citroen-ds3-2Η γαλλική Citroen εξοπλίζει με περισσότερα εξτρά τα δημοφιλή DS3 και DS3 Cabrio με σκοπό την αύξηση των πωλήσεών τους. Τεχνολογικές, μηχανικές αλλά και αισθητικές είναι οι επεμβάσεις που δέχθηκαν τα δύο μικρά μοντέλα των Γάλλων. Μία από τις κυριότερες αλλαγές στο DS3 είναι τα νέα πρωτοποριακά εμπρός φωτιστικά σώματα, ο σχεδιασμός των οποίων είναι εμπνευσμένος από δύο concept μοντέλα της εταιρίας, το Numero 9 και το Wild Rubis. Τα ήδη ελκυστικά DS3 και DS3 Cabrio, χάρη στα νέα φωτιστικά σώματα, που συνδυάζουν λαμπτήρες τεχνολογίας LED και Xenon, θα γίνουν πιο εντυπωσιακά από ποτέ.

Βέβαια η εμφάνιση δεν είναι η μοναδική βελτίωση που συνοδεύει την αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων, αφού η κατανάλωση ενέργειας του φωτισμού έχει μειωθεί κατά 35% στη λειτουργία των φώτων διασταυρώσεως και κατά 75% στη λειτουργία των φώτων πορείας. Σε αντίθεση με τη μειωμένη κατανάλωση, αυξημένη είναι η ζωή των νέων LED λαμπτήρων, οι οποίοι μπορούν να λειτουργούν έως και 20.000 ώρες. Όπως γίνεται σαφές, αυξάνεται και η ορατότητα του οδηγού, αυξάνοντας τα επίπεδα ασφάλειας κατά τη νυχτερινή οδήγηση και όχι μόνο. Στο πίσω μέρος τα φώτα τεχνολογίας LED παραμένουν ίδια αφού το τρισδιάστατο σχέδιο που έχει δημιουργηθεί στο DS3 είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Παρά το γεγονός ότι η ανανέωση των φωτιστικών σωμάτων θα κάνει το DS3 να μοιάζει μοναδικό, η Citroen προσφέρει αρκετές νέες επιλογές, που προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες, έτσι ώστε να μπορούν οι υποψήφιοι αγοραστές να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό DS3. Χαρακτηριστικό είναι η προσεγμένη εργασία των μηχανικών της Citroen που χάραξαν το ταμπλό και άλλα κομμάτια στο εσωτερικό με laser, προσφέροντας καλύτερα ποιότητα υλικών. Η παλέτα των χρωμάτων μεγαλώνει με την προσθήκη του Pearl White, ενώ το DS3 Cabrio θα διατίθεται και στο Belle-Ile Blue. Σημαντική ενίσχυση στην εξωτερική εμφάνιση δίνουν και οι νέες diamont-cut ζάντες αλουμινίου μεγέθους 17”, οι οποίες εφοδιάζουν ένα συγκεκριμένο αριθμό από μοντέλα της συγκεκριμένης σειράς.

citroen-ds3-1Ως γνωστόν, το DS3 αλλά και το DS3 Cabrio χαρακτηρίζονται από την εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στις επιδόσεις και την άνεση. Τώρα πλέον, με την προσθήκη των νέων κινητήρων Euro 6, βενζίνης και πετρελαίου, η εκπληκτική οικονομία θα προστεθεί στα θετικά χαρακτηριστικά του ανανεωμένου μοντέλου.

Δύο πετρελαιοκινητήρες είναι διαθέσιμοι, οι BlueHDi 100 και BlueHDi 120, οι οποίοι προσφέρουν περισσότερη ισχύ και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων. Συγκεκριμένα, ο BlueHDi 100 παράγει μόλις 79 γρ/χλμ διοξείδιο του άνθρακα, καταναλώνοντας μόλις 3 λίτρα/100χλμ, ενώ ο BlueHDi 120 παράγει 94 γρ/χλμ διοξείδιο του άνθρακα, με την κατανάλωση να φτάνει στα 3,6 λίτρα/100χλμ. Όσον αφορά στους βενζινοκινητήρες, ο PureTect e-Vti 82 ETG, θα προστεθεί στη γκάμα, ωστόσο δε θα εισαχθεί σε όλες τις αγορές. Χάρη στις εξελιγμένες τεχνολογίες και στο αυτόματο κιβώτιο 5 σχέσεων ETG της γαλλικής εταιρείας, με την εξαιρετική χαρτογράφηση, η μέση κατανάλωση ξεπερνά για λίγο τα 4 λίτρα/100χλμ, ενώ οι εκπομπές ρύπων έχουν περιοριστεί στα 95 γρ/χλμ.

citroen-ds3-3Ολοκληρώνοντας θα αναφερθούμε στον τεχνολογικό εξοπλισμό που βοηθά, τόσο στην ασφάλεια, όσο και στην άνεση και την ευκολία μετακίνησης. Οι συγκρούσεις με χαμηλές ταχύτητες εντός πόλης πλέον θα αποφεύγονται, αφού και η Citroen έχει εφοδιάσει το DS3 με το σύστημα Active City Brake, το οποίο χρησιμοποιεί ένα ραντάρ που βρίσκεται στην κορυφή του παρμπρίζ ελέγχοντας την παρουσία οχημάτων που κινούνται με χαμηλές ταχύτητες ή είναι ακινητοποιημένα. Σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης και για ταχύτητες κάτω των 30 χλμ/ώρα, το σύστημα επεμβαίνει φρενάροντας αυτόματα. Από την άλλη πλευρά, τη διευκόλυνση της μετακίνησης στην πόλη ενισχύει η κάμερα οπισθοπορείας, η οποία βοηθά, τόσο κατά τη διάρκεια του παρκαρίσματος, όσο και στη διενέργεια απαραίτητων αναστροφών. Η χρήση της κάμερας οπισθοπορείας γίνεται ευκολότερη χάρη στην άμεση σύνδεση με το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης eMy Way. Ωστόσο, αποτελεί στοιχεία του προαιρετικού εξοπλισμού.

Με όλες τις παραπάνω ανανεώσεις και προσθήκες, η Citroen στοχεύει από τον Ιούλιο και μετά, όταν και θα μπει στην αγορά το ανανεωμένο DS3, να αυξήσει τις πωλήσεις του, ξεπερνώντας τον αριθμό των 300.000 μονάδων, που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα.

Κείμενο: Δημήτρης Τσιάρας