Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Κρήτη την περασμένη Τρίτη 19/11/2013 οι δράσεις επιμόρφωσης του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” και του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.), με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων. 

Το νησί της Κρήτης εδώ και καιρό αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα με τα τροχαία ατυχήματα, με τους κυριότερους παράγοντες να είναι η επιθετική συμπεριφορά, οι μεγάλες ταχύτητες και η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση. Εκτός από το Ι.Ο.ΑΣ. και το Ε.Ε.ΣΥ.Μ. σημαντική ήταν η υποστήριξη της Τροχαίας κάθε νομού, βοηθώντας σε όλες τις μετακινήσεις της κινητής μονάδας οδικής ασφάλειας. 

Από τις 8 Νοεμβρίου που ξεκίνησε από το Ηράκλειο η δράση, μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου που έκλεισε στα Χανιά, εκπαιδεύτηκαν πάνω από 20.000 πολίτες στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “AVENUE for Traffic Safety”. Εκτός από τους απλούς πολίτες ιδιαίτερο ενδιαφέρον δόθηκε σε μαθητές σχολείων και στα Σώματα Ασφαλείας. Η δράση αυτή συνδυάστηκε στις 17 Νοεμβρίου που ήταν στα Χανιά, με την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα, δίνοντας το παρόν η Πρόεδρος του Ινστιτούτου κα. Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, η Διευθύντρια του τομέα μεταφορών του UNECE κα. Eva Molnar και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών κος. Μιχάλης Αδαμαντιάδης. 

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη κινητοποίηση των τοπικών οργανισμών και φορέων του νησιού, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα συμβάλλουν όσο μπορούν περισσότερο στο επόμενο διάστημα προκειμένου να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια στην Κρήτη. Εμείς ευχόμαστε να μη μείνουν μόνο στα λόγια, γιατί ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) εδώ και χρόνια αποτελεί έναν από τους οδικούς άξονες με τα περισσότερα τροχαία δυστυχήματα.