδοτικότητας, ανάγκασαν τους Γερμανούς μηχανικούς να στραφούν στην χρήση ενός μικρού υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα, ο οποίος συνδυάζεται με δύο διαφορετικά συστήματα ανάκτησης ενέργειας.

porsche-919-rsr-3Ο κινητήρας που χρησιμοποιήθηκε για το νέο 919 Hybrid είναι 4κύλινδρος χωρητικότητας 2 λίτρων χαμηλού βάρους, με το μέγιστο αριθμό στροφών να φτάνει τις 9.000 σ.α.λ. Η Porsche διαθέτοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία για τα υβριδικά συστήματα, μέσα από τη δημιουργία και την εξέλιξη των 911 GT3 R Hybrid και της γνωστής 918 Spyder, κατάφερε να συνδυάσει τον παραπάνω κινητήρα με δύο διαφορετικά συστήματα ανάκτησης ενέργειας, όπου το ένα έχει ως κύρια πηγή την εκμετάλλευση της θερμότητας, που παράγεται από τον κινητήρα και το δεύτερο την εκμετάλλευση της κινητικής ενέργειας. Εάν εμβαθύνουμε περισσότερο θα δούμε πως υπάρχουν δύο ηλεκτρικά συστήματα ενέργειας, με το ένα να λειτουργεί χάρη στα καυσαέρια που εξάγονται από την εξάτμιση, μετατρέποντας τη θερμότητα σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ το άλλο μετατρέπει την κινητική ενέργεια κατά το φρενάρισμα σε ηλεκτρική. Και τα δύο αποθηκεύουν την ενέργεια σε μία σειρά από εξελιγμένες μπαταρίες λιθίου, ώστε να τη χρησιμοποιεί ο οδηγός όποτε κριθεί αναγκαίο.

Η συνολική ενέργεια που μπορεί να αποθηκευτεί είναι 8 MJ, αριθμός ο οποίος επηρεάζει και τη συνολική ποσότητα καυσίμου που επιτρέπεται να καταναλώνει το όχημα ανά γύρο σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Το όφελος από τη χρήση των δυο συστημάτων δεν προέρχεται μόνο από την ενέργεια, καθώς ο κινητήρας μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς, ενώ η ενέργεια των μπαταριών μεταφέρεται στους εμπρός. Επίσης θα διαθέτει ένα σύστημα προσωρινής τετρακίνησης, γεγονός που το βοηθά να έχει καλύτερο κράτημα.

porsche-919-rsr-2Με την Porsche να φημίζεται για τα χαμηλού βάρους αυτοκίνητα παραγωγής, σίγουρα αυτό δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την εξέλιξη του μοντέλου της για την κατηγορία LMP1. Παρά τη χρήση αρκετών νέων τεχνολογικών συστημάτων, οι μηχανικοί της γερμανικής εταιρείας, κατάφεραν να κρατήσουν το βάρος σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μη ξεπερνώντας τα 870 κιλά. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου είναι η χρήση ανθρακονημάτων για τη δημιουργία του σασί, το οποίο προσφέρει υψηλό βαθμό ακαμψίας και ασφάλειας. Εκτός από τη μείωση του βάρους, σημαντικό ρόλο έπαιξε το σασί στην τοποθέτηση των τροχών, ώστε να μπορεί το όχημα να λάβει την καλύτερη απόδοση των ελαστικών, τα οποία μίκρυναν σε φάρδος σε σχέση με πέρυσι κατά 2”.

Ωστόσο το ελαφρύτερο πλέον αμάξωμα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ταχύτητες, τις οποίες μπορούν να αναπτύξουν τα συγκεκριμένα αγωνιστικά οχήματα, δημιουργούν τις αντίστοιχες ανάγκες κάθετης δύναμης. Οι 2.000 ώρες κατά τις οποίες βρέθηκε η 911 Hybrid στην αεροδυναμική σήραγγα, επέτρεψαν στους ανθρώπους της Porsche να εξελίξουν τα αεροδυναμικά βοηθήματα του νέου τους αγωνιστικού με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνονται τα απαραίτητα επίπεδα κάθετης δύναμης για της στροφές, να ψύχονται κατάλληλα τα μηχανικά μέρη του οχήματος, ενώ ταυτόχρονα να μειώνεται η αντίσταση του αέρα για καλύτερη επίδοση στις ευθείες.

porsche-919-rsr-6Για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση όλων των παραπάνω, ο οδηγός διαθέτει ένα ασφαλές και λειτουργικό cockpit, το οποίο ειδικά σε αγώνες όπως αυτός του Le Mans παίζει σημαντικό ρόλο. Χάρη στους νέους κανονισμούς, η θέση του οδηγού βρίσκεται ψηλότερα τοποθετημένη, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να έχουν καλύτερη θέα και επίγνωση των όσων γίνονται γύρω τους. Όσον αφορά στις νυχτερινές ώρες οδήγησης, την καλύτερη δυνατή ορατότητα θα προσφέρουν στους οδηγούς της 911 Hybrid τα LED φωτιστικά σώματα τεσσάρων σημείων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την Porsche.

Το συγκεκριμένο project ξεκίνησε από το μηδέν για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία το 2011 και έπειτα από τρία χρόνια είναι έτοιμο να μπει στις πίστες, με το ντεμπούτο του να έχει προγραμματιστεί στη Μεγάλη Βρετανία στην πίστα του Silverstone στις 20 Απριλίου. Οι άνθρωποι της Porsche είναι σίγουροι πως μέσα από τη συμμετοχή τους στη μεγαλύτερη κατηγορία αγώνων αντοχής θα μπορέσουν να εξελίξουν συστήματα, τα οποία θα αποτελέσουν το μέλλον των αυτοκινήτων παραγωγή.

porsche-919-rsr-4Εκτός όμως από την κατηγορία LMP1, η Porsche έχει μεγάλη ιστορία και στην κατηγορία GT. Με την κατάκτηση των δύο πρώτων θέσεων στον 24ωρο αγώνα του Le Mans πέρυσι, η γερμανική εταιρεία απέδειξε πως το αγωνιστικό της όχημα, η 911 RSR, είναι πανίσχυρο, αποτελώντας δύσκολο αντίπαλο για τις υπόλοιπες ομάδες. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για φέτος, αφού με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις, η Porsche κατάφερε να πάρει τη νίκη στον 24ωρο αγώνα στη Daytona, όπου και ξεκίνησε η φετινή σεζόν για την κατηγορία GT.

Ξεκινώντας από το εξωτερικό, η 911 RSR διαθέτει μια μεγάλη εισαγωγή αέρα για τη ψύξη του κινητήρα, το οποίο λειτουργεί πιο αποδοτικά από εκείνο που διέθετε το προηγούμενο μοντέλο, ενώ αλλαγές έγιναν και στους θόλους των τροχών. Σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση χρόνου θα παίξει και ο νέος τρόπος δημιουργίας των τμημάτων της εξωτερικής εμφάνισης. Στο εσωτερικό, έχουν τοποθετηθεί ετικέτες που αντανακλούν το φως στους διάφορους διακόπτες, κάνοντας πιο εύκολη την επιλογή τους κατά τη νυχτερινή οδήγηση, ενώ ταυτόχρονα έχουν τοποθετηθεί φώτα πολύ χαμηλά στο εμπρός μέρος, προκειμένου να έχουν οι οδηγοί καλύτερη ορατότητα κατά το πέρασμα τους από τις στροφές. Τέλος, έχει αλλάξει και η θέση αρκετών διακοπτών πάνω στο τιμόνι, το οποίο εξελίχθηκε με τη βοήθεια των οδηγών της.

porsche-919-rsr-5Όσον αφορά στο μηχανικό σύνολο, ο κινητήρας έχει μείνει ίδιος με τον περσινό, με τη μέγιστη απόδοση να βρίσκεται σταθερά στους 470 ίππους. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες λεπτομέρειες οι οποίες έχουν αλλάξει, όπως η γεωμετρία του φίλτρου αέρος, η οποία μειώνει και την επιρροή της εισαγωγής ακάθαρτου αέρα στην απόδοση του κινητήρα. Η κίνηση στους τροχούς δίνεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου 6 σχέσεων, με την επιλογή να γίνεται από τα paddles πίσω από το τιμόνι, το οποίο εξέλιξε η Porsche Motorsport.

Σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις της 911 RSR παίζει το βάρος και η κατανομή του. Το κέντρο βάρους έχει κατέβει χαμηλότερα, βελτιώνοντας την ισορροπία και κατ’ επέκταση τη σταθερότητα του αμαξώματος. Η χρήση ανθρακονημάτων είναι το χαρακτηριστικό που βοήθησε στις παραπάνω αλλαγές, αφού πλέον τα περισσότερα τμήματα είναι φτιαγμένα από αυτό. Ύστερα από την νίκη στην Daytona που δικαίωσε τις αλλαγές των μηχανικών, όλοι περιμένουν το ίδιο αποτέλεσμα και στο Le Mans, ώστε να επιβεβαιωθεί η άποψη που υποστήριξαν και οι οδηγοί της ομάδας, πως η συγκεκριμένη 911 είναι η καλύτερη που δημιουργήθηκε έως τώρα.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας