Η κακοκαιρία έκανε την εμφάνισή της στα βόρεια της χώρας όπου ήδη χιονίζει και όσο περνάνε οι ώρες τα χιόνια θα κατέβουν και νοτιότερα. Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να έχουμε μια ασφαλή οδήγηση στο χιόνι;

Καταρχάς η καλύτερη λύση είναι να είμαστε μπροστά σ’ ένα τζάκι και να το απολαμβάνουμε βλέποντάς το να πέφτει. Αν όμως χρειαστεί να κινηθούμε, καλό είναι να το κάνουμε μόνο αν είναι ανάγκη τουλάχιστον την ώρα των ισχυρών χιονοπτώσεων.

Πριν ξεκινήσουμε λοιπόν πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξουμε τα ελαστικά, τους υαλοκαθαριστήρες, το αντιψυκτικό υγρό και φυσικά να έχουμε γεμάτο το ρεζερβουάρ για πάν ενδεχόμενο. Φυσικά πάντα μαζί μας στο Πορτ παγκάζ να έχουμε τις αλυσίδες, γάντια, μπουφάν, φακό, καλώδια μπαταρίας, και ένα μικρό φτυάρι.

Ξεκινώντας το αυτοκίνητο και έχοντας μαζί μας κινητό τηλέφωνο και φορτιστή αυτοκινήτου ενημερώνουμε κάποιον δικό μας να γνωρίζει που θα βρισκόμαστε και ρυθμίζουμε το καλοριφέρ στην κατάλληλη θερμοκρασία για να μη θολώνουν τα τζάμια και να μην κρυώνουμε.

Στη διαδρομή έχουμε πάντα τα φώτα αναμμένα οδηγώντας με μικρές ταχύτητες μέχρι 40 χλμ/ώρα, γιατί το αυτοκίνητο δεν έχει πρόσφυση ιδίως σε πατημένο από άλλα αυτοκίνητα χιόνι. Αν χρειαστεί να βάλουμε αλυσίδες στη διάρκεια της διαδρομής μας σταματάμε στην άκρη και τις τοποθετούμε πάντα στους κινητήριους τροχούς του οχήματος. Μπροστά αν είναι προσθιοκίνητο, πίσω αν είναι πισωκίνητο και στα τετρακίνητα τις τοποθετούμε μπροστά λόγω μεγαλύτερης δύναμης.

Μεγάλη προσοχή κυρίως τις βραδινές ώρες όπου δημιουργείται ο λεγόμενος “μαύρος πάγος” ο οποίος είναι και πολύ πιο επικίνδυνος αφού στην ουσία πρόκειται για παγωμένο νερό. Από μακριά ξεγελάει γιατί δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά με αποτέλεσμα όταν πατήσουμε εκεί πάνω να μην έχουν καθόλου πρόσφυση τα ελαστικά του αυτοκινήτου μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο χιόνι ακόμα και με αλυσίδες όταν έχει γίνει πάγος δεν θα σπάσει. Τον πάγο τον σπάνε μόνο ειδικές αλυσίδες και όχι οι απλές που έχουμε όλοι στα αυτοκίνητα μας, γι αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Για μία ακόμη φορά η ψυχραιμία είναι το κύριο συστατικό της αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Ακόμα και να εγκλωβιστούμε δεν υπάρχει λόγος πανικού γιατί σίγουρα δεν θα είμαστε μόνοι μας. 

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε πώς τοποθετούνται οι αλυσίδες στο όχημά μας, αλλά και αν δεν γίνει αυτό μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια, είτε από διερχόμενους οδηγούς, είτε ακόμα και από την οδική βοήθεια.