Ασφαλής οδήγηση στη βροχή

ByXenofwntas

01/03/2014

Car-in-heavy-rain050912Τα τελευταία χρόνια ο καιρός έχει αλλάξει με αποτέλεσμα στην ελληνική επικράτεια να υπάρχουν περισσότερες βροχές. Τις τελευταίες μέρες εξ αιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων δυστυχώς στη Ρόδο κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αφού εγκλωβίστηκαν με τα αυτοκίνητα τους σε ρέματα ή ποτάμια. Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να είμαστε ασφαλείς σε βρεγμένο οδόστρωμα ή την ώρα που βρέχει;

Η απάντηση είναι δύσκολη αφού όταν ο δρόμος έχει 7 χιλιοστά νερό κάθε αυτοκίνητο χάνει τη πρόσφυσή του στο δρόμο όσο φαρδιά και να είναι τα ελαστικά του. Για αυτό το λόγο πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ. Καταρχάς αν δεν είναι απαραίτητο να βρεθούμε στο δρόμο καλύτερα να μείνουμε σπίτι μας απολαμβάνοντας τη βροχή εκ του ασφαλούς. Τώρα αν είναι ανάγκη να κυκλοφορήσουμε πριν μπούμε στο αυτοκίνητο μας επιβάλλεται να ελέγξουμε τα ελαστικά να είναι σε καλή κατάσταση και να έχουν τη σωστή πίεση. Επίσης, οι υαλοκαθαριστήρες να βρίσκονται σε καλή κατάσταση και με το που μπούμε μέσα στο αυτοκίνητο να ρυθμίσουμε τη θέρμανση, ώστε να μην θολώνουν τα τζάμια.

Κατά τη διάρκεια της οδήγησης κρατάμε μεγαλύτερες αποστάσεις επειδή χρειάζεται η τριπλάσια απόσταση να φρενάρουμε από ότι όταν είμαστε σε στεγνό οδόστρωμα και φυσικά οδηγούμε με μικρότερες ταχύτητες. Αν δούμε ότι σε κάποιο σημείο λόγω συσσώρευσης υδάτων το αυτοκίνητο μας δεν υπακούει προσπαθούμε να το επαναφέρουμε με “τσιμπήματα” στο φρένο και όχι με συνεχόμενο πάτημα, γιατί το αυτοκίνητο δεν θα υπακούσει. 

Safe_driving_wet_weather_writeonmotoring_Kelly-Car-CommunityΦυσικά πρέπει να έχουμε πάντα αναμένα τα φώτα για να μας βλέπουν οι άλλοι, να αποφεύγουμε τα λιμνάζοντα ύδατα επειδή δεν ξέρουμε τι θα υπάρχει από κάτω και όταν είναι πολύ έντονη η βροχή και δεν βλέπουμε καλό είναι να σταματάμε στην άκρη του δρόμου, εξάλλου, ούτε είναι ντροπή, ούτε θα γίνει κάτι αν καθυστερήσουμε λίγο να πάμε στον προορισμό μας. Επίσης πρέπει να έχουμε πάντα γεμάτο το ρεζερβουάρ, γιατί δεν ξέρουμε ποτέ τί θα μας τύχει και φυσικά να έχουμε ένα κινητό και φορτιστή αυτοκινήτου για να ενημερώσουμε κάποιον δικό μας στην περίπτωση που βρεθούμε σε μια δύσκολη κατάσταση.

Όλα τα παραπάνω μας δίνουν περισσότερη ασφάλεια όταν είμαστε στον δρόμο αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή επειδή όπως προαναφέραμε δεν υπάρχει καθόλου πρόσφυση του ελαστικού σε βρεγμένο οδόστρωμα και σε συνδυασμό με την πολύ κακή ποιότητα ασφαλτοτάπητα δεν αργούμε να βρεθούμε προ εκπλήξεων. Πάνω από όλα ηρεμούμε και κρατάμε τη ψυχραιμία μας γιατί μόνο με ηρεμία μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε ό,τι μας προκύψει.